Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže isplatu duga

Sindikati najavljuju tužbe i štrajkove: 'Propao je postupak mirenja'

štrajk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.05.2017.
u 16:02

Pokušaj mirenja s Vladom propao je pa slijede sudske tužbe zaposlenih u javnim službama, koje će opteretiti sudove i državni proračun

Pokušaj mirenja s Vladom propao je pa slijede sudske tužbe zaposlenih u javnim službama, koje će opteretiti sudove i državni proračun, najavio je čelnik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec, u ime osam sindikata javnih službi.

Moguć je i štrajk, no prvo će pričekati prve sudske odluke. – Socijalna država zagovara se prije svakih izbora, a kad se osvoji vlast, štiti se krupni kapital – ustvrdio je dr. Ivica Babić, šef liječničkog sindikata.

Vilim Ribić navodi kako je Vlada nepoštivanjem sporazuma potpisanog sa sindikatima postigla to da je “vlastita država prevarila svoje građane, ista ona koja ne dopušta da građani nju ne prevare ne plativši struju”, ustvrdivši kako su građani zabavljeni Bleiburgom i Jasenovcem, da ne bi osvijestili vladavinu financijskog kapitala.

Mihalinec je dodao da država novca ima, ali ga koristi za besplatnu radnu snagu u financijskim institucijama. – Na zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, SOR koji ruši cijenu rada, dali su milijardu kuna, od čega pola u Erste banku – kazao je Mihalinec.

Spor je nastao zbog Sporazuma o osnovici za plaće, kojim je 2009. zbog krize zamrznuto šestpostotno povećanje, i njegovih dodataka koji su trebali donijeti uvećanja s početkom 2016. godine. Vlada je mišljenja da nema temelja za javnoslužbenička potraživanja koja iznose oko milijardu kuna. Sindikati su već predali 26 tužbi, a navodno ih je još 50 predano putem odvjetničkih ureda.

Komentara 1

Avatar mlijeko
mlijeko
16:20 16.05.2017.

Ovi sindikalne vođe se samo čuju pred neke izbore. Između toga uglavnom ..uživaju ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije