Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispred Banskih dvora

Sindikati najavili gdje će se sutra štrajkati. Poslali poruku Vrdoljaku: Neka nas ne brani

Štrajk u OŠ Nikola Tesla
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
16.10.2019.
u 11:25

Danas štrajkaju sve osnovne i srednje škole s područja Grada Zagreba

U Hrvatskoj se nastavlja cirkularni štrajk. Danas štrajkaju sve osnovne i srednje škole s područja Grada Zagreba, a u četvrtak će štrajkati Zadarska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja održali su konferenciju za novinare ispred Banskih dvora. "Sutra će štrajkati Zadarska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija", najavili su Sindikati.

"Sutra ćemo na tiskovnoj redovnoj izvijestiti kako ćemo nastaviti od ponedjeljka jer nemamo osjećaj da će doći do rješenja iako predsjednik Vlade kaže da nude dijalog, da imaju rješenje, ali ne znamo koje. Ne znamo hoće li biti kakvih sastanaka", kazao je Mihalinec dodajući da se njihovi zahtjevi nisu promijenili.

Predsjednik Vlade rekao je da nude dijalog, samo ne znamo kome, jer nas ne poziva da imaju rješenja. Ne znamo hoće li biti kakvih sastanaka", kazao je Mihalinec.

Konferenciju za novinare sindikalci su organizirali pred Banskim dvorima jer su tamo htjeli sresti premijera Andreja Plenkovića, no kako se promijenila satnica Vlade i Sabora, od toga su odustali.

"Ali nisu se promijenili naši zahtjevi, neka nas Vlada ne zove ako su njihovi prijedlozi manji od naših i ako se žele cjenkati. Jasno smo objasnili sve zahtjeve", poručio je Mihalinec.

Nismo se došli cjenkati, jasno smo objasnili zašto tražimo povećanje koeficijenata za 6,11 posto. Ispod toga nismo spremni u ovome trenutku uopće razgovarati, naglasio je.

Na novinarsko pitanje brine li sindikate odnos stranaka u vladajućoj koaliciji, Mihalinec kaže kako se nisu htjeli baviti politikom.

"Mi smo sve trebali riješiti u svibnju ove godine, nismo imali ideju o tome da se trebamo baviti politikom i brinuti o sudbini Vlade. Imali su mogućnost donijeti uredbu o izmjeni koeficijenata", rekao je Mihalinec.

Zbog toga je poslao poruku i predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku da ne brani sindikate, kako to trenutno radi u javnosti,  jer nije HNS pokrenuo ovu inicijativu, nego sindikati još prošle godine.

"Drago nam je da HNS stoji iza ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, ali to nije njihov projekt ni inicijativa, molimo da nas ne zastupa kako je to učinio na jednoj javnoj televiziji", objasnio je Mihalinec.

Poručio je da što dulje štrajk traje, to nastavnici od Vlade dobivaju poruku da nisu vrijedni, osim kada trebaju dati svoj glas na izborima. "Neka budu izbori ako moraju, pa ćemo dati glas nekome", kazao je Mihalinec.

Podsjetimo, premijer Plenković u utorak je rekao da ucjena nema, ali da ima rješenja. Pozvao je sindikate na dijalog.

Video: Plenković o štrajku

 

Ključne riječi

Komentara 29

DO
dopizdilomi
12:16 16.10.2019.

Iako podržavam profesore ja ću svom djetetu za subotu napisati ispričnicu jer ono ne mora ispaštati.

DU
Deleted user
12:52 16.10.2019.

Sindikalne vodje ,bolje da se pobrinete kako ce te isplatiti ljude koji strajkaju ,pa nemislite valjda da ce vam vlada placati ono sto niste zaradili ili mozda Sever i kompanija misle da od sindikalne clanarine moze biti sam za placee sindikalnih vodja.

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
09:55 16.10.2019.

Svi vi koji cete opet poceti s trabuljanjem o 5 mjeseci odmora, uhljebima i “hvalospjevima” o lakoci rada u skolama, mozete pogledati svoje svjedodzbe i tamo cete pronaci razloge svoje netrpeljivosti prema uciteljima. Predpostavljam da u vecini prosjek nije veci od 3, broj neopravdanih nije manji od 20, ALI GLAVNO da su oni mjerilo. ZAR SU UCITELJI KRIVI sto mrzitelji imaju slabo placene poslove?! “Odite u Irsku”, cesto porucuju! Pa sto VI NE ODETE U IRSKU kad ste tako bolji od ucitelja! Btw, Irska je tamo gdje je upravo zbog ULAGANJA U OBRAZOVANJE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije