Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13. plaća

Sindikati državnih i javnih službi traže povećanje osnovice za osam posto

Dubravko Jagić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
15.02.2022.
u 14:58

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kritizirao je Vladu jer "tvrdi da nema novca iako svi pokazatelji upućuju na to da ga ima"

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izjavio je u utorak nakon pregovora s predstavnicima Vlade da sindikati državnih službi traže, kao i sindikati javnih službi, povećanje osnovice plaća za osam posto, odbivši tako Vladinu ponudu povećanja osnovice za dva posto.

Ambiciozniji rast plaća

- Zahtijevamo isto što i javne službe, povećanje osnovice plaće u tri navrata, za četiri posto od 1. ožujka, dva posto od 1. srpnja i dva posto od 1. studenog, odnosno ukupno osam posto - rekao je novinarima Jagić nakon devetog kruga pregovora u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Dodao je da iako su se pregovori malo odužili, smatra da će vrlo brzo doći do zajedničkog rješenja.

- Novi kolektivni ugovor mora biti bolji od sadašnjeg. Tražili smo od Vlade 13. plaću, povećanje koeficijenta i svega ostaloga, isto kao javne službe. Očekujemo da se izjednačimo s javnim službama - naglasio je Jagić.

Pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić rekao je da Vlada nudi dva posto povećanja u drugome dijelu godine, ali sindikati žele "malo ambiciozniji" rast plaća u ovoj godini.

Druga brzorastuća ekonomija u Europi

- Vlada je to primila na znanje i dogovorili smo se da ćemo drugi tjedan nastaviti razgovore, a Vlada će se očitovati na zahtjeve sindikata javnih i državnih službi - kazao je Opalić.

Sindikati javnih službi prethodno su u pregovorima zatražili povećanje osnovice za osam posto, a glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kritizirao je Vladu jer "tvrdi da nema novca iako svi pokazatelji upućuju na to da ga ima".

Hrvatska bi iduće godine trebala biti druga brzorastuća ekonomija u Europi, BDP je porastao oko 10,5 posto, inflacija je lani bila 4,6 posto, a u idućoj godini očekuje se oko četiri posto, svi pokazatelji upućuju da je nužna snažnija intervencija Vlade, rekao je Ribić.

- Istu priču da nema novca za zaposlene u javnim i državnim službama slušali smo u vrijeme financijske krize od 2008. do 2015., pa u vrijeme euro krize, pa u vrijeme pandemijske krize. Uvijek slušamo istu priču, pa i sada kada ima novca i kada se sve mijenja - napominje Ribić.

VIDEO Užas na Krku: Držali pištolj koji je slučajno opalio, muškarac (54) preminuo u bolnici

Komentara 2

ZA
zagorecvz
15:55 15.02.2022.

koliko je povečanje plaće u realnom sektoru toliko i njima. Kolike su prosječne uskrsnice itd. po radniku u realnom sktoru toliko i njima.

BI
bijanca
16:37 15.02.2022.

Do kada će Ribić ucjenijvati vladu i gristi ruku koja ga hrani 30 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije