Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikat učitelja: Fuchsu ćemo predstaviti podatke o uvjetima rada u pandemiji

Poručuju kako su se kao sindikat primarno borili za rješavanje problematike zaostajanja plaća, ali da u sustavu postoje i brojni drugi problemi koje je potrebno rješavati
25. studenoga 2020. u 09:23 1 komentara 130 prikaza
Šibenik: Školske učionice bit će prazne sljedeća dva tjedna
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sindikat hrvatskih učitelja izvijestio je u srijedu kako su pozvani na sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, što su sami inicirali, a kako bi mu predstavili podatke o uvjetima rada u sustavu obrazovanja u vrijeme pandemije koronavirusa.

Zagreb: Ministar Božinović najavio donošenje najstrožih mjera u drugom valu koronavirusa NOVE RESTRIKCIJE Hrvatska od vikenda pod strožim mjerama: Aktivira se i Arena Zagreb za lakše bolesnike

"Kao odgovorni socijalni partneri, inicirali smo sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja jer se problemi prvo moraju pokušati riješiti dijalogom te smo idućeg tjedna pozvani na sastanak s ministrom Fuchsom i to kao Vertikala sindikata obrazovanja", najavili su iz sindikata.

Ističu kako će na sastanku predstaviti analize prikupljenih podataka s terena koji se tiču uvjeta rada u vrijeme pandemije te nejednakog položaja zaposlenika s ugovorima na određeno. Naglašavaju kako je cilj prikupiti stavove iz škola te inzistirati na rješavanju uočenih problema kako bi sustav obrazovanja bio kvalitetniji za sve njegove dionike. Poručuju kako su se kao sindikat primarno borili za rješavanje problematike zaostajanja plaća, ali da u sustavu postoje i brojni drugi problemi koje je potrebno rješavati.

Naglašavaju da su to problemi koji se tiču uvjeta rada u vrijeme pandemije, problem zabrane zapošljavanja, omogućavanje dodatnih programa za prevenciju stresa, jačanje motivacije i kognitivnih sposobnosti učenika, rješavanje dugotrajnih problema nejednakog položaja zaposlenika s ugovorima na određeno te izmjene mnogih zastarjelih i neefikasnih pravilnika i zakona.

Dr. Krešimir Luetić 'Vidjeli smo teške pacijente, ali u KB-u Dubrava paralelni je svijet'

"Kontinuirano ukazujemo na goruće probleme u sustavu. Upravo zato otvorili smo online akcije 1 i 2 kako bi prikupili stavove zaposlenika o uvjetima rada tijekom covid-19 pandemije jer smatramo da je od ključne važnosti uvažavanje mišljenja struke, detektiranje problema te inzistiranje na njihovom rješavanju", navodi se u priopćenju.

Naglašavaju također kako je prošlo godinu dana od velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića na kojem su se izborili za veća materijalna prava zaposlenih u sustavu obrazovanja.

>> VIDEO Prosvjed učitelja i zaposlenih u srednjim i osnovnim školama

"U siječnju 2021. godine nastupit će primjena rasta osnovice i primjena prava po Uredbi i Sporazumu te će svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja, s ovim zadnjim korakom isplate, plaće rasti ukupno 6,11 posto plus 6,12 posto, a pojedinim zaposlenicima i više, što predstavlja najveći rast plaća u sustavu obrazovanja unutar 13 mjeseci, a sve kao rezultat najdugotrajnijeg štrajka u Hrvatskoj", stoji u priopćenju.

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • MKinkognito60:

    Krenite prosvjetari opet u štrajk, ovaj put jedan od pregovarača će biti vrlo ljuti roditelji. Rezultat će biti kiša prijava sa imenom i prezimenom i tvrdim dokazima, to će dovesti do sita koji će pljevu odbacit. Očito vas smeta što ... prikaži još! ne možete sakriti nesposobnost na online nastave koja može imati svjedoke izvan učionice. Sad imam unuke u osnovnoj školi ba baš bi volio sada štrajk, e badale bi i sudske prijave i odštete koje bi pojele sve ono što je država dala nekima. Ima ih koji su zalućili ali im je uzeto kako bi se dalo onima koji su glasniji i bezobrazniji. Ajde štrajkajte, zapamtite dosegnut ću sudske pobjede a time i nastaje sudska praksa.