Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikat sanitetskog prijevoza štrajkat će diljem Hrvatske

Kako se ističe, svaki sindikat u dogovoru s članovima, a sukladno organizaciji rada u djelatnosti u domovima zdravlja, obustavit će rad na način da neće obavljati prijevoz pacijenata osim kroničnih koji moraju biti svakodnevno zbrinuti, "a to su dijalizirani, onkološki te 'hitni prijevoz' u određenom vremenu"
12. veljače 2020. u 07:02 3 komentara 198 prikaza
saniteski prijevoz
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza (HSSP) najavio je u utorak da će se, zbog nezadovoljstva koeficijentima i plaćama zaposlenih u sanitetu, od srijede diljem Hrvatske početi održavati štrajkovi solidarnosti zaposlenih na sanitetskom prijevozu.

Vozači saniteta u štrajku IMAJU OSAM DANA Sud štrajk djelatnika saniteta proglasio nelegalnim, sindikat najavio žalbu

"Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza sa svojim podružnicama, te u suradnji s drugim sindikatima koji imaju članove koji su zaposleni na sanitetskom prijevozu, organizirali su štrajkove solidarnosti po županijama", stoji u priopćenju HSSP-a koje je potpisao član predsjedništva sindikata Ratko Sović.

Kako se ističe, svaki sindikat u dogovoru s članovima, a sukladno organizaciji rada u djelatnosti u domovima zdravlja, obustavit će rad na način da neće obavljati prijevoz pacijenata osim kroničnih koji moraju biti svakodnevno zbrinuti, "a to su dijalizirani, onkološki te 'hitni prijevoz' u određenom vremenu".

"Na ovaj način iskazuju solidarnost s inicijativom HSSP-a, kako bismo zajedničkim nastupom ukazali na nužnu i što hitniju izmjenu uredbe o koeficijentima, te uvrštavanjem radnog mjesta, vozač i medicinska sestra/tehničar u spomenutu uredbu, jer od nesretne podjele djelatnosti ova radna mjesta pod tim nazivom ne postoje", napominju iz tog sindikata.

ČEKA SE ODLUKA SUDA Zbog štrajka saniteta traže se sestre. Bolnice: Nema ih

Ističu kako tzv. "hitni prijevoz", koji će nastaviti obavljati, po domeni spada u hitnu medicinsku pomoć te bi takav prijevoz trebali obavljati vozači i medicinska sestra/tehničar tima 1 ili tima 2, a za što se umjesto toga koriste timovi sanitetskog prijevoza.

"Odredbama pravilnika o organizaciji i načinu obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza navedeno je da se u djelatnosti sanitetskog prijevoza ne smiju obavljati poslovi iz područja hitne medicinske pomoći", upozorava HSSP.

Nastavno na to, napominju dalje u priopćenju, pravilnikom o izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj pomoći određeno je da hitni medicinski prijevoz između dvije bolničke zdravstvene ustanove obavlja ugovorni subjekt HZZO-a, koji obavlja djelatnost sanitetskog prijevoza prema sjedištu zdravstvene ustanove koja je zatražila prijevoz pacijenata i u pratnji doktora medicine i s opremom zdravstvene ustanove koja je zatražila prijevoz i utvrdila potrebu.

Kako je navedene pravilnike donijelo ministarstvo zdravstva uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, proizlazi da su mjerodavne institucije koje su sudjelovale u izradi pravilnika u koliziji, s obzirom da radnici koji su te dvije djelatnosti obavljali u svojim ustanovama prije reforme to čine i danas, upozoravaju iz HSSP-a.

"Mišljenje sindikata je da se u djelatnosti sanitetskog prijevoza moraju vratiti nepravedno umanjeni koeficijenti i zato je pokrenut štrajk u Zagrebu, pa tako i ostali štrajkovi solidarnosti, koji počinju danas u ostalim županijama diljem RH", napominju.

Žele, kako ističu, "prekinuti pravno nasilje koje se vrši niz godina", jer su određeni zavodi koji obavljaju sanitetski prijevoz, odnosno, obje djelatnosti, zadržali koeficijente, dok resorno ministarstvo i vlada "ne pokazuju volju da se izjednači koeficijent s kolegama vozačima i medicinskim sestrama/tehničarima u djelatnosti HMP-a".

Vozači saniteta u štrajku PLAĆE KAO U HITNOJ 'Nećemo iz garaže dok ne ispune uvjete'

"Sindikat će u svojoj borbi iskoristiti sve pravne zakonske normative kako bi se ostvarilo načelo 'isti koeficijent za rad jednake vrijednosti'", najavili su iz HSSP-a, te poručili: "Jer mi nismo radnici drugog reda".

Sindikat zagrebačkog sanitetskog prijevoza pokrenuo je štrajk 5. veljače tražeći veće plaće. Traže da se u koeficijentima i plaćama radnici sanitetskog prijevoza izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna.

Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je u ponedjeljak presudio da je štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza nelegalan. Štrajkaški odbor nakon toga je donio odluku da će djelatnici sanitetskog prijevoza u zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu od srijede nastaviti s redovnim radom, iako se formalno štrajk nastavlja do pravomoćnosti presude o zabrani štrajka.

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Bogodol:

  Treba im dati odkaze a zaposliti nove vozače koji će raditi, sanitetski vozači laganini voze bolesnike, bace turu dvije u danu i slobodni su, zakasnili su sa zahtievom jer Plenković je počeo presjedanje sa vjećem EU i više ne izpunjava želje.

 • Kokoiduhovi:

  A što će drugo ljudi nego tako? Toliko o pravnoj državi, o učinkovitom sustavu; oni koje plaćamo da rade za sveopće dobro, za zdrav, pravedan sustav za sve, brinu se samo o svojim popisima imovine, kupnji POS stanova koje iznajmljuju, ... prikaži još! uređenju još koje vile, voznog parka, Patek sata, Brioni odijela....a svog se posla prihvate samo kada ih se štrajkom ili drugim sredstvima, prisili da malo, malo mrdnu .....om

 • Avatar biga22
  biga22:

  Plata vozača hitne pomoći u Njemackoj 1700eura