Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sud štrajk djelatnika saniteta proglasio nelegalnim, sindikat najavio žalbu

Sindikat ima osam dana za žalbu, nakon čega Vrhovni sud u roku 5 dana mora donijeti konačnu odluku
10. veljače 2020. u 11:02 1 komentara 132 prikaza
Vozači saniteta u štrajku
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Sindikat zagrebačkog sanitetskog prijevoza pokrenuo je štrajk 5. veljače tražeći veće plaće, a vodstvo sindikata najavilo da će se, u slučaju sudske zabrane, žaliti Vrhovnom sudu.

ČEKA SE ODLUKA SUDA Zbog štrajka saniteta traže se sestre. Bolnice: Nema ih

Rok za podnošenje žalbe je osam dana, a onda Vrhovni sud u roku pet dana mora donijeti konačnu odluku.

Predsjednik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Mišel Majetić u izjavi za Hinu najavio je daljnje pravne korake vezane za nepravomoćnu presudu Županijskog suda o zabrani štrajka.

"Daljnji tijek štrajka znat će se u poslijepodnevnim satima, kada će se sindikalno članstvo izjasniti hoće li i dalje biti u štrajku do odluke Vrhovnog suda", rekao je Majetić.

Sindikat traži da se u koeficijentima i plaćama radnici sanitetskog prijevoza izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna.

Vozači saniteta u štrajku PLAĆE KAO U HITNOJ 'Nećemo iz garaže dok ne ispune uvjete'

Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza idućih dana očekuju i podršku kolega diljem Hrvatske. 

Sindikalni povjerenik u Domu zdravlja Karlovac Tomislav Cerovac najavio je štrajk solidarnosti  sanitetskog prijevoza u Karlovcu, Bjelovaru, Kninu i Šibeniku, gdje bi sanitetski radnici nekoliko sati radili smanjenim intenzitetom.

Žarko Rašić, ravnatelj zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu, ističe da se i danas, šesti dan štrajka, sanitetski prijevoz u Zagrebu odvija uredno, uz pomoć vozača ZET-a i djelatnika drugih zdravstvenih ustanova.

Od srijede, kada je počeo štrajk, obavljeno je 1400 sanitetskih prijevoza, ističe ravnatelj Zavoda koji je zatražio sudsku zabranu štrajka s obzirom da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti štrajk nije moguće organizirati u zavodima za hitnu medicinu.

"Mi smo spremni organizirati dodatne ekipe i u iduća dva tjedna, do konačne odluke Vrhovnog suda, tako da građani neće ni osjetiti da je dio sanitetskog prijevoza u štrajku", najavljuje Rašić.

 

 

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • larala:

    Ne znam dal se na ovo smijati ili plakati, sud proglasio štrajk nelegalnim, pa najbolje da ljudi rade za džaba kako bi više bilo za političare i njihove podobnike. Uostalom, čemu onda tobožnje pravo na štrajk ako će ga sud ... prikaži još!ud proglašavati nelegalnim? Štrajkašima puna podrška a, svi oni koji štrajk smatraju nelegalnim neka za tu plaću slobodno tegle na svojim leđima teške bolesnike.