Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikat predlaže skraćivanje nastavnih sati na 30 minuta: 'Neizdrživ je rad pod maskama'

Predlažu i da se dopunska, dodatna i izborna nastava, organizirana u kombiniranim skupinama, održava virtualno
09. rujna 2020. u 15:25 4 komentara 363 prikaza
Prvi je dan nove školske godine u splitskom školama
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sindikat Preporod zatražio je u srijedu od Ministarstva znanosti i obrazovanja skraćivanje nastavnih sati na 30 minuta, zbog visokih temperatura i rada pod maskama, te ukidanje odmora između nastavnih sati kako bi se kraće boravilo u učionicama.

Rijeka: Prvi dan škole prvašića Osnovne škole Trsat IZAZOVNA ŠKOLSKA GODINA Na koronavirus pozitivna 64 djelatnika škola i 277 učenika

Zbog visokih temperatura u južnoj Hrvatskoj, koje se najavljuju za cijeli rujan, treba nastavni sat skratiti na 30 minuta svugdje gdje visoke temperature sprječavaju odvijanje nastave, poručuju iz Preporoda.

"Neizdrživ je rad pod maskama s 25 i više učenika čak i u klimatiziranim učionicama jer se klima uređaji ne smiju uključiti", navode u priopćenju. 

Traže ukidanje odmora između nastavnih sati kako bi se skratio boravak u učionici i osiguralo više vremena za dezinfekciju.

Karlovac: Ministar Fuchs otvorio novu zgradu Mješovite industrijsko-obrtničke škole MINISTAR OBRAZOVANJA Fuchs: Zasad bez treninga klubova i rekreativaca u školskim dvoranama

Također predlažu da se dopunska, dodatna i izborna nastava, organizirana u kombiniranim skupinama, održava virtualno tako da učitelji, kada god je to moguće, te poslove obavljaju od kuće.

"Inzistiranjem na obavljanju te nastave iz škole nepotrebno se povećava rizik od mogućnosti zaraze", upozorava Preporod.

Sindikalci poručuju da bi se prihvaćanjem njihovih prijedloga značajno unaprijedilo odvijanje nastave prema A i B modelu, za koje su se škole uglavnom opredijelile.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • aabbcc:

    Jel to djecu pripremaju za teska radnicka zanimanja i rad pod maskom 8-10 sati, ako je tako treba poceti uciti od malena.

  • zstanfel:

    Sindikat kururga kaže da ne mogu operirati duže od 30 min pod maskom, pa će prekidati operacije u skladu sa smjernicama nastavničkog sindikata. Pa, šta bude-bude!

  • Biouskoli91:

    Uciteljima je tesko..... a kako je tek djeci? To nije bitno? Bagra lopovska....