Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA

Sindikat PPDIV-a traži ukidanje radne dozvole direktoru Iverice

05.02.2009.
u 15:52

Na oglasnoj ploči bjelovarske Iverice d.o.o. u vlasništvu europskog drvoprerađivačkog koncerna Cronospana, osvanula je obavijest radnicima koju potpisuje direktor uprave Petr Nikl.

Prijeteća poruka
“Ovim putem obavještavam sve djelatnike da je sindikat PPDIV-a i hrvatske podružnice Bjelovar na čelu sa sindikalnim povjerenikom Željkom Hlupićem, podnio zahtjev za poništenje radne dozvole P. Nikla, inače stranog državljanina. Zahtjev je podnesen PU bjelovarsko-bilogorskoj, koja je dužna donijeti rješenje. Ako radna dozvola ne bude produžena, vlasnik Iverice na dužnost šefa uprave neće imenovati drugu osobu, već će sukladno pozitivnim propisima donijeti odluku o likvidaciji Iverice u Bjelovaru”.

Izravna prijetnja stavljanjem ključa u bravu pogona u kojemu je uhljebljeno oko 150 radnika, izazvalo je nevjericu i brojna pitanja. Misli li P. Nikl doista ozbiljno te, je li ovakvo stajalište doista iznjedreno u upravi koncerna, ili samo u glavi mladog Čeha, koji od samog dolaska Cronospana upravlja bjelovarskom Ivericom.

Predsjednik PPDIV-a RH Josip Pavić pokretanje postupka osporavanja Niklove radne dozvole oslanja na opći sindikalni konsenzus kako domaćim tvrtkama i radnicima ne mogu upravljati ljudi koji ne poštuju hrvatske zakone, te dogovorena pravila sindikalnog ponašanja.

Izgubljeni sporovi
A da ih P. Nikl sustavno gazi, potvrđuju i radni sporovi koje je sve redom izgubio. Pravnica županijskog SSSH-a Božica Jurec, potvrđuje kako se uglavnom, zbog naprasnih otkaza te nepravilnosti u isplatama plaća na bjelovarskim sudovima vodilo desetak sporova.

Kako bi dobio na vremenu, Nikl se žalio, no Županijski je sud potvrdio svaku prvostupanjsku presudu. Sindikat će, dodaje Pavić, o slučaju Iverice upoznati i europske strukovne podružnice, dok od mjerodavnih u državi očekuje potporu u tvrdnji da onima koji ne poštuju domaće radnike i njihova prava, nije mjesto u Hrvatskoj. Kako zbog boravka u inozemstvu nismo uspjeli razgovarati s P. Niklom, prenosimo njegove ranije izjave dase protiv njega vodi orkestrirana haranga te da ozbiljno razmišlja o napuštanju Hrvatske i zatvaranju tvrtke.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije