Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITISAK

Sindikat pomoraca traži pravdu

17.02.2009.
u 16:42

Pravilnik o oporezivanju pomoraca, čiju izmjenu neuspješno traži Sindikat pomoraca Hrvatske, moguće je “srušiti” jedino tužbom Ustavnom sudu pa će pomorski sindikat upravo tim potezom pokušati izboriti “pravdu” za hrvatske pomorce koji tuku more u međunarodnoj plovidbi.

Pomorci “gase” račune
Usto, najavio je tajnik Sindikata Predrag Brazzoduro, sindikat će pozvati sve pomorce da povuku svoje ušteđevine i primanja iz domaćih banaka. Riječ je o približno 400 milijuna eura koje godišnje, prema prosječnim plaćama, zaradi 20 tisuća pomoraca.

Najavljeni potezi mogu se nazvati i pritiskom, no očito je jedino to preostalo u državi koja je, kaže Brazzoduro, velikoj većini pomoraca maćeha.
- Povratak pomoraca u hrvatsko nacionalno zakonodavstvo, što je bila namjera socijalne reforme, ne može biti samo u dijelu koji se odnosi na njihove obveze, a da istodobno ne rastu prava pomoraca - objašnjava, navodeći da pomorci nisu izjednačeni s drugim građanima.

Štoviše, uskraćeno im je mnogo toga, primjerice pravo glasovanja jer hrvatski kompjuteri ne mogu prepoznati glas hrvatskog pomorca s broda pod stranom zastavom, ne mogu ostvariti naknade za bolovanje ili tijekom nezaposlenosti, u zdravstvenom osiguranju ne mogu koristiti usluge ni u manjem obimu.

Ministar “tako hoće”
Istodobno se traži da sve obveze plaćaju, a pri oporezivanju, prema postojećem pravilniku, kao olakšice koje bi im u konačnici smanjile iznos poreza jer bi smanjile osnovicu, ne priznaju se ili se tumače na štetu pomoraca, zakonske odredbe jer ministar Šuker “tako hoće”.

Najspornije je, kaže Brazzoduro, računanje broja dana u plovidbi. Zna se da je 183 dana potrebno da bi pomorac bio oslobođen plaćanja poreza na dohodak, no kao vrijeme na brodu treba najprije uračunati dane na putu, na bolovanju i obuci (koja ne smije biti ograničena na 15 dana kako je u pravilniku) i tek onda dane plovidbe jer se samo ti dani mogu prenositi u drugu godinu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije