Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikat MUP-a: Povećati plaće državnim službenicima i namještenicima

Rješenje vide u žurnom donošenju Zakona o plaćama državnih službenika, te unutar njega pravedno složenim koeficijentima koji će moći znatnije utjecati na plaću državnih službenika i namještenika
22. kolovoza 2019. u 13:55 1 komentara 521 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Nezavisni sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova (NSD MUP) priopćio je danas da državnim službenicima i namještenicima treba znatno povećati plaće, a rješenje vide u donošenju Zakona o plaćama državnih službenika i promjeni koeficijenata složenosti poslova.

Marić poručio: 'Za povećanje sam plaća, ali ne samo liječnika i učitelja, nego svih zaposlenika u Hrvatskoj'

U objavi na svojoj internetskoj stranici, taj je sindikat istaknuo kako već godinama traže da osnovna plaća policijskog službenika treba i mora biti na razini prosječne plaće u Hrvatskoj.

"Razinu plaće državnih službenika i namještenika treba znatno povećati, ali to se ne može i neće postići povećanjem osnovice za izračun plaća, nego treba mijenjati koeficijente složenosti poslova", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik sindikata Zdravko Lončar.

Navode i da prošlogodišnji i ovogodišnji rast osnovice za izračun plaća samo povećava razlike u plaćama između državnih službenika i namještenika. Rješenje vide u žurnom donošenju Zakona o plaćama državnih službenika, te unutar njega pravedno složenim koeficijentima koji će moći znatnije utjecati na plaću državnih službenika i namještenika.

investicija, a ne trošak Divjak: Obrazovanje je prioritet, Štromar: Prosvjetni radnici zaslužuju veće plaće

"Činjenica je da dio državnih službenika ima solidne plaće, ali nažalost, dobar dio u današnjim uvjetima definitivno ne može živjeti od svoje plaće. Nismo čuli da je itko rekao da bi se tu trebalo nešto učiniti, niti sindikati niti zaposleni koji se nalaze u povoljnijoj situaciji, a niti predstavnici Vlade", navodi se u priopćenju.

Poručili su i da će ustrajati na povećanju plaća za sve državne službenike i namještenike i u datom trenutku znati zaštiti interese svojih članova.

Osvrnuli su se i na nedavne zahtjeve za povećanje plaća sindikata javnih službi.

"Njihovo nezadovoljstvo je evidentno, ali ne spominju pri tome da su zapravo na neki način prošle godine požurili i unaprijed  sporazumom dogovorili povećanje plaća za 2019. godinu od 3 plus 2 posto, koje je onda kao maksimum ponuđeno i državnim službenicima i namještenicima tijekom pregovora", navode iz sindikata MUP-a.

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom
  • Avatar VinkoL
    VinkoL:

    SMANJITI plaće državnim službenicima na pola, a ne povećati. Pa ak ih 3/4 ode u Irsku još budemo imali tih kancelarijskih štakora duplo više nego kaj nam treba. Birokracija se samo širi, širi i širi.... a mi to plaćamo. Samo ... prikaži još! kaj niko od onih na vlasti nema hrabrosti to očistiti jer budu ostali bez glasova, a ne plaćaju ih oni neg stokica sitnog zuba. Koji je omjer radnika u proizvodnji i radnika-birokrate? Ko od njih doprinosi državnoj blagajni, a ko ju cica? Jel sindikat zastupa šljakere? Aha!