Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ZNAMO ŠTO RADE'

Sindikat liječnika poslao oštru poruku Vladi: Pripremamo se za štrajk

Mostar: Zdravstveni djelatnici prosvjedom traže kolektivni ugovor
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/3
28.01.2024.
u 11:42

Povećanje plaća od ožujka najavljeno je i za liječnike i sve zaposlene u zdravstvenom sektoru, no iz HLS-a su poručili kako se za mjere pripremaju zato što je Vlada '' grubo prekršila dogovor s hrvatskim liječnicima iz 2023.''

Poučeni iskustvima iz prošlosti, svjesni osjetljivosti trenutka za naš poziv i hrvatsko zdravstvo u cjelini, krenuli smo s intenzivnim pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk, poručio je Hrvatski liječnički sindikat (HLS) u oštrom priopćenju koje su objavili ove nedjelje, nakon što je Vlada ovoga tjedna predstavila uredbu o koeficijentima prema kojima bi trebale rasti plaće u državnim i javnim službama.

Povećanje plaća od ožujka najavljeno je i za liječnike i sve zaposlene u zdravstvenom sektoru, no iz HLS-a su poručili kako se za mjere pripremaju zato što je Vlada '' grubo prekršila dogovor s hrvatskim liječnicima iz 2023.'' Naime, u priopćenju koje su uputili navode kako predloženim povećanjem Vlada jasno pokazuje da ne shvaća kritične točke u zdravstvu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Proteklih je dana hrvatska javnost mogla svjedočiti propagandnim pokušajima hrvatske politike koji imaju cilj oslabiti položaj i jedinstvo hrvatskih liječnika. Politika je pokušala sljedeće:

I) N-to po redu recikliranje priče o navodno 'ogromnim plaćama' hrvatskih liječnika da bi nas se pred našim sugrađanima, pacijentima, prikazalo pohlepnima i nerazumnima.

POVEZANI ČLANCI:

Stvarnost: ono što Vlada nudi za pregovaračkim stolom jasno pokazuje da ona ne shvaća kritične točke u zdravstvu – bijeg mladih liječnika iz Hrvatske i bijeg najškolovanijih i najiskusnijih liječnika u privatno zdravstvo.

II) Slanje fantomskih tablica navodnih plaća liječnika u medije – tablica sa stavkama i iznosima koji nikad i nigdje nisu ponuđeni hrvatskim liječnicima.

Stvarnost: ministar šalje poruku u kojoj namjerno 'miješa kruške i jabuke', uspoređujući teorijska primanja koja uključuju rekordni broj protuzakonitih prekovremenih sati i dežurstava (gotovo pola života provedenog u bolnici) s osnovnom plaćom onih koji rade 40 sati tjedno ili manje.

III) Pokušaj razjedinjavanja krovnih hrvatskih liječničkih udruga širenjem specifičnih sadržaja na društvenim mrežama kroz sebi podređene i ovisne aktere u sustavu zdravstva.

Stvarnost: hrvatski liječnici snažniji su i ujedinjeniji no ikad u obrani dostojanstva svojeg poziva, svojih obitelji i sebe. Politički 'podijeli pa vladaj' recept, kada je riječ o hrvatskim liječnicima, uzaludan je.

IV) Slavodobitno mahanje pitanjem robovlasničkih ugovora kao tobožnjim dokazom da se 'radi', a liječnici su, eto, 'nerazumni'.

Stvarnost: to je trebalo biti riješeno prošlog proljeća. Mjesecima se ignoriralo mlade ljude pritisnute robovlasničkim ugovorima, a u međuvremenu je 148 (!) naših kolega napustilo Hrvatsku. Te se ljude moglo spasiti, zadržati u Hrvatskoj.

Ovime vladajućima jasno dajemo do znanja da znamo što rade, zašto to rade i da sve navedeno argumentirano odbacujemo. Podsjećamo da sve ovo dolazi nakon što je Vlada, politika, grubo prekršila dogovor s hrvatskim liječnicima iz travnja 2023. Poučeni iskustvima iz prošlosti, svjesni osjetljivosti trenutka za naš poziv i hrvatsko zdravstvo u cjelini, krenuli smo s intenzivnim pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk'', poručili su.

>> VIDEO Plenković o štrajku sudaca: 'Povećali smo im plaće za 500 eura. Ne znam tko još dobiva takvu povišicu'

Komentara 16

HR
hrza
11:58 28.01.2024.

Ništa novo. Godinam oni štrajkuju. A pacijenti čekaju u nepreglednim redovima.

KL
Klarahrv
12:22 28.01.2024.

Kad je predsjednik vlade bio Milanović usvojena je odluka o umanjenju plaće zdravstvenim radnicima koji su sudjelovali u štrajku i rekao je da je dosta bilo zabušavanja.

RE
revelation
11:58 28.01.2024.

Je li ovo slika s prosvjeda u Hrvatskoj? Rahat? NeČete? .... Po...m vam se na porijeklo i školu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije