Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikat hrvatskih učitelja: Nismo uključeni u organizaciju prosvjeda, održan je zbog medijske pažnje

Sindikat hrvatskih učitelja za idući je tjedan dogovorio sastanak s ministrom Radovanom Fuchsom, kako kažu, bez pretjeranih poteškoća
25. studenoga 2020. u 13:34 1 komentara 202 prikaza
Zagreb: Sindikat zaposlenih u školstvu održao prosvjed pod nazivom "Korona škola"
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/17

Sindikat hrvatskih učitelja demantirao je povezanost s organizacijom današnjeg prosvjeda ispred MZO-a kojeg organizira Sindikat Preporod. 

Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar ŠTO KAŽU STRUČNJACI Epidemija je sad nekontrolirana: 'Ako danas i zatvorimo sve, broj preminulih nastavit će se povećavati'

"Podržavamo sve oblike akcija u borbi za ostvarenje prava radnika, no ovoga puta smatramo da je organizacija prosvjeda proizvela negativnu percepciju od strane javnosti, osobito roditelja, a sve naspram zaposlenika u sustavu obrazovanja te je time učinjena direktna šteta dignitetu učiteljske profesije", dodajući kako će današnji prosvjed istaknuti neke od problema, no kako je organiziran s ciljem pritiska na resornog ministra u svrhu održavanja sastanka u MZO-u te radi još malo medijske pažnje.

Sindikat hrvatskih učitelja za idući je tjedan dogovorio sastanak s ministrom Radovanom Fuchsom, kako kažu, bez pretjeranih poteškoća. 

"Na sastanku ćemo prezentirati probleme u sustavu te iznijeti analizu podataka koje smo prikupljali online aktivnostima. Upravo zato otvorili smo online akcije 1 i 2 kako bi prikupili stavove zaposlenika o uvjetima rada tijekom COVID-19 pandemije jer smatramo da je od ključne važnosti uvažavanje mišljenja struke, detektiranje problema te inzistiranje na njihovom rješavanju", poručuju. 

VIDEO Sindikat hrvatskih učitelja: "Nismo uključeni u organizaciju prosvjeda, održan je zbog medijske pažnje"

"Svaki organizirani sindikat ima pravo provoditi svoju sindikalnu politiku i organizirati svoje aktivnosti. Međutim, potrebno je naglasiti da organizator današnjeg prosvjeda, tražeći medijski prostor, kontinuirano želi sebi pripisivati zasluge za pozitivne pomake u sustavu, a svaki uspjeh većinskih sindikata prikazati kao neuspjeh", smatraju u Sindikatu i dodaju: "Najbolji primjer navedenog je prošlogodišnji najdugotrajniji i najuspješniji štrajk u RH koji je prvenstveno osmišljen i provođen  od strane Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske".

Istaknuli su kako ne žele rat između sindikata te zaključno poručili: "Smatramo da se akcije trebaju organizirati s nastojanjem da se obrazovanje učini kvalitetnijim, a u korist svim dionicima u sustavu".

VIDEO Sindikat zaposlenih u školstvu održao prosvjed pod nazivom "Korona škola"

IDENTITET JOŠ NEPOZNAT
Prodavačica na kiosku navodno prepoznala nestalu ženu: Svako ljeto dolazi na Krk, zna i hrvatski
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • sisavac:

    ja bih molio da se objave podaci kolko efektivno učitelji rade, dal je to 14, 18, sati, školskih, tjedno, ili kolko. na što sve imaju pravo, putne, hranu, cipelarinu, dodatke, i kakve. kolko na staž dobivaju, kolko im se dodatno ... prikaži još! plaća za njih nepotreban magisterij, doktorat... nek pitaju slovenske kolege, kako i koliko oni rade, i koliku plaću za to dobiju. nikad više naši učitelji ne bi izašli na cestu prosvjedovati. ne bi dali ni da se čuje za njih. što sad traže? beneficirani radni staž, teško im je snimiti video od pol sata i pustiti djeci? imamo razrede sa 12-14 djece. umjesto najmanje 25. pola ih otpustiti, druga polovica bude radila, rezultati će biti isti, a troškovi manji. pola škola zatvoriti jer nismo bogati tolko da možemo plaćati ravnateljicu, 2 čistačice i podvornika, plus režije škole u koju ide 11 učenika.