Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabranjen nadzor

Sindikat državnih službenika podnio tužbu protiv ravnatelja HAKOM-a

mario weber
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
18.03.2014.
u 11:30

SDSLN tvrdi da je HAKOM pokušao ostvariti zabranjeni nadzor nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske podnio je Prekršajnom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije i ravnatelja Agencije Maria Webera, zbog toga jer su, kako navode, pokušali ostvariti zabranjeni nadzor nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata i time počinili teži prekršaj poslodavca iz članka 293. Zakona o radu, za koji je propisana novčana kazna od 31.000 do 60.000 kuna.

- Razlog za podnošenje tužbe Sindikat vidi u činjenici da se u HAKOM-u nakon objave vijesti o osnivanju Sindikalne podružnice „HAKOM" u sastavu SDSLN, poslodavac uključio u dostavu i pozivanje zaposlenika na potpisivanje peticije usmjerene protiv sindikalnog povjerenika. Prema informacijama Sindikata, na potpisivanje peticije pozivali su rukovoditelji ustrojstvenih jedinica HAKOM-a, o kojim okolnostima Sindikat sudu predlaže i saslušanje svjedoka - potpisnika peticije, koji njome sindikalnom povjereniku osporavaju mogućnost zastupanja interesa „većine radnika" Agencije, premda on kao sindikalni povjerenik zastupa interese članova Sindikata koji su ga izabrali - stoji u priopćenju SDSLN-a te se dodaje:

- S time u svezi Sindikat će od Vijeća HAKOM-a zatražiti i razrješenje ravnatelja Webera, odnosno Hrvatskom saboru, koji imenuje Vijeće HAKOM-a, dostaviti cjelokupnu dokumentaciju o ovom slučaju pokušaja zabranjenog nadzora nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata, za čije osnivanje Weber, u svom dopisu upućenom Sindikatu ne vidi razloga, iako je radnicima HAKOM-a 12. ožujka upućena obavijest o predstojećem smanjenju plaća temeljem Vladine odluke o smanjenju plaća dužnosnika za šest posto, čime je HAKOM kao poslodavac na jedinstven i originalan način odlučio smanjiti plaće i onima koje odluka Vlade ne obvezuje na smanjenje.

>>Pojednostavljena procedura za prigovor oko brzine interneta

Komentara 2

NV
novo vriijeme
12:52 18.03.2014.

sindikati su važan dio demokracije svake zemlje, ova vlast da nema sindikata bi donašala svakakve zakone i isisala krv hrvatskim građanima do zadnje kapi.

MD
mara-danda
12:35 18.03.2014.

drzavni sluzbenici i branitelji su kao dva oka u glavi... nis .koristi azive lagodno na racun onih koji nesto stvaraju... devedeset posto sluzbenika je beskorisno a devedeset posto branitelja su zdrave bitange.. kada bi ih sve japan preuzeo bankrotirao bi sve japan preuzeo bankrotirao bi za godinu dana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije