Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preslagivanja u Njemačkoj

Sin uvjerenog nacista novi je šef diplomacije

Sigmar Gabriel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
28.01.2017.
u 14:30

Socijaldemokrati dobitnici u velikim promjenama na vrhu Njemačke, ali pitanje je koliko će one utjecati na izbore za Bundestag u rujnu

Sigmar Gabriel s položaja njemačkog ministra ekonomije preuzeo je jučer ministarstvo vanjskih poslova, dužnost koju je do sada obnašao Frank-Walter Steinmeier, koji će u veljači postati predsjednik Njemačke, dužnost koju je do sada obnašao Joachim Gauck.

Prije negoli je postao predsjednikom Njemačke, dužnost koja znači izvanstranačko držanje, Gauck je bio član Stranke ujedinjenih socijalista. Steinmeier je član Socijaldemokratske stranke (SPD) kojoj je na čelu Gabriel, koji je pak odustao od kandidature za kancelara prepustivši taj položaj dosadašnjem predsjedniku Europarlamenta Martinu Schulzu.

Velike promjene na vrhu Njemačke, ali koliko će one utjecati na parlamentarne izbore koji će se održati u rujnu i koliko socijaldemokrati mogu ugroziti četvrtu kandidaturu kancelarke Angele Merkel, članice demokršćana CDU?

Može li, nakon 12-godišnje vladavine (premda u velikoj koaliciji sa SPD-om) Merkel na čelo njemačke vlade ponovno doći neki socijaldemokrat, pa makar u koaliciji sa CDU-om?

Gabriel je spoznao kako Schulz ima više šanse od njega na parlamentarnim izborima.

„Kada bih se sada kandidirao, zasigurno bih izgubio, a sa mnom i SPD. Martin Schulz ima veću priliku za pobjedu“, izjavio je Gabriel za Stern.

Sva ispitivanja javnog mnijenja pokazuju kako birači više ne žele veliku koaliciju, a u glavama mnogih Gabriel je upravo oličenje velike koalicije, pošto osim što je od 2005. bio ministrom u Merkeličinoj vladi, sve do ministra ekonomije i vicekancelara, a od jučer vodi njemačku diplomaciju.

„Schulz je pravi kandidat za kancelara“, kazao je Gabriel za agenciju DPA, a u intervjuu koji objavljuje Stern kaže kako za uspješno vođenje predizborne kampanje su potrebne dvije stvari: da cijela stranka stoji iza njega i da kandidat želi pobjedu svim srcem.

Osim što Gabriel, čiji je otac Walter, koji je umro 2012. u 91. godini, bio uvjereni nacist, ima i problema sa zdravljem zbog diabetesa pa je tako pred ovaj Božić završio na hitnoj operaciji želuca, ali i još jedan privatni razlog za odustajanje od kandidature za kancelara: u ožujku stiže još jedno dijete.

Kao kandidat na izborima „viđao bih svoju obitelj još rjeđe nego sada i jako sam sretan odustajanjem“, kazao je Gabriel.

>> Merkel gubi potporu: Osam mjeseci prije izbora protukandidat ima jednaku podršku kao ona

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije