Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U NJEMAČKOJ

Merkel gubi potporu: Osam mjeseci prije izbora protukandidat ima jednaku podršku kao ona

German Chancellor Angela Merkel (CDU) awaits the Prime Minister of New Zealand, Bill English, at the federal chancellery in Berlin, Germany, 16 Janaury 2017. Photo: Kay Nietfeld/dpa /DPA/PIXSELL
Foto: Kay Nietfeld/dpa /DPA/PIXSELL
1/9
27.01.2017.
u 07:38

SPD ima 23 posto potpore ispitanika, što je tri postotka više, a tumači se kao pozitivnim utjecajem nakon imenovanja Schulza.

Čelnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) Martin Schulz izjednačen je s kancelarkom Angelom Merkel u podršci birača osam mjeseci do saveznih izbora u rujnu, pokazala je anketa provedena za televiziju ARD.

Ispitivanje provedeno u srijedu pokazalo je da jednak broj ispitanika, 41 posto, podupire Merkel i Schulza. Pritom je Merkel pala za dva boda od rujna, a Schulzu je potpora narasla za pet bodova

Pošto je Sigmar Gabriel odustao od kandidature kako bi povećao izglede stranke, SPD je u utorak nominirao bivšeg predsjednika Europskog parlamenta kao protukandidata Angeli Merkel na parlamentarnim izborima koji će se održati u rujnu.

Schulza će stranka službeno imenovati u nedjelju

Anketa je nadalje pokazala da Merkelinu stranku Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) i njezinu sestrinsku bavarsku stranku CSU sada podržava 35 posto birača, za dva boda manje od zadnjeg ispitivanja.

SPD ima 23 posto potpore ispitanika, što je tri postotka više, a tumači se kao pozitivnim utjecajem nakon imenovanja Schulza.

Stranka Zelenih prema toj anketi ostaje na jednakom broju potpore birača od 9 posto, a protuimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD) dobila bi 14 posto, što je za jedan bod manje prema prethodnoj anketi.

Stranka Ljevica dobila bi osam posto, a Slobodna demokratska stranka (FDP) šest posto, prema anketi.

>> Želi srušiti Merkel i ojačati EU

Komentara 11

DU
Deleted user
07:58 27.01.2017.

Pomuslimanila je Njemačku i Europu. Na smetlište povijesti s njom!

SN
snajper
08:16 27.01.2017.

Zena koja je kriva za sve smrti izazvane terorizmom u europi. Njemacka privreda je toliko jaka da predsjednik moze biti bilo tko iz vrha politike i bilo koje stranke, samo je bitno politicko usmjerenje i odnos sa susjedima.

ST
stomugromova
08:17 27.01.2017.

Merkel niti njen mentor Soroš više ne može pomoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije