Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraga

Sin bivšeg zastupnika HDZ-a dobio milijune za testove za COVID-19. Istražuje se je li dio tih testova krivotvoren

Brzi antigenski test
Goran Stanzl/PIXSELL
28.04.2023.
u 09:50

Inspektori PNUSKOK-a, PU zagrebačke i PU varaždinske već nekoliko mjeseci istražuju je li Hrvatska preplavljena krivotvorenim testovima za COVID-19.

Filip Mihalić (24), sin bivšeg zastupnika HDZ-a, bio je optužen zbog krivotvorenja novca 2019. U pandemiji dobiva unosan posao s državom. Nedavno je prijavljen za prijetnje, silovanje i krivotvorenje testova za COVID-19. Ovaj mladi biznismen usred pandemije uočava priliku za zaradu, pišu 24sata.

Preko svoje tvrtke Buryen najprije odlučuje uvoziti originalne testove za koronu od licenciranog proizvođača, kineske tvrtke Xiamen Boson Biotech. Roba je dopremana avionima iz Kine, a zatim distribuirana u Hrvatskoj. No kako za 24sata otkrivaju bivši Mihalićevi suradnici, nakon što su ti originalni kineski testovi prošli validaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, napravljenu na 72 uzorka, u drugoj polovici 2022. naizgled isti testovi, u gotovo identičnom pakiranju, do Hrvatske više ne stižu iz Kine nego iz krajnje opskurne tvornice u Turskoj.

24sata posjeduju materijale koji upućuju na to da većina sadržaja iz kutije s antigenskim testom koje Mihalić uvozi od druge polovice 2022. nije pakirana ni proizvedena u originalnoj tvornici u Kini nego u Istanbulu te jednom varaždinskom skladištu. Čini se da je mladom Varaždincu najveći problem bila proizvodnja odgovarajućeg štapića za testiranje, pa je on u Mihalićevu testnom kompletu zapravo jedini iz Kine. Dijelovi dvojbenog podrijetla stizali su u Hrvatsku iz Turske i prepakiravali su ih u Varaždinu. Inspektori PNUSKOK-a, PU zagrebačke i PU varaždinske već nekoliko mjeseci istražuju je li Hrvatska preplavljena krivotvorenim testovima za COVID-19.

Mladi Mihalić u medijima se počeo pojavljivati još kao 18-godišnji maturant i poduzetnik koji gradi modni brend Buryen Clothing, s nepromočivom odjećom i "nanotehnologijom", navodno patentiranom u Kini, a u Buryenu je prokurist Filipov otac i bivši saborski zastupnik Anđelko Mihalić. On je bio zastupnik u šestom sazivu Hrvatskog sabora, a mandat mu je trajao od 2008. do 2011. godine. Svojedobno je bio i načelnik Općine Gornji Kneginec, a trenutačno je direktor u nekoliko tvrtki. Ujedno je predsjednik županijske Zajednice utemeljitelja HDZ-a.

Komentara 10

KI
kiselovrhnje
10:52 28.04.2023.

S obzirom da su ti testovi pune dvije godine odredivali kojoj gradanskoj kasti pripadate, da li imate osnovne ljudske slobode, da li vas proglasavaju siriteljem smrtonosnog virusa, mozete li vidjeti svoje najmilije, mozete li ici na posao o kojem ovisite, da li ce vas netko prijaviti policiji ako izvirite nosom iz 4 zida... pa tome bi balavcu trebalo suditi za cijelu listu zlocina protiv covjecnosti ako ispadne da su zivoti milijuni gradana ovisili o krivotvorenim testovima.

DU
Deleted user
10:50 28.04.2023.

Nema uobicajenih adezejovih trolova? Nijecstigla direktiva iz sredisnjice, il se nema za parizer? Bando. Treba uvesti smrtnu kaznu. Kandidata ima i previše.

TE
TexWiller
12:57 28.04.2023.

Neki komentar od Vilija, Alemke, Krune!? Davor?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije