Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snimku predao USKOK-u

Šimunić: Mogu zbog snimke ići i u zatvor, ali mirno ću spavati

Nezavisni vijećnik iz Oroslavja, Viktor Šimunić, dolazi u USKOK dati izjavu
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
28.01.2021.
u 08:39

Prof. Zlata Đurđević: Zadatak je političara da čuvaju povjerenje građana u rad institucija, a ne da to narušavaju

Kako je dan prije i najavio, USKOK je jučer pokrenuo izvide u “slučaju Tušek”, zbog čega je na obavijesni razgovor pozvan Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik iz Oroslavja, koji je šefa HDZ-ove organizacije u Krapinsko-zagorskoj županiji Žarka Tušeka i predsjednika svoje općine, također HDZ-ovca Emila Gredičaka tajno snimio kako mu nude pomoć u financiranju kampanje i brojne funkcije ako im pomogne s vlasti maknuti SDP-ova župana Željka Kolara.

Istodobno, kompletan državni vrh upregnuo se kako bi objasnio da u Tušekovu slučaju nema ničeg spornog i relativizirao zakone koji za popunjavanje određenih funkcija na lokalnoj i regionalnoj, ali i na državnoj razini traže provedbu javnih natječaja, iako ih nitko od njih nije ni pokušao promijeniti. Da u Tušekovu slučaju “nema neke posebne odgovornosti” još u utorak je tumačio premijer Andrej Plenković, a jučer mu se pridružio i predsjednik države Zoran Milanović, uz poruku: “Dosta je hajke!” Iako su brojni odvjetnici specijalizirani za kazneno pravo upozorili da bi se u Tušekovu slučaju moglo raditi o kaznenom djelu trgovanja utjecajem, Milanović ne dijeli njihovo mišljenje.

Anticipirana trgovina

– Ne, to uopće nije trgovina utjecajem, to je anticipirana trgovina utjecajem pro futuro u smislu stvaranja neke koalicije – rekao je Milanović, iako ideju da se formira “kljasta lista koja će nekome naštetiti” smatra zlom u politici. Da Tušek nije pokušao korumpirati Šimunića uvjeren je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji, kao i šef njegove stranke Plenković, Tušeku zamjera tek političku naivnost. – Siguran sam da je Tušeku žao što se upustio u to i što nije zrelije pristupio razgovoru – kazao je Jandroković. Najavio je i da će se u HDZ-u razgovarati s Tušekom te da će se “vidjeti što je najbolje za njega, ali i što će reći USKOK”.

Zlata Đurčević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu, upozorava, međutim, da su ovakve izjave političara neprimjerene u trenutku kada USKOK pokreće izvide.

– Nije posao političara da procjenjuju je li došlo do kršenja zakona odnosno je li počinjeno kazneno djelo ili nije ili tko je počinitelj. Za to su nadležni državno odvjetništvo i sudovi. Samo državno odvjetništvo i sudovi na temelju spoznaja koje imaju i dokaza koje su pribavili mogu utvrđivati činjenice i mogu tumačiti zakon, kazneni zakon i zakon o kaznenom postupku u konkretnom predmetu. Političari se trebaju zadržavati na području politike, odnosno donositi političke odluke, kao što su odluke o nečijoj političkoj odgovornosti.

Oni nisu kaznenopravni stručnjaci i kaznenopravna odgovornost nije u njihovoj nadležnosti. Kada USKOK provodi izvide koji su tajni, komentari političara o tome je li počinjeno kazneno djelo ili ne, a osobito kada je posrijedi sumnja na političku korupciju, stvara u javnosti percepciju da političari prejudiciraju odluke nadležnih pravosudnih tijela ili da utječu na pravosudna tijela. Time se ruši bilo kakvo povjerenje javnosti u pravosuđe, a zadatak je političara da čuvaju vladavinu prava i povjerenje građana u rad institucija, a ne da to narušavaju – kazala nam je profesorica Đurđević.

I dok političari objašnjavaju kako Tušek nije učinio ništa neuobičajeno, njegov odvjetnik najavio je tužbu protiv Šimunića i novinara 24 sata za neovlašteno snimanje i objavu snimke. Šimunić mu je, međutim, po izlasku iz USKOK-a uzvratio da je spreman ići i u zatvor.

‘Pol’ bih ih odmah prebrisal’

– Da se to i dogodi, iako ću se loše osjećati, mirno ću spavati. To je najbitnije – poručio je. 24 sata na svom je portalu, pak, objavio nastavak snimke, na kojoj se čuje i kako Tušek kritizira ministre u Plenkovićevoj vladi, govoreći kako među njima ima dobrih, ali i kako bi ih “pol’ odmah prebrisal”. Na novoj snimci čuje se i kako Tušek žali da u HDZ-u ne može puno napraviti za Zagorje jer su “uvijek prvi Dalmatinci i Slavonci”, ali i kako očekuje da će mu se kao budućem političkom tajniku u stranci otvoriti vrata za ulazak u Vladu.

Sabo: Neka sad moj slučaj vrate na početak!

Bivši vukovarski gradonačelnik i šef vukovarskog SDP-a Željko Sabo koji je zbog iste ili slične „greške“ koju je napravio HDZ-ov Žarko Tušek odslužio zatvorsku kaznu kaže da je pravosuđe u njegovu slučaju otvorilo Pandorinu kutiju. Onog trenutka kada su se, kaže, odlučili na njegovu političku likvidaciju te ga nevinog poslali u zatvor „povukli su mačka za rep“.

– Neovlašteno, tajno snimanje proglasili su valjanim i sada tome nema kraja. Sada svatko može svakoga snimati, a tko je taj tko će kazati što je interes javnog mnijenja? Jedini način da se izvuku iz ove situacije je da moj slučaj vrate na početak, da se iznova pokrene moj sudski postupak i da me se oslobodi krivice – smatra Sabo. Pohvalio je premijera Plenkovića zbog načina na koji je branio člana svoje stranke Tušeka. Kaže da je pokazao kako se ponaša čovjek koji poštuje prijateljstvo. (Petra Maretić Žonja, Branimir Bradarić)

Komentara 41

KO
komunikolog
08:46 28.01.2021.

Sabo bi sada trebao preći u HDZ! Sve po mjeri, svjetonazorski su isti, hvali Plenkovića a ni Pupovcu nebi bilo mrsko.

IN
inot
08:51 28.01.2021.

Niš čudno,razotkriješ nečasne radnje kvarnih političara,a dobiješ osuđivanje,omalovažanje i još ti svašta natovare....nešta svašta je krivo posloženo u ovi zemlji

DU
Deleted user
09:19 28.01.2021.

Šimunić očito želi biti i žrtva jer tek onda postaje heroj cijelog Oroslavlja,a možda i Zagorja. Već je bio na N1 i jos čeka poziv Stankovica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije