Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Više od krvi'

Simpozij jača suradnju svih sudionika u transfuzijskom lancu

simpozij,transfuzija krvi
Goran Kovacic/pixsell
20.11.2014.
u 11:06

Riječ je o nastavku programa edukacije darivatelja krvi i šire populacije, a teme su vezane uz misiju transfuzijske medicine, kliničku transfuzijsku praksu te etičko i društveno značenje darivanja krvi

Savjet dobrovoljnih darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci u petak 12. prosinca na riječkom  Filozofskom fakultetu organizira stručni simpozij "Više od krvi".

Riječ je o nastavku programa edukacije darivatelja krvi i šire populacije, a teme su vezane uz misiju transfuzijske medicine, kliničku transfuzijsku praksu te etičko i društveno značenje darivanja krvi. Pročelnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka Sanja Balen naglasila je kako se simpozijem želi ojačati suradnja svih sudionika u transfuzijskom lancu, od darivatelja krvi do zdravstvenih djelatnika.

Bez transfuzijske ostale grane medicine bile bi nezamislive, rekla je Balen istaknuvši da je krv lijek i to biološkog porijekla, a mogu ga mogu osigurati samo darivatelji. Krvni pripravci su nacionalno bogatstvo jedne zemlje, zaključila je Balen. U Rijeci djeluje 9000 aktivnih i 8000 neaktivnih darivatelja krvi. Predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Ivo Vidotto naglasio je kako je jedan od ciljeva organizacije skupa usporedba sustava darivanja krvi i transfuzijske medicine u Hrvatskoj s drugima, usto namjera je osnažiti edukaciju potencijalnih darivatelja i naglasiti pozitivna gledišta darivanja krvi.

Na simpoziju, koji će se odvijati pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, očekuje se sudjelovanje liječnika specijalista, predstavnika organizacija darivatelja krvi iz Italije te predstavnika društava Crvenog križa iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

>>U bolnici istraga zbog sterilizatora, transfuzija bez liječnika...

>>Darivatelji sami biraju jedan od dva načina donacije koštane srži
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije