Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šimonović Foleyju: Topničke su dnevnike sakrili ljudi oko Gotovine

Optužiti generala i njegov tim u sudnici bilo bi vrlo osjetljivo za Hrvatsku vladu, rekao je ministar
06. rujna 2011. u 10:26 149 komentara 37 prikaza
'(FILES) This file picture dated 05 August 2000, shows Croatian fugitive general Ante Gotovina in the capital Zagreb\'s central park. The European Union delayed, 16 March 2005, the start of EU entry t
Foto: 'STRINGER'
Pogledajte galeriju 1/4

Usred agresivne potrage za topničkim dnevnicima, Vladini dužnosnici bili su spremni otići u Haag i u sudnici optužiti Gotovinu za krađu i skrivanje tih dokumenata, ali Amerikancima su priznali da se boje pogledati Gotovini u oči.

"Hrvatska vlada objasnit će sudskom vijeću da svi dokazi akcijskog tima upućuju na Gotovinu i njegove suradnike kao osobe odgovorne za krađu dokumenata", piše u bilješci o susretu američkog veleposlanika Foleyja s ministrom pravosuđa Šimonovićem 10. prosinca 2009. koju je prošli tjedan objavio WikiLeaks. Zatim slijedi znakovita Šimonovićeva bojazan: "Optužiti Gotovinu i njegov tim u sudnici vrlo je osjetljivo za Hrvatsku vladu, rekao je Šimonović, s obzirom na Gotovinin ugled nacionalnog heroja u hrvatskom narodu. Šimonovića čak brine i to kakav će biti fizički raspored u sudnici te hoće li Vladini stručnjaci imati Gotovinu u svome vidokrugu dok budu svjedočili". To se u haaškoj sudnici nikad nije dogodilo, ali Vlada premijerke Kosor očito je u jednom trenutku bila spremna "utopiti" Gotovinu, ali ne i gledati ga u oči dok to čini.

Poziv na žrtvovanje

Mjesec i pol prije tog razgovora s Foleyjem, Šimonović razgovara i s posebnim američkim veleposlanikom za ratne zločine Rappom. Šimonović tu otkriva da je Hrvatska tražila od Haaškog suda dopuštenje da hrvatski istražitelji izravno ispitaju Gotovinu u pritvoru. Šimonović "želi zaobići njegov braniteljski tim" i želi izravno "reći Gotovini da ti dokumenti ugrožavaju budućnost nacije te da bi on, ako je stvarni domoljub, trebao pronaći načina da ih preda".

Američka diplomatska izvješća poslana iz Zagreba 2009. potvrđuju ono što je javnost i tada znala – da je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz toliko zapeo za pitanje topničkih dnevnika da je to moglo ugroziti otvaranje 23. poglavlja u pregovorima s EU. Ali izvješća otkrivaju i to da su upravo Amerikanci pomagali Hrvatskoj da provede istragu o topničkim dnevnicima i uvjeri skeptične zemlje EU – Britaniju i Nizozemsku – da Hrvatska surađuje.

"Predlažemo da se Amerika potrudi oko deblokiranja hrvatskih pregovora u 23. poglavlju", piše u jednom izvješću od 30. XI. 2009., gdje se dodaje: "Jedan je aspekt te strategije da se nagovori EU da u procjeni hrvatske suradnje razmotri više čimbenika, a ne samo mišljenje glavnog tužitelja. Drugi bi aspekt bio da se pritisne Brammertza kako bi pokazao veću spremnost da prihvati vjerodostojnu istragu Hrvata kao primjerenu suradnju".

Amerikanci su spremni uključiti svoju diplomaciju u lobiranje za Hrvatsku, ali od hrvatskih dužnosnika traže agresivnu istragu o topničkim dnevnicima. I Serge Brammertz pritišće Bajića da agresivno istražuje Gotovinin braniteljski tim, što pokazuje diplomatska bilješka iz prosinca 2008.: "Bajić kaže da ga je Brammertz pritiskao da pretraži ured i stan Marina Ivanovića". Zbog svih tih pritisaka policija i tužiteljstvo provode racije u prostorima koji pripadaju Gotovininim suradnicima.

Neprijateljsko ispitivanje

Davor Stier, savjetnik premijerke Kosor, 14. prosinca 2009. brifira američkog veleposlanika o pretresima koji su se dogodili pet dana prije toga. Pretresene su prostorije 11 osoba, a Stier kaže da su pretresi bili "agresivni" te da su osumnjičenici bili podvrgnuti "neprijateljskom ispitivanju". Policija je tražila nalog za pretres još jednog odvjetnika haaških osumnjičenika, ali sud je to odbio. Neslužbeno doznajemo da je riječ o Čedi Prodanoviću, nekadašnjem Ademijevu branitelju. Bajićeva izjava Amerikancima da ga je Brammertz pritiskao da istražuje Ivanovića važna je jer su godinama kasnije Bajić i Brammertz tvrdili da pritisaka nije bilo.

Šimonović: Htio sam razgovor nasa

Šimonović: Htio sam razgovor nasamo s Gotovinom, ostalo je mašta

– Pažljivo sam pročitao najnovije dokumente koji su se pojavili na WikiLeaksu i mogu potvrditi da u objavljenim diplomatskim depešama ima pravovaljanih informacija, ali i puno netočnosti i pogrešnih interpretacija – rekao nam je dr. Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava.

– Za Hrvatsku je pristup EU bila prilika koja se nije smjela propustiti i vrijeme će pokazati da smo bili u pravu što smo inzistirali na tom putu. Različiti interesi predvodili su otpore da se Hrvatska priključi EU, a u tu svrhu su se intenzivno koristili Poglavlje 23. i topnički dnevnici. Kao ministar sve sam činio da Hrvatska ispuni uvjete za poglavlje o pravosuđu, no želja je bila i realnije odrediti dokaznu vrijednost topničkih dnevnika u procesu protiv hrvatskih generala. Nije trenutak za komentiranje nekih detalja, a naglašavam da sve depeše treba analizirati u širem kontekstu i ne zanemariti činjenicu da se takvim materijalom može i manipulirati – komentirao je Šimonović.

 

Kao primjer Šimonović je potvrdio kako je točno da je predložio i mogućnost da se osobno pristupi generalu Gotovini u zatvoru u Haagu i razgovara u vezi s topničkim dnevnicima, i to bez posredovanja njegovih odvjetnika.

 

– Vjerovao sam da u tim dokumentima nema ništa kompromitirajuće za generala Gotovinu, a netočno je da sam razgovarao s Foleyem o rasporedu mjesta u sudnici gdje bi sjedili branitelji i hoće li hrvatski branitelji gledati Gotovinu u oči. To je plod nečije mašte i svatko tko me poznaje zna da to nije moj stil razgovora – rekao je Šimonović.

Pukanić dogovarao susret u MeksikuNakon

Pukanić dogovarao susret u Meksiku

Nakon što je napravio intervju s Gotovinom koji je bio u bijegu, Ivo Pukanić u Gotovinino ime pregovarao je preko britanskog veleposlanika s haaškim tužiteljstvom. Predložio je da se organizira susret na kojem bi Gotovina mogao objasniti svoju poziciju haaškim tužiteljima. Thomas Osorio, predstavnik Haaškog suda u Zagrebu, predložio je da se taj susret dogodi u BiH, da ga osigurava SFOR i da nakon razgovora Gotovina bude uhićen i prebačen u Haag. Pukanić je odgovorio da to nije moguće jer je Gotovina udaljen gotovo 5000 do 10.000 kilometara pa je predložio da susret bude u Ciudad de Mexicu.

Pahor a Slovenski premijer Borut Pahor kazao je u veljači 2010. američkim senatorima da, ako Hrvatska uđe u EU prije Srbije, regiju čeka pakao.

Tito i Draža Mihailović Jovanka Broz je 2009. otpravniku poslova američkog veleposlanstva rekla da Tito nikada nije volio Ruse, a ispričala je i da je tijekom rata organizirala dva sastanka između Tita i Draže Mihailovića. “Spavali su jedan pokraj drugoga na krevetu od slame”, rekla je.

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • praseca gripa:

    Svi ovi koji izmisljaju \"topnicke dnevnike\" i kojekakva cudesa,ne mogu Anti Gotovini ni vode donijet! To su najobicniji muljatori,lezatori,prodane duse,pa cak i petokolonasi!

  • Felicijen:

    Što je to Šimonoviću trebalo? Za kocku šećera?

  • Blizard:

    Josipovic, Simonovic , Kreirali , napisali proslijedili. Optiznice za Hrvatske Generale ovih izroda i sada su breme na nevinim plecima nasih generala !