Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆINSKI PRIHVAĆENO

Simboličan potez EU parlamenta: Rusija proglašena državom sponzorom terorizma

FILE PHOTO: The European Parliament in session, in Strasbourg, France
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.11.2022.
u 12:42

Odluku su prihvatila 494 zastupnika, 58 glasovalo je protiv, a 44 su bila suzdržana

Europski parlament u srijedu je odlučio proglasiti Rusiju državom sponzorom terorizma, tvrdeći da vojni udari Moskve na civilne ciljeve poput energetske infrastrukture, bolnica, škola i skloništa krše međunarodno pravo.

Taj je potez uvelike simboličan, budući da Europska unija nema pravni okvir koji bi to podupro, javlja Reuters. U isto vrijeme, EU je Rusiji već u osam navrata uvela sankcije invazije na Ukrajinu.

Odluku su prihvatila 494 zastupnika, 58 glasovalo je protiv, a 44 su bila suzdržana.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Dita Charanzová objavila je fotografiju iz EP-a i poručila: "Putinov režim mora odgovarati za svoje zločine".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski reagirao je na odluku EU parlamenta.

''Pozdravljam ovu odluku da se Rusiju označi kao državu-sponzora terorizma. Rusija mora biti izolirana na svim razinama i mora ju se držati odgovornom kako bi se zaustavila njena politika terorizma u Ukrajini i diljem svijeta'', napisao je na Twitteru.

Inače, u ruskom napadu na lokalnu bolnicu u Zaporižji, u kojem je pogođen odjel za rodilje, poginulo je novođenče, objavile su u srijedu ukrajinske hitne službe.

"U noći na 23. studenoga, u gradu Vilniansk u regiji Zaporižja, u raketnom napadu na području lokalne bolnice pogođeno je rodilište. U pogođenom dijelu dvokatnice nalazili su se majka i beba te liječnik. Novorođenče je poginulo, a majka i liječnik su spašeni iz ruševina", priopćila je Državna služba za izvanredna stanja.

Majka je ranjena, napisao je na Telegramu predsjednik Volodimir Zelenski te dodao da "teroristička država nastavlja ratovati protiv civila".

>> VIDEO Erdoğan zaprijetio Grčkoj: 'Mogli bi doći iznenada jedne noći'

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
13:50 23.11.2022.

Ukrainski dron padne u Zagreb a Rusi su teroristi??? Zbogom pameti

DU
Deleted user
16:14 23.11.2022.

Više dokumenataraca je prikazano na HRT u gdje europske tvrtke uništavaju ljude po Africi a niti jedan vlasnik direktor nije završio u zatvoru to što je eu parlament izglasao ili objavio pogledajte se u ogledalo gori su od rusije 1000 puta

DU
Deleted user
13:49 23.11.2022.

Europski parlament u srijedu je odlučio proglasiti NATO sponzorom terorizma, tvrdeći da vojni udari NATO-a na civilne ciljeve poput energetske infrastrukture, bolnica, škola i skloništa krše međunarodno pravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije