Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Grillo, Renzi ili opet Silvio Berlusconi

Sudeći prema anketama, ni jedna od triju opcija – desni centar, lijevi centar, 5 zvijezda – neće moći formirati vladu samostalno
28. veljače 2018. u 22:28 1 komentara 441 prikaza
Foto: Alessandro Bianchi/REUTERS/PIXSELL

Svako obećanje košta, a talijanske stranke su u ovoj predizbornoj kampanji obećale sve i svašta, ali time nisu privukle birače, već su ih udaljile od biračkih kutija.

Talijani Adriana Prlić Youthquake: mladim je Talijanima pun kufer starih politika

Kada bi se provela sva obećanja koja su izrekli svi političari, Italiju bi to koštalo tisuću milijardi eura.

Prazna obećanja

Dovoljno je kazati da ukupni talijanski dug iznosi 2300 milijardi eura, što je 130% BDP-a. Srećom, neće se sva obećanja svih političara ostvariti, ali i ona koja su iznijele pojedine koalicije nisu zanemariva. Upravo zbog toga što su obećanja pretjerana prijeti opasnost da se čak 40% od 51 milijun birača koliko ih je pozvano na parlamentarne izbore 4. ožujka ne odazove.

Iz izbornih kutija će, najvjerojatnije, izići tropartitna Italija, odnosno dvije koalicije (lijevi centar i desni centar) i jedna stranka (Pokret 5 zvijezda), ali ni jedna neće imati dovoljno glasova za formiranje većinske vlade. Desni centar, u kojem se nalaze pokret Naprijed Italijo Silvija Berlusconija (koji ne samo što ne može biti biran, već ne smije ni glasovati zbog kazne), Liga Mattea Salvinija, Talijanska braća Girgie Meloni i manje stranke, mogao bi dobiti najviše glasova, ali bez obzira na to što su te stranke potpisale program od 10 točaka, međusobno su toliko različite da će teško ostati zajedno. Dogovor je i da stranka koja među njima osvoji najviše glasova, dobit će pravo da predloži premijera. Berlusconi još nije iznio ime mogućeg premijera, a Salvini i Meloni su zacrtani kao premijerski kandidati svojih stranaka. Lijevi centar, u kojem se nalazi Demokratska stranka Mattea Renzija, Više Europe Emme Bonino i Pučka građanska stranka Beatrice Lorenzin, nije odredio tko bi mogao, u slučaju njihove pobjede, biti premijer. Prema statutu Demokratske sranke (PD), njezin je tajnik ujedno i premijerski kandidat, dakle Renzi, ali pošto je dosadašnji premijer Paolo Gentiloni bio dosta uspješan, mogao bi i on ostati u Palači Chigi, sjedištu vlade. Na pitanje tko je premijerski kandidat PD-a, Renzi odgovara da je za davanje mandata nadležan šef države Sergio Mattarella. Pokret 5 zvijezda (M5s), koji je osnovao komičar Beppe Grillo, za premijerskog kandidata istaknuo je Luigija Di Maia, koji govori da će u petak iznijeti i imena kandidata za ministre u vladi. Di Maio drži da će M5s biti najjača stranka te da će mu šef države povjeriti mandat.

Smanjenje poreza

Tada će u parlamentu iznijeti program (oko 20 točaka) te zatražiti povjerenje. Dakle, neće ulaziti u koaliciju, već će samo tražiti da parlamentarci glasuju za mjere koje smatraju dobrima. Berlusconi također drži da će pobijediti. Nada se da bi na sljedećim izborima mogao biti premijerski kandidat, jer bi mu dotad Europski sud, kojem se žalio, mogao prihvatiti žalbu i ukinuti mu zabranu građanskog prava biranja i kandidiranja.

Renzi, pak, drži da će njegova stranka PD biti prva, jer je iznijela najrealniji program, odnosno nastavak reformi koje je započela, kao i smanjenje poreza. Zapravo sve stranke obećavaju smanjenje poreza (desni centar čak uvođenje jednakog poreza za sve bez obzira na zaradu), reformu mirovinskog sustava (lijevi centar zadržao bi sadašnji koji jamči stabilnost proračuna), veću socijalnu sigurnost (M5s čak obećava uvođenje dohotka za sve građane), sigurnosne mjere itd. Gotovo se uopće ne govori o vanjskoj politici ili Putinovoj Rusiji, jedino o Europskoj uniji, koju bi, svatko na svoj način, htjeli reformirati. Više nitko ne spominje izlazak iz eurozone ili iz EU.

Darojković autobusi ispred recepcije U Italiji ukrali hrvatski bus dok su svi spavali: 'Vozač je bio u šoku' Silvio Berlusconi Je li mu to trebalo? Novinarka hrvatskih korijena rukovala se s Berlusconijem, a njegov komentar pamtit će zauvijek beppe grillo Italija uoči izbora Jednaki porez za sve - 15 posto

Novi izborni zakon imat će premijeru

Bira se izbornim zakonom usvojenim u studenome 2017., dakle prvi put, pa nitko ne zna kakve bi rezultate mogao polučiti. Bira se i većinskim i proporcionalnim sustavom. Uninominalnim sustavom bira se 37% parlamentarnih mjesta (232 u Zastupničkom domu i 116 u Senatu), a proporcionalnim 61% parlamentarnih mjesa (386 u Zastupničkom domu i 193 u Senatu), a ostalih 2% mjesta (12 zastupnika i 6 senatora) biraju Talijani u inozemstvu proporcionalnim sustavom. Uninominalni sustav znači da onaj tko pobijedi u nekom okrugu automatski ulazi u parlament. Kod proporcionalnog postoji granica za ulazak u parlament, odnosno koalicija mora dobiti najmanje 10% glasova, a samostalna stranka najmanje 3% posto da bi prešla prag parlamenta, a tu su i glasovi po regijama.

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Avatar superhik74
    superhik74:

    Berlusconi ne smije niti glasovati a pogotovo ne obavljati nikakvu politicku funkciju do 2019 godine, tako da bi nas Silvije trebao napraviti domaci rad prije pisanja pamfleta. Njegova stranka je u koaliciji ali je Berlusconiju 2013 godine na 6 godina ... prikaži još!a zabranjeno obavljanje bilo kakvih politickih funkcija, znaci do 2019 nista od Berlusconija.