Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija uoči izbora

Jednaki porez za sve - 15 posto

beppe grillo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
21.02.2018.
u 06:30

Berlusconi, Salvini i Grillo obećavaju brda i doline, realan je Renzi, ali ne privlači birače

Redoviti talijanski parlamentarni izbori, koji će se održati 4. ožujka, vjerojatno neće dati jasnog pobjednika. To proizlazi iz posljednjeg ispitivanja javnog mnijenja (više ih ne smije biti do izbora) jer ni jedna stranka, pa čak ni koalicija, neće osvojiti 40% glasova, koliko je potrebno za sastavljanje većine. Glasuje se po novom izbornom zakonu i zapravo nitko ne zna kakve bi mogao rezultate ostvariti. Naime, dio parlamentaraca birat će se jednim, a dio drugim sustavom.

Dakle, osim 12 zastupnika i šest senatora koje biraju Talijani u inozemstvu, u Italiji će trećina parlamentaraca (232 zastupnika i 116 senatora) biti izabrana većinskim sustavom u okruzima s jednim mandatom, a ostale dvije trećine parlamentaraca (386 zastupnika i 193 senatora) bit će izabrane proporcionalnim sustavom. Na listićima će se moći zaokružiti ili ime kandidata ili stranke ili oboje…

Tajani za premijera

Agencijama za ispitivanje javnosti vrlo je teško odrediti koja bi koalicija mogla dobiti dovoljan broj glasova za vlast.

U vodstvu je desni centar u kojem su tri ključne stranke (Naprijed Italijo Silvija Berlusconija, Sjeverna liga Mattea Salvijina i Talijanska braća Giorgie Meloni) i koji bi mogao doći do 37% glasova, zatim lijevi centar 29% (najjača je u koaliciji Demokratska stranka Mattea Renzija s 25% glasova) i Pokret 5 zvijezda Beppea Grilla (M5S) s premijerskim kandidatom Luigijem Di Maijom s 27% glasova. Dogovor je unutar desnog centra da stranka koja dobije najviše glasova predlaže premijera. Sjeverna liga predlaže Salvinija, Talijanska braća Meloni. U slučaju da među njima najviše glasova dobije Naprijed Italijo premijersko ime iznijet će Berlusconi. Bivši premijer Berlusconi ne samo što zakonski, zbog presuda, ne smije biti ni kandidatom za parlament, a kamoli premijerom, drži kako bi mogao nagovoriti predsjednika Europarlamenta Antonija Tajanija da bude njegovim kandidatom za premijera. Koalicija desnog centra najbliža je brojci od 40%, ali unutar nje su stranke podijeljene oko gotovo svih pitanja.

Tijekom predizborne kampanje čelnici stranaka nisu se željeli sučeliti u TV emisijama. Svi, zapravo, izbjegavaju Mattea Renzija, koji ih sve može pobijediti u TV dvoboju. Tako svatko odlazi sam u neku TV emisiju i blati suparničku stranku te obećava brda i doline biračima. Tijekom svih kampanja bilo je obećanja da će se ukinuti neki porezi i nameti, od poreza na nekretnine do poreza na ceste, ali nikada kao sada nije bilo toliko nelogičnih i neostvarivih obećanja. Salvini obećava da će uvesti jednak porez za sve (flat tax) od 15%, a Berlusconi kaže kako je realniji jer nudi svima plaćanje 23% poreza.

Promjena Ustava

No, jednak porez za sve nije moguće provesti bez mijenjanja Ustava, a to je gotovo nemoguće. M5S želi uvesti plaću za sve građane bez obzira na to rade li ili ne. Berlusconi odgovara kako će uvesti minimalne mirovine od tisuću eura, ukinuti mnoge poreze, pa se ne zna kako bi mogao ispuniti ta obećanja. Salvini obećava ukidanje sadašnjeg mirovinskog sustava koji je uvela vlada Marija Montija kako bi spasila Italiju od bankrota, te ukidanje zakona o fleksibilnosti radnih mjesta (kojim se lakše mogu davati otkazi), koji je uvela vlada Mattea Renzija. Oba ta zakona pridonijela su izvlačenju Italije iz krize i dovele do rasta BDP-a od 1,5% te povećanja zaposlenih za milijun osoba.

Stranka Mattea Renzija svoju kampanju gradi na ostvarenim rezultatima. Drži kako bi Talijani mogli izabrati ozbiljnost, a ne neostvarive želje. No, zasad im ispitivanja javnog mišljenja ne idu u prilog.

Salvini za napetost u društvu i kriminal optužuje imigrante i Renzija, koji je dopustio njihov dolazak. Nakon što su u Macerati za ubojstvo djevojke Pamele zatvorena trojica Nigerijaca, Salvini je odmah kazao da sve neregularne izbjeglice treba izbaciti iz Italije. Dan poslije u Milanu je Talijan, zaposlen kao vozač tramvaja, ubio mladu djevojku Jesicu, ali Salvini nije rekao ništa. Nije mogao reći da sve tramvajce treba poslati…

Komentara 2

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
19:43 21.02.2018.

Renzijevo vrime je prošlo,želimo promjene..glasamo za Berlusconija zbog nižih poreza,viših penzija i ukidanja Zakona Fornero. Forza Italia!...Pozivamo i talijansku manjinu u Istri da glasa isto..

ZA
Zapadnjak
20:47 21.02.2018.

za flat rate porez na dohodak se mora mijenjat ustav? stvarno ne znam sto bih rekao na ovo, jasno mi je da su lijevi politicari uspjeli nametnuti misljenje da je pravedno nekom silom oteti 40 posto place, a nekom nista,, ali nisam znao da je otislo ovako daleko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije