Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda zagrebačkog suda

Silovao pokćerku pa dobio kaznu manju od minimalne: Olakotna okolnost je sudjelovanje u ratu

Ilustracija
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija
30.09.2023.
u 15:41

"Kaznu zatvora u trajanju dvije godine i šest mjeseci sud smatra primjerenom", stoji u presudi zagrebačkog Županijskog suda

Muškarac (54) silovao je pokćerku u ožujku 2022. godine u okolici Zagreba. Nepravomoćno je kažnjen s dvije godine i šest mjeseci iako je kazna inače minimalno pet do 15 godina. Kao olakotno je u presudi ocijenjeno da je optuženik sudionik Domovinskog rata. 

Naime, Županijski sud u Zagrebu utvrdio je da je muškarac na štetu svoje punoljetne pokćerke počinio teško kazneno djelo protiv spolne slobode. Djevojka je tada imala 20 godina i živjela u zajedničkom domaćinstvu s počiniteljem u njegovoj kući. Muškarcu je govorila da se makne od nje, odgurivala ga te vrištala. Kazneno djelo prijavila je gotovo mjesec dana nakon počinjenja, a sud smatra da je bila u strahu, navode 24sata

VEZANI ČLANCI:

"Kao olakotno je ocijenjeno da je optuženik sudionik Domovinskog rata kao pripadnik specijalne policije time da je u Domovinskom ratu sudjelovao od 1991. do 1995., nositelj je Spomenice Domovinskog rata i medalje “Oluja”. Sve navedene okolnosti dovedene u međusobnu vezu i u svojoj ukupnosti predstavljaju naročito olakotnu okolnost. Kao otegotna okolnost cijenjeno je da je optuženik kazneno djelo počinio kao osoba zrele životne dobi i kao takav svjestan značenja i posljedica svojih postupaka. Nadalje, kao otegotno je cijenjena upornost optuženika u činjenju kaznenog djela kada usprkos protivljenju žrtve i traženju da ju pusti, pa time jasno izraženom njezinu protivljenju, nastavlja s činjenjem kaznenog djela", stoji u presudi zagrebačkog Županijskog suda. 

"Naime, imajući na umu da je optuženik u dobi od 54 godine i da nije imao drugih kažnjivih ponašanja, ovo kazneno djelo predstavlja životni eksces. Kaznu zatvora u trajanju dvije godine i šest mjeseci sud smatra primjerenom", dodaje se.

VIDEO Zbog ometanja suđenja, Filip Zavadlav na neko vrijeme ispraćen je iz sudnice

Komentara 7

Avatar krile11
krile11
16:58 30.09.2023.

Kakve veze ima sudjelovanje u ratu prije 30 godina sa silovanjem danas???I to pokcerke!!!Iran je mila majka za nas i nasu drzavu

Avatar anlaser
anlaser
17:02 30.09.2023.

Kako sudjelovanje u DR može biti olakotna okolnost za zločin ? Ovaj sudac je dao manju kaznu od propisane a olakotna okolnost nepostojeća pa bi bilo pošteno da on odsjedio rezliku u kazni !

PO
poluvodič
16:58 30.09.2023.

Nemam pojma kako naši sudci spavaju noću.. Vjerojatno puno bolje nego bilo tko drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije