Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Samo da znači da'

EP traži da se silovanje uvrsti u novi zakon protiv nasilja nad ženama, Vijeće EU se protivi

State of the European Union address in Strasbourg
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
30.09.2023.
u 07:42

Prema stajalištu Vijeća, odnosno zajedničkom stajalištu država članica na temelju kojeg rotirajuće predsjedništvo pregovara s Parlamentom, direktiva bi kriminalizirala sljedeća kaznena djela - sakaćenje ženskih spolnih organa, uhođenje na internetu, uznemiravanje na internetu, dijeljenje intimnih ili manipuliranih slika bez pristanka, poticanje na nasilje ili mržnju na internetu, ali ne i silovanje

Eurozastupnice Frances Fitzgerald i Evin Incir zatražile su u ime Europskog parlamenta od vlada članica Europske unije da se u novu EU Direktivu o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji uvrsti kazneno djelo silovanja, čemu se protivi većina u Vijeću EU-a.

"Pozivamo sve vlade diljem EU-a da osiguraju da nova Direktiva o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji uključi i kazneno djelo silovanja. Zaobilaženje ovog gnjusnog zločina bilo bi šokantno i nazadno - uvreda i za žene i za muškarce. Ovo je prvi europski zakon koji se bavi online nasiljem, genitalnim sakaćenjem žena, prevencijom nasilja i zaštitom žrtava. Žene u Europi moraju znati da se u svim državama članicama Europska unija jednako snažno bori protiv nasilja nad ženama", poručile su irska pučanka Fitzgerald i švedska socijalistica Incir, izvjestiteljice i pregovaračice Europskog parlamenta za Direktivu o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

"Europa osuđuje uporabu silovanja u ratnim sukobima i ukazuje na taj nasilan čin u državama koje nisu članice EU-a. Međutim upravo sada, tijekom pregovora između Europskog parlamenta i država članica o konačnoj verziji ovog zakona, većina vlada odbija uključiti silovanje u ovaj zakon koji je izvorno sastavljen da bi zaštitio žene upravo od tog zločina. Zaobilaženje ovog gnjusnog zločina bilo bi šokantno i nazadno - uvreda i za žene i za muškarce", upozoravaju u otvorenom pismu Fitzgerald (EPP) i Incir (S&D).

Komisija je 8. ožujka 2022. predložila Direktivu o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, a Vijeće i Parlament usvojili su ove godine svoje pregovaračke mandate te pokrenuli trijalog među institucijama EU-a. Jedan od glavnih elemenata prijedloga Komisije je načelo "Samo da, znači da", "kriminalizacija silovanja na temelju nedostatka pristanka". U nekim državama članicama potrebna je, međutim, upotreba sile ili prijetnje da bi se taj zločin kriminalizirao kao silovanje.

POVEZANI ČLANCI:

Prema stajalištu Vijeća, odnosno zajedničkom stajalištu država članica na temelju kojeg rotirajuće predsjedništvo pregovara s Parlamentom, direktiva bi kriminalizirala sljedeća kaznena djela - sakaćenje ženskih spolnih organa, uhođenje na internetu, uznemiravanje na internetu, dijeljenje intimnih ili manipuliranih slika bez pristanka, poticanje na nasilje ili mržnju na internetu, ali ne i silovanje. Dokument su u lipnju usvojili ministri pravosuđa država članica.

Vijeće je u svom stajalištu isključilo silovanje jer, prema mišljenju pravne službe Vijeća, u ugovorima EU-a nema pravne osnove da se to definira kao zločin na razini EU-a. Pravna služba, između ostaloga, smatra da bi definiranje silovanja kao zločina samo protiv žena bilo u neskladu s odredbama Ugovora EU-a o nediskriminaciji. Prema podacima Eurostata iz 2018. godine, 9 od 10 žrtava silovanja su žene. Pravna služba Vijeća smatra da činjenica da je manja vjerojatnost da će muškarci biti silovani, ne znači da oni nisu u usporedivoj situaciji sa ženama i djecom.

Europski parlament prihvatio je u srpnju odluku odbora LIBE i FEMM da se započnu pregovori s Vijećem, a pozicija EP-a jest da kazneno djelo silovanja treba biti obuhvaćenom novom direktivom. "Sve vlade u EU-u trebaju imati jedinstveni pristup u borbi protiv ovih užasnih zločina. Sloboda kretanja ljudi je jedan o četiri temeljnih stupova Europske unije - unutar njezinih granica moramo jamčiti jednaku zaštitu ženama i muškarcima od svih oblika nasilja", ističu u otvorenom pismu Fitzgerald i Incir.

"Pozivamo sve EU građane i njihove vlade da osiguraju da se u ovaj povijesni i revolucionarni zakon uključi i kazneno djelo silovanja", poručuju eurozastupnice u pismu i podsjećaju da je nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje u Europi u porastu sa "zastrašujućim" statistikama.

Na plenarnoj sjednici EP-a u rujnu, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je u svom posljednjem govoru o stanju Europske unije spomenula direktivu i poručila da se "u zakon treba uvrstiti osnovno načelo - ne znači ne". "Nema istinske jednakosti bez slobode od nasilja", naglasila je von der Leyen. Pregovaračice u ime Parlamenta već tada su poručile da njezina izjava sažima važnost ove direktive, odnosno da "bez da - nema pristanka".

VIDEO Drama u Kloštar Ivaniću: Stariji muškarac preminuo u bolnici nakon što je aktivirao bombu

Komentara 1

HE
Helios
12:48 30.09.2023.

Na migrante se to ne odnosi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije