Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slaganje Vlade

Počinju razgovori s budućim ministrima. Sigurni su samo potpredsjednici: Stier, Marić i Krstičević

Andrej Plenković
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
09.10.2016.
u 22:01

Kliman je bio doživljen kao Karamarkov čovjek, ali je sa 14. mjesta u osmoj izbornoj jedinici ušao u Sabori ostaje u igri za ministra

Pred HDZ-om ključni je tjedan u kojem će se Andrej Plenković suočiti s brojnim kandidatima za ministre i donijeti odluke koji će HDZ-ovi ljudi sjediti u budućoj Vladi HDZ-a i Mosta. Sutra Plenković nosi predsjednici RH sigurno 91, a možda i koji više, potpis da bi dobio status mandatara (sve ovisi koliko će točno potpisa saborskih zastupnika predati Most – 14 ili više).

Nova konstelacija snaga

Razgovori s kandidatima za ministre počinju ili već sutra ili najkasnije prekosutra. U HDZ-u zasad kažu da je odlučeno tek o troje sigurnih ministara, odnosno potpredsjednika Vlade, a to su Davor Ivo Stier (ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade za taj resor), Zdravko Marić (ministar financija i vjerojatni potpredsjednik za gospodarstvo i financije u slučaju da se Ivana Maletić definitivno vraća u Bruxelles) te Damir Krstičević (ministar obrane i potpredsjednik za unutarnju politiku i domovinsku sigurnost).

Plenković sutra ide predsjednici po status mandatara i sigurno nosi 91 potpis

Iako se javnost danima zabavljala polemikom tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i Milorada Pupovca, lidera Srba u Hrvatskoj, jer je potonji rekao da manjine neće podržati Vladu ako u njoj ponovno bude sjedio Hasanbegović, u HDZ-u još nema službene odluke koja je sudbina zvijezde desnog političkog spektra. Iako su uoči izbora i u prvim danima nakon izbora iz HDZ-a stizale neslužbene informacije da Hasanbegović nikako neće biti ministar, sada je odgovor da se o tome još nije odlučivalo.

– Vidjet ćemo što će biti – kratko nam je jučer rekao Hasanbegović. Kuloarski se sve češće čuje da bi ga u resoru kulture mogla zamijeniti Nina Obuljen, znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose, koja je u mandatima Bože Biškupića i Jasena Mesića bila pomoćnica ministra kulture, ali i državna tajnica.

Naši izvori iz HDZ-a kažu da je Plenković navodno razgovarao s Ninom Obuljen te da su se stvari nakon tog razgovora promijenile, iako je ona prvo bila protiv preuzimanja te funkcije. Teren joj je vjerojatno pripremio i Božo Biškupić, smatra naš izvor.

U novoj konstelaciji snaga moglo bi preživjeti i četvero tehničkih ministara: Tomislav Tolušić (ili fondovi EU ili poljoprivreda), Oleg Butković (promet), Anton Kliman (turizam) te Tomo Medved (branitelji). Izvor blizak Andreju Plenkoviću kaže da su sva četvorica u igri.

Upućeni tvrde da je teren za Ninu Obuljen u Ministarstvu kulture pripremio Biškušić

Iako je Kliman bio doživljen kao čovjek Tomislava Karamarka (dugogodišnji su prijatelji) i skoro je otpao s liste, to što je sa 14. mjesta u osmoj izbornoj jedinici (nezahvalnoj i teškoj za HDZ) uspio preferencijalnim glasom izboriti saborski mandat kvalificiralo ga je za čovjeka na kojeg se računa.

Osim toga, Kliman je po HDZ-ovim anketama bio najpopularniji ministar, a u svom resoru ima dobre rezultate.

Problemi branitelja

I Tomo Medved, kao čovjek koji je preuzeo resor branitelja nakon fijaska s Mijom Crnojom, pokazao se kao osoba koja ima potporu i koja razumije probleme braniteljske zajednice. Sve se češće spominje da bi ministar zdravlja mogao biti Milan Kujundžić, s obzirom na to da Drago Prgomet nije zainteresiran za tu poziciju.

Naši izvori smatraju da bi Kujundžić, osim što je dugogodišnji liječnik, Plenkoviću dobro došao kao jedan od tvrđih desničara i konzervativaca na ministarskoj poziciji. I Kujundžić je saborski mandat izvojevao s 14. mjesta uz pomoć preferencijalnog glasa. Otvoreno je pitanje ministra znanosti i obrazovanja, hoće li to biti Damir Jelić ili Radovan Fuchs.

>> Potpredsjednik Vlade i ministar obrane bit će ipak Krstičević

Ključne riječi

Komentara 95

PP
pp
22:41 09.10.2016.

Hasanbegović mora biti ministar! To je sad već više od njega samoga. Postao je simbol koji jugo ljevicari hoće uništiti. Ako Plenković baci jednog svog vucjem coporu, to mu se nikad neće oprostiti.

DU
Deleted user
23:18 09.10.2016.

Ne postoji racionalan razlog zašto Hasanbegović ne bi i dalje bio ministar kulture. Pogotovo je alternativa koja se nudi nije baš nešto.. Hasanbegović je potvrđen na izborima.

Avatar 123456
123456
22:28 09.10.2016.

Plenkoviću - gospodin doktor Hasanbegović mora ostati ministar kao što je i sada i MORA biti potpredsjednik vlade! Jesi li razumio Plenkoviću?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije