Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Signalni uređaj koji spašava živote

inoma
ibe/VLM
30.11.2012.
u 17:35

Konkurencija je bila jaka, čak 210 izložaka iz 25 država, među kojima i iz SAD-a i Rusije

 

Naprava za kontrolu i upravljanje protokom prometa detekcijom pješaka i vozila na daljinu, naziv je inovacije za koju je Čakovčanin Darko Dobošić na 5. međunarodnom sajmu inovacija u Kuvajtu osvojio zlatnu medalju!

– Konkurencija je bila jaka, čak 210 izložaka iz 25 država, među kojima i iz SAD-a i Rusije. Glavni moto ove izložbe bio je "mjesto gdje inovatori susreću investitore". Pokrovitelj je bio kuvajtski emir – pojašnjava D. Dobošić. Nagrađeni signalni uređaj ima vlastiti izvor solarnog napajanja, a može se postaviti na svim obilježenim pješačkim prijelazima u naselju, gradu, otvorenim cestama, pokraj vrtića, škola i na drugim mjestima na kojima je potrebno usmjeriti pažnju na sigurnost prelaska pješaka i vozila.

– Uređaj ima LED signalnu rasvjetu s lijeve i desne strane i prema dolje, pa se njegova svjetlost vidi s vrlo velike udaljenosti po svim vremenskim uvjetima, od snijega i magle do kiše i pijeska. Svojim svijetljenjem, blinkanjem, upozorava nas na prisutnost pješaka na pješačkom prijelazu – opisuje Dobošić. Uz prometnice s gušćim prometom signalni uređaj je opremljen brojačima koji odbrojavaju sekunde preostale do prelaska vozila ili pješaka. Prednosti su inovacije, uz ostalo, to što ne troši električnu energiju iz mreže, vozačima štedi gorivo i vrijeme, kao i pješacima, te smanjuje mogućnost prometnih nezgoda i zastoja u prometu.

– Ukratko, omogućuje siguran prijelaz vozila i pješaka u oba smjera – zaključuje Dobošić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije