Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovako se uči

Sibinjski đaci u Teslinoj učionici povezali prirodu i digitalne tehnologije

Sibinj: Projekt "Teslina u?ionica" u Osnovnoj školi Sibinjskih žrtava
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/6
24.01.2024.
u 09:58

Gotovo 300 tisuća eura vrijedan projekt kojeg financiraju Norveška, Island i Lihtenštajn usmjeren je na razvoj STEM vještina i opremanje učionica

Osnovna škola Sibinjskih žrtava iz Sibinja kod Slavonskog Broda sa svojim je prvim "izlaskom u Europu" odmah polučila velik uspjeh. Naime, kroz gotovo 300 tisuća eura vrijedan projekt "Teslina učionica", kojeg financiraju Norveška, Island i Lihtenštajn, učenici su ovladali tehnikom 3D modeliranja i printanja, stvorili pametni vrt u kojem cijelim procesom proizvodnje biljaka upravljaju pomoću modernih tehnologija, a dobili su i nove, suvremeno opremljene informatičke učionice. Njihov projekt dobio je najbolje ocjene na natječaju iz programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine, a usmjeren je na razvoj STEM vještina i opremanje učionica. Sama provedba trajala je 17 mjeseci.

- Imamo stranicu u kojoj modeliramo razne oblike, od jednostavnih do složenijih, sklapamo u jedan predmet i onda šaljemo u drugu aplikaciju. U njoj pregledavamo sve prije printanja i onda preko koda šaljemo u 3D printer koji topi namotanu plastiku, odnosno plastične žice, slaže ih sloj po sloj slaže i tako dobivamo taj predmet – objašnjava učenik šestog razreda Petar Bičanić.

Djeca su na radionicama naučila puno toga novoga i bilo im je, kažu, jako zanimljivo. Neki od njih već sada svoje buduće zanimanje povezuju s usvojenim znanjem.

GALERIJA Sibinj: Projekt "Teslina učionica" u Osnovnoj školi Sibinjskih žrtava

Sibinj: Projekt "Teslina u?ionica" u Osnovnoj školi Sibinjskih žrtava
1/6

- Printali smo kuću, dvorac, stalak za mobitel, prsten, šahovske figure. Ako nam nečega ponestane u učionici, uvijek to možemo isprintati. Privlači me to što uvijek možemo izraditi nešto novo, nikad nećemo iscrpiti sve mogućnosti. Volio bih raditi nešto povezano s 3D printanjem – rekao je drugi šestaš Milan Čiš.

U sklopu projekta škola je dobila solarne panele, 3D printer, laserski stroj, CNC uređaj, 20 laptopa, osam računala za programiranje i 3D dizajniranje, pametnu ploču, pametni TV, komplete za struju i fiziku, sušaru.

Nastavnici su kroz studijska putovanja stekli nova poznanstva i iskustva, otvorili se prema svijetu i proširili svoje vidike, a učenici su kroz razne aktivnosti naučili kako uz pomoć STEM vještina održavati bilje, dozirati količinu vlage, sijati i proizvoditi povrće, dizajnirati. Napravili su i svoju brošuru. U skladu s nazivom projekta "Teslina učionica" iskoristili su velikog izumitelja i inženjera Nikole Tesle u prijenosu energije na daljinu, povezavši u svojim radionicama informatiku, fiziku, kemiju i biologiju, odnosno tehnologiju i prirodu.

VEZANI ČLANCI:

- Djeca su dobila znanje i iskustvo. Otvorila su im se vrata za povezivanje novog, modernog, digitalnog svijeta, onog u kojem su oni svi na mobitelima, s nekim našim starim svijetom u kojem smo mi odrasli, gdje smo bili povezaniji s prirodom. Pokušali smo povezati ta dva svijeta, da oni vide da mogu koristiti tehnologiju pametno i mudro, za boljitak sebe i zajednice – istaknuo je ravnatelj škole Josip Šišmanović

U školi napominju kako na ovome ne misle stati. Naime, iz Tesline učionice izrodila su se još barem još tri nova projekta koja će provoditi u suradnji s partnerima s Islanda, inovativnom udrugom Inncro-IT i drugima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije