Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manje turista

Sezona 'visi': Ceste za more poluprazne, Lorencin u Irskoj

naplatne
Hrvoje Žučko/Pixsell
15.07.2013.
u 18:07

Iako je u prvih šest mjeseci hrvatski turizam zabilježio vrlo dobre rezultate – srpanj je loše počeo, barem što se tiče dolaska individualnih gostiju.

Iako je u prvih šest mjeseci hrvatski turizam zabilježio vrlo dobre rezultate – pet posto više dolazaka i 4,6 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani – srpanj je loše počeo, barem što se tiče dolaska individualnih gostiju. Naime, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih cesta i HAC-a, u prva dva srpanjska vikenda u Hrvatsku je ušlo čak 340 tisuće stranaca manje nego u prva dva srpanjska vikenda 2012. godine.

Podbačaj Istre i Kvarnera

– Istra i Kvarner dosta su podbacili, a Dalmacija bilježi dvoznamenkasti rast. Što se tiče podataka MUP-a i HAC-a, treba ih uzeti ozbiljno jer se dosad pokazalo da se njihove brojke na kraju gotovo u promil poklope sa završnim službenim rezultatima Ministarstva turizma. Promet autocestama za nas je vrlo važan jer je Hrvatska destinacija u koju skoro 90 posto gostiju dolazi automobilima – komentar je Damira Bajsa, bivšeg ministra turizma.

Iako su nas svi sugovornici uvjeravali da će najlukrativniji dio sezone na kraju dobro proći, i ove godine ipak ćemo ovisiti o vremenskoj prognozi, što je posljedica usmjerenosti na individualne goste.

– Što se tiče organiziranih gostiju, ne treba biti jako zabrinut, ali za prognozu o dolascima individualnih turista morat ćete nazvati Državni hidrometeorološki zavod – kaže Željko Trezner, direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Bude li puno kiše, kaže Trezner, Istra bi mogla imati osjetan pad gostiju, naročito u kampovima i privatnom smještaju, koji nosi čak 48 posto ukupnih kapaciteta Jadrana. Loša se sezona može odraziti i na makroekonomsku stabilnost. Zato bivša ministrica turizma Pave Župan Rusković smatra da se više ne bismo trebali opterećivati brojem noćenja u srpnju i kolovozu ni brojiti goste, nego se potruditi da se sezona produlji do listopada.

– Nismo učinili dovoljno na produljenju sezone za što treba ponuditi kvalitetniji sadržaj – kaže Župan Rusković te dodaje da se uz pad u cestovnom prometu bilježi rast avionskih dolazaka, zbog porasta broja izravnih avionskih linija.

Upravo na tom poslu ovih dana radi ministar turizma Darko Lorencin. Otputovao je u Irsku u kojoj se sastaje s predsjednikom uprave irskog avioprijevoznika Aer Lingusa, a za pretpostaviti je da dogovaraju izravnu avionsku liniju za Jadran.

Iako je ministar u Irsku otputovao poslom, mnogi mu zamjeraju što je “medijski nevidljiv”, odnosno što premalo vremena posvećuje obilascima hrvatskih turističkih destinacija.

Iznenadio nas vizni režim

– Kada je postao ministar, Darko Lorencin rekao je da će biti puno aktivniji na terenu, ali to se zasad ne vidi. Ili ga nigdje nema ili ga kamere ne prate. Važno je da ministar bude na terenu, da bude medijski prisutan. Za turizam je dobro kada turističke teme dominiraju medijskim prostorom u ljetnim mjesecima. I to je jedna vrsta odlične promidžbe – tvrdi Damir Bajs koji Vladi najviše zamjera vrlo lošu pripremu za uvođenje viznog režima prema Rusiji, Kini, Turskoj, Ukrajini...

Izgleda da će, unatoč umirujućim izjavama, sezona biti neizvjesna, što je problematično, jer o zaradi od turizma ovisi kompletna država... Od građana koji popunjavaju kućni budžet do države koja od srpnja do rujna podmiruje deficite iz prethodnog dijela godine.

>>U Hrvatsku cestama ušlo čak 340.000 stranaca manje nego lani

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije