Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporne fotografije

Severina ipak ne može ovršiti žig portala Index.hr

Severina
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
25.03.2014.
u 11:40

Pravila igre: 
Dosuđenu odštetu najprije treba pokušati naplatiti ovrhom s nakladnikova računa.

Severina zasad ipak ne može ovršiti žig portala Index.hr, nepravomoćna je odluka zagrebačkog Općinskog građanskog suda, jer se žig Indexa može ovršiti tek ako dosuđenu odštetu od nakladnika Indexa ne može naplatiti ovrhom novca s nakladnikova računa.

Odšteta od 200.000 kn

Dakle, ovrha se treba provesti na računima nakladnika. Sud je obrazložio da zasad ni Fina ni Severina nisu dostavile u spis obavijest da se ovrha ne može provesti na novcu na računima Prve stranice d.o.o., koja je bila nakladnik Indexa u vrijeme kad je Index objavio fotografije s njezine videovrpce na kojoj je snimljena u seksualnom odnosu. Tek ako se pokaže da je ovrha računa nakladnika neuspješna, Severina može opet tražiti novo sredstvo ili predmet ovrhe – odnosno ovrhu žiga.

Severinin odvjetnik Maro Mihočević kazao nam je samo da je, prema podacima Fine, Severina u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje upisana na 27. mjestu, a prije nje se trebaju namiriti ostali vjerovnici, i to u iznosu od 1,9 milijuna kuna. Matija Babić nije nam odgovorio na upit da komentira odluku suda prema kojoj Indexu zasad ne prijeti gubitak žiga, a time i imena. Pjevačici nakladnik portala Index nije isplatio 100.000 kuna odštete koja se s kamatama popela na 200.000 kuna, koliko joj je pravomoćno dosuđeno zato što je Index objavio fotografije s njezine videovrpce pa je ona krajem 2013. zabilježila ovrhu na žigu Indexa. Podsjetimo, Severina je tužila nakladnika Indexa zbog objave pet fotografija, tzv. screenshotova pjevačice, a u jednoj od najvažnijih presuda kad je riječ o zaštiti privatnosti javnih osoba zagrebački Županijski sud potvrdio je presudu suca Gorana Škugora da je objavom privatnih fotografija pjevačice, koje predstavljaju njezinu najdublju privatnost, povrijeđeno njezino pravo na zaštitu privatnosti.

Sud je obrazložio gdje su granice “prava javnosti da zna” kad su u pitanju mediji te kako javne osobe nemaju pravo na zaštitu privatnosti samo u slučajevima koji su u vezi s njihovim javnim poslom ili dužnošću.

Pljenidba 1,6 mil. kuna

Inače, nedavno je postalo pravomoćno rješenje o ovrsi u drugom postupku između Severine i Prve stranice. U rješenju o ovrsi naloženo je Fini da izda nalog za pljenidbu 1,6 milijuna kuna sa svih računa Prve stranice. Nakladnik Indexa krajem kolovoza 2012. primio je ovršno rješenje po kojem je bio dužan objaviti presudu u dnevnim novinama ili za svaki dan zakašnjenja Severini plaća penale od 8000 kuna. Nije platio penale za 202 dana pa se iznos popeo na 1,6 milijuna kuna.

>>Index ide u stečaj, Fina odbila predstečajnu nagodbu

>>Severina ovršila žig izdavača Index.hr-a koji duguje državi za poreze 1,27 milijuna kuna

Komentara 10

ME
melinda
12:26 25.03.2014.

Po prvi put nedam pravo severini jer ona je taj videosnimak sama pustila u javnost koji joj je donio ogromnu popularnost i drugo cim je cijeli svijet vidio snimak znaci neradi se o povredi privatnostia to bi bilo da joj je ukradeno direktno od nje i objavljeno bez njene dozvole.Mislim da severina treba platiti indexu reklamu koju su joj napravili jer joj se zarada povecala za 300% nakon objave porno snimaka

TE
teena
14:26 25.03.2014.

severina zn a svoj posao što je je.....šteta još kad bi znala pjevati

MA
marlboro69
12:42 25.03.2014.

Severina ne bi da je imala iti malo dostojanstva snimku "pustila" na svjetlo dana a kada je to već napravila onda je trebala index-u barem na neki način se odužiti pošto bi sada da nije snimka prikazana pjevala po seoskim dernecima i svadbama ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije