Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sever: Sve pratimo s oprezom i bez euforije. Nastavljamo s pripremama

Čuli smo poruku hrvatskih građana. To je ključna i glavna poruka, rekao je premijer na Vladi
20. rujna 2019. u 12:14 17 komentara 733 prikaza
Sindikati o referendumu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Premijer Andrej Plenković poručio je da Vlada prihvaća sve zahtjeve referendumske inicijative "67 je previše". Oni su danas organizirali konferenciju za medije. Sindikati više ne inzistiraju na referendumu. Pričekat će mišljenje Ustavnog suda i odluku Sabora o sudbini zakonskih izmjena, a onda od svojih tijela tražiti da odluče hoće li se na referendumu inzistirati ili ne.

Andrej Plenković SINDIKATI I GRAĐANI POBIJEDILI Plenković: Prihvatit ćemo sve zahtjeve inicijative '67 je previše'

Ispoštuje li Vlada ono što je Plenković jučer rekao pa se radni vijek ne produlji do 67. osim za one koji to žele, sindikalni je cilj ispunjen. No demokratski princip nalaže poštivanje volje građana i održavanje referenduma, pa bi za razvoj demokratskih standarda bilo dobro da se održi, poručuju Vilim Ribić i Krešimir Sever.

"S obzirom na to da smo prikupili više od 700 tisuća važećih potpisa, to je respektabilna brojka bez obzira na to što su neki brisani iz evidencije. Kada smo predali potpise, očekivali smo da provjera brzo prođe. Dobili smo potvrdu da potpisa ima i za dva referenduma", kazao je Krešimir Sever te svima zahvalio.

"Mi smo cijelu ovu akciju radili zbog umirovljenika, radnika i mirovina", dodao je. "Inicijativa je u svemu djelovala autonomno", kazao je. Kaže da su se pripremali da idu u dva smjera nakon dovoljnog broj potpisa te su se pripremali za razne oblike akcija.

"Došla je poruka od Vlade, mi to sve pratimo s dužnim oprezom i bez euforije. Ne treba skakati od radosti", rekao je.

Andrej Plenković MIROVINSKA REFORMA Plenković o prijedlogu inicijative 67 je previše: Postignut je balans, za sam rok kriv je SDP

"Na tragu toga mi ne možemo stati sa svojim pripremama, upravo zbog nepovjerenja. Nemamo prostora nizašto drugo", dodao je. "Nemamo pravo povući potpise koji su u Saboru", kazao je Sever.

"Ta je odluka donesena s aspekta Vlade koja brine o dobru jedne stranke. To je najmanje loša odluka. Ona je pod silnicama triju snažnih sila: diktati iz Bruxellesa, interes građana te unutarnja dinamika unutar vladajuće stranke i sada treba naći optimalno rješenje i Vlada je našla najmanje loše rješenje", kazao je Vilim Ribić. 

"Mi smo oprezni. Ne mislimo da smo ostvarili uspjeh jer ono što možemo dobiti na mostu izgubili smo na ćupriji", rekao je. "Dajte da čekamo i vidimo kako će se stvari razvijati. Koliko smo samo imali lošeg iskustva s ovom Vladom...", kazao je.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • ddh:

  Nije sindikalna mafija, skupljala potpise radi toga jer se brine o ljudima odnosno radnicima, nego radi toga jer zele rusiti Vladu. Jer Sever, Ribic i Novosel nisu nikakvi neovisni sindikalisti, nego populisti SDP-a i koji rade iskljucivo u interesu te ... prikaži još! partije. To su provjereni komunjare koji jako dobro zive na teret radnika, to su kocnicari svakog moguceg napretka u Hrvatskoj. Jer da je njima do radnika, onda bibili skupljali potpise za referendom onda kad su njihovi SDP-ovci ddonijeli zakon, da se u penziju ide sa 67 godina starosti. Ali jok. Onda im to nije smetalo kao sto im nije niti smetalo to, da im Milanoviceva SDP-ovska vlada snizuje i place. Nije im smetalo niti 2003-e, kad je SDP-ovska Racanova vlada rezala mirovine. Taj referendum je organiziran od onih, koji mogu sve raditi, a da pritom za nista ne odgovaraju. Te i takve sindikaaliste poput ovog trojca mafijasa treba najuriti i sindikate raspustiti, treba s njima napraviti ist0 sto je Thatsher napravila svojevremeno u Britaniji. Mafija poput kumova Severa, Novosela i Ribica ne razumije drukciji jezik ili govor.

 • Tigar60:

  Koliko Ti dečki imajuplaču , barem 14000 Kn. i sada nam nabija troškove referenduma. Svi su isti , ako prihvate nevalja , ako ne opet nevalja.

 • Avatar AlPoS
  AlPoS:

  Nije premijer prihvatio sve uvjete iz inicijative zato što je svjestan problema, već iz razloga da se referendum ne održi u vrijeme predsjedničkih izbora. Sindikalne središnjice moraju inzistirati na referendumu, jer samo narod treba donijeti odluku u svezi mirovina. Na ... prikaži još! žalost ova trojka iz sindikalnih središnjica je toliko puta obmanula radnike, građane i narod, tako da je velika mogućnost da će i sada pomoći stranci na vlasti i da se referendum neće održati, a ovo je pitanje koje nema veze sa politikom ili ga ne bi trebalo imati