Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sever: Predaja potpisa referendumske inicijative u četvrtak

Sindikalci poručuju da neće pregovarati s Vladom ni vladajućom većinom o inicijativi da se granica za odlazak u punu mirovinu sa 67 godina vrati na 65 godina, već se referendum mora održati
11. lipnja 2019. u 14:26 2 komentara 101 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever najavio je da će u četvrtak u 11,30 sati sindikati predati u Hrvatskom saboru potpise referendumske inicijative za promjenu uvjeta umirovljenja.

Zagreb: Inicijativa "67 je previše" prikupila više od 600.000 potpisa POTROŠNJA Inicijativa '67 je previše': Poznati troškovi referendumskih aktivnosti

Sever je potvrdio Hini da će se u četvrtak organizacijski odbor sindikalne inicijative "67 je previše" i predsjednici sindikalnih središnjica sastati s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, te će tom prilikom Hrvatskom saboru predati više od 700.000 prikupljenih potpisa.

"Očekujemo da će Sabor zatražiti provjeru potpisa, ali od toga ne strepimo jer smo skinuli one potpise kod kojih smo uočili nedostatke", kazao je Sever.

Sindikalci poručuju da neće pregovarati s Vladom ni vladajućom većinom o inicijativi da se granica za odlazak u punu mirovinu sa 67 godina vrati na 65 godina, već se referendum mora održati.

kaptol Darko Pavičić Zašto je Kaptol minirao inicijativu "67 je previše"

"Mi jednostavno ne možemo pregovarati s Vladom, vrijeme za pregovore je prošlo. Praktički imamo dvostruko više potpisa koji su potrebni za referendum, a ljudi su time rekli kako žele da se referendum organizira. Prema tome, mi nemamo uopće pravo niti prostor ići bilo gdje ispod te razine", ustvrdio je Sever.

Što se tiče mogućeg slanja referendumskog pitanja na Ustavni sud radi provjere ustavnosti, Sever smatra kako je to pitanje političke mudrosti.

U ovom trenutku bilo bi mudro da se, s obzirom na očekivanja javnosti, jednostavno prihvati inicijativa i raspiše referendum, a ako referendumsko pitanje ipak bude upućeno na ocjenu ustavnosti, očekujem da će Ustavni sud biti dovoljno razuman i da će znati prepoznati svoje mogućnosti, kaže Sever.

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
  • ronyday:

    Paraziti sindikalni trijumfiraju što će uništi mirovinsku reformu. To što vlada želi provesti mirovinsku reformu znači da dugoročno misli na održivost. Zar ne bi bilo lakše ovoj vladi da taj vrući krumpir ostavlja za neke druge.