Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nhs nezadovoljan

Sever o poskupljenju kruha: Nisu ni građani "ovce za striženje"

\'23.09.2010.,Zagreb - Sindikalni celnici dolaze na sastanak sa predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovicem u sjediste stranke SDP na Iblerovom Trgu. Kresimir Sever , Vilim Ribic,Ozren Matijasevic. Photo:
Jurica Galoić/PIXSELL
14.10.2010.
u 12:10

- Hrvatska i dalje ponire u krizu, gube se radna mjesta, pokazatelji govore kako građani sve više tonu u siromaštvo, upozorava Krešimir Sever.

- Sadašnje cijene kruha i pekarskih proizvoda formirane su pri daleko višoj otkupnoj cijeni pšenice i kudikamo višoj cijeni barela sirove nafte nego što je to ove godine. Tada se poskupljenje upravo time opravdalo. U međuvremenu su cijene pšenice i nafte padale, ali ne i cijene kruha i pekarskih proizvoda. Baš kao što nisu pale ni kad je ukinut PDV na kruh. U Hrvatskoj je za domaće potrebe otkupljeno i više nego dovoljno pšenice pa nema nikakvih razloga za divljanje cijena brašna i pekarskih proizvoda samo zato što te cijene divljaju na svjetskom tržištu. U tim igrama s cijenama redovito najgore prolaze proizvođači pšenice na početku lanca i građani kao krajnji kupci na kraju lanca - istaknuo je Krešimir Sever uime Nezavisnih hrvatskih sindikata.

>>Trgovci već primili nove cijene: Pekari bi kruh poskupili 10 posto

- Hrvatska i dalje ponire u krizu, gube se radna mjesta, smanjuju se ili čak ne isplaćuju plaće, mirovine su mizerne, pokazatelji govore kako građani sve više tonu u siromaštvo, nastavio je Sever.

Podsjeća i da sami seljaci koji su pšenicu proizveli i prodali tvrde kako nema ozbiljnijeg razloga za poskupljenje pekarskih proizvoda te da, kad se podastru analize utjecaja cijena pšenice i energenata na ukupnu cijenu pekarskih proizvoda, onda je tek vidljivo kako za takva najavljena poskupljenja nema razloga.

- Budući da i udio troška hrane u ukupnoj mjesečnoj obiteljskoj potrošnji pokazuje kako smo zapravo siromašni, jasno je da bi svako pa i najmanje poskupljenje kruha i već preskupih ostalih pekarskih proizvoda bilo velik udar na standard građana. Nužno je učiniti sve kako se to ne bi dogodilo. Osim toga, ni građani nisu „ovce za striženje“ pa će, kao što to i uvijek čine, kupovati kod onih koji cijene neće podizati. A od mogućeg kartelnog dogovaranja valjda će nas sve zaštiti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Pri svemu tome očekujemo dogovor pekarske industrije i trgovaca koji treba rezultirati nepodizanjem cijena kruha i pekarskih proizvoda - poziva Sever.

Komentara 53

EU
eureka001
12:59 14.10.2010.

he he he snjim na sever he he he he he he

GA
gary1
13:21 14.10.2010.

a što to vi radite kao sindikalni predstavnici i vođe radnika, osim što uzimate članarine i meljete ono što svi znamo i vidimo. Vrijeme je za BUNT i OTPOR, treba masovno izaći na ulice ili će nas ova korumpirana bagra pokrasti do kraja. Organizirajte masovne prosvjede, ovu bandu treba svrgnuti konačno

N7
No.77
12:54 14.10.2010.

Da Sever ovo stvarno misli nebi sindikati u jeku financijske krize kupovali zemljište od 2 mil. eura za budući sindikalni dom. Dakle očito smo ovce koje financiraju sindikaliste koji dalje svog džepa ne vide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije