Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sestre Udovički

Lidija je pravnica, Ani balerina, Lenka radi u kazalištu i režira, a Kori drma Vučićevom vladom

Lenka Udovički
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
30.10.2015.
u 16:52

Kao istrgnute sa stranica romana Gabriela Garcije Marqueza, životne priče četiriju sestara – Ani, Kori, Lenke i Lidije Udovički – uistinu nalikuju kakvom dobrom književnom predlošku

Kao istrgnute sa stranica romana Gabriela Garcije Marqueza, životne priče četiriju sestara – Ani, Kori, Lenke i Lidije Udovički – uistinu nalikuju kakvom dobrom književnom predlošku. Po mnogočemu posebne, kažu, i karizmatične kćeri bivšeg jugoslavenskog diplomata, sudionika Španjolskog građanskog rata Lazara Udovičkog i lijepe Bolivijke Karoline Marije de Copacabana Sanchez de Lozada, sestre bivšeg bolivijskog predsjednika, odabrale su posve različite puteve, no balerina, političarka, kazališna umjetnica i pravnica danas ipak imaju, osim snažne obiteljske povezanosti, nešto zajedničko: život pod svjetlima reflektora.

Domaćoj javnosti najpoznatija među sestrama svakako je kazališna redateljica Lenka Udovički (45), supruga proslavljenog glumca Rade Šerbedžije. No, njezina starija sestra Kori, potpredsjednica srbijanske vlade, posljednjih je tjedana u središtu političke afere koja trese susjednu državu i prijeti stabilnosti kabineta premijera Aleksandra Vučića.

Na udaru srbijanskih medija

Kori Udovički (53) na tamošnju je političku scenu stupila nakon demokratskih promjena koje su uslijedile nakon pada Miloševićeva režima. U Beograd je stigla iz Washingtona, gdje je radila u Međunarodnom monetarnom fondu pa preuzela funkciju specijalne savjetnice ministra financija u Vladi Zorana Đinđića, kada je počeo njezin streloviti uspon. Dvije godine poslije imenovana je ministricom rudarstva i energetike, a dogodine i guvernerkom Narodne banke Srbije.

Danas ministrica za državnu upravu i lokalnu samoupravu, našla se na udaru medija tijekom nedavnog posjeta premijera Vučića SAD-u. Uoči susreta na vrhu, potpredsjedniku Josephu Bidenu stiglo je pismo grupe američkih kongresnika koji su smatrali da ga treba upozoriti na korumpiranost ljudi iz najbližeg okruženja Aleksandra Vučića, na nedavno sudjelovanje na zajedničkoj vojnoj vježbi s Rusijom pod nazivom Slavensko bratstvo te da su medijske slobode na najnižoj razini još od vremena Slobodana Miloševića. Nakon povratka iz SAD-a, Vučić je upozorio, indirektno, da je njegov posjet Washingtonu pokušala "minirati" američka kompanija Continental Wind, čiji je suvlasnik Mark Crandall, inače šurjak Kori Udovički, kompanije u kojoj je jedna od direktorica i njezina sestra Lidija, najmlađa sestra Udovički.

Najmlađa od sestara, pak, trenutačno je jedna od najtraženijih osoba u Srbiji jer su je neki mediji prozvali bjegunicom od pravosuđa pa otkrili da se "krije" na Tajlandu. U pozadini ove priče kriju se njezina htijenja otprije nekoliko godina da sa suprugom Amerikancem sagradi vjetropark u južnom Banatu. No s dolaskom njezine sestre Kori na visoku funkciju u vladi Lidija je obustavila poslovne planove. Kori je obavijestila nadležne o obiteljskim vezama u kompaniji, a vladina komisija ustanovila je da sukoba interesa nema.

Najmlađa sestra Lidija živjela je u Španjolskoj, potom u Londonu, sve dok se prije nekoliko godina nije vratila u Beograd, gdje je radila kao odvjetnica. No, posljednjih dana Lidija Udovički postala je glavni akter u aferi prisluškivanja nakon što su se srbijanski novinari dokopali transkripata njezina razgovora s liderom Demokratske stranke Bojanom Pajtićem, u kojima ona optužuje direktora Elektromreže Srbije i – ključno – kuma premijera Aleksandra Vučića Nikolu Petrovića da je od nje tražio dva milijuna eura kako bi se vjetropark u vlasništvu njezina supruga priključio na mrežu tvrtke Elektromreža.

U odsutnosti Lidije Udovički sve su oči u Srbiji uprte, dakako, u njezinu sestru Kori, visoku dužnosnicu vlade. Rasplet ove afere tek se očekuje, a premijer Vučić izjavio je da očekuje hitnu istragu te da potpredsjednica njegove vlade, Lidijina sestra Kori Udovički uživa njegovu potporu. Zasad. Protiv kolegice iz vlade "koja se nije javno i jasno odredila prema događajima" otvoreno su istupili Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, dok je hrvatskoj javnosti poznati ministar rada Aleksandar Vulin u nekoliko navrata javno pitao premijera kako može trpjeti Kori Udovički "koja se pravi da ne zna da njezina obitelj direktno radi protiv ove zemlje i ne ograđuje se".

No, zahtjev za ostavku stigao joj od medija, koji su u međuvremenu otkrili da se jedino Kori na sjednici vlade izjasnila protiv protumjera Hrvatskoj u nedavnom šestodnevnom "carinskom ratu".

U nekim ljepšim vremenima za sestre Udovički Kori je za tisak namijenjen ženama govorila o podrijetlu svoje obitelji i svoga imena. "Mama mi je dala ime. Rezonirala je da svako dijete treba imati ime iz zemlje u kojoj se rodilo. Ja sam se rodila u Boliviji, mama je istraživala jezik Inka. Na tom jeziku Kori znači Sunce", ispričala je za Gloriju Kori kada se doznalo i da je supruga Predraga Radovanovića upoznala još u osnovnoj školi te da je, kao i njezina sestra Lenka, rodila troje djece, s kojima, usprkos visokoj funkciji u vladi, živi u skromnom stanu na beogradskoj Banjici.

A Lenka Udovički, slijedeći puteve svojeg supruga Rade Šerbedžije, živi nomadski. Devet godina provela je u Londonu, sedam u Los Angelesu, sve dok prije nekoliko godina nije spustila sidro u Rijeci. Ljetne mjesece provodi radno na Brijunima, gdje je posljednjih 15 godina jedan od stupova teatra Ulysses u čijoj je produkciji kao redateljica potpisala predstave Pokojnik, Kralj Lear, Shakespeare u Kremlju, Antigona, no umjetničku karijeru je, kako zna reći, žrtvovala zbog inozemnih angažmana svoga supruga.

Usprkos dramatičnim aktualnim događanjima u Beogradu, obiteljska povijest, svjedoči Lenka Udovički, nije ništa manje dinamična. Njihov otac Lazar studirao je poljoprivredu u Pragu tridesetih godina prošlog stoljeća kada je otišao u Španjolsku kao dragovoljac.

Jako su različite

"U Pragu ga je dodirnula ideja nekog mogućeg pravednog društva u kome, kako je stalno govorio, neće biti lopovluka. Tata je bio iz siromašne obitelji, njegovi majka, brat i sestra rano su umrli od tuberkuloze i to ga je obilježilo. Cijeli život radio je na tome da poboljša svijet. Znam da danas riječ komunizam zvuči kao psovka, ali ja sam pokraj oca i njegovih prijatelja rano imala dodir s tom idejom socijalne pravde i ljevičarstva", ispričala je Lenka pa dodala kako je nakon Španjolske završio u Francuskoj u logoru.

Nakon povratka u Jugoslaviju otišao je u diplomaciju, kada je kao ambasador SFRJ u Caracasu upoznao kćer svog bolivijskog kolege, ambasadora u Venezueli, njezinu mamu Ninu premda je ona tada bila u braku s Amerikancem. Baš kao i on, pa sestre Udovički imaju i brata i sestru iz očeva prvog braka. Neka od djece rođena su u Boliviji, neka u Beogradu, no Lenka pamti divno djetinjstvo i ranu mladost.

"Mama nije bila tradicionalno odgojena, pa nije ni nas konzervativno odgajala. Imala je vrlo liberalan pogled na svijet. Moj je otac bio neobično širokogrudan čovjek, pun neke ljubavi i razumijevanja za život, svijet i ljude. Odrasla sam u velikoj obitelji jer Bolivijci u pravilu imaju mnogo djece. Živjela sam u kući čija su vrata uvijek bila otvorena. Djeca majčinih i očevih prijatelja dolazila su k nama pa je uvijek bilo živo. Uvijek bi netko kod nas ostajao prespavati. Ako bi netko pobjegao od kuće, ako je imao probleme, uvijek je dolazio razgovarati s mojom mamom. Tata je uvijek spremao večere za sve koji su se toga dana zatekli u našoj kući", ispričala je Lenka. A govoreći o karakterima, četiri sestre Udovički vrlo su različite, no kada se sastanu jednom godišnje, uvijek se fotografiraju ponavljajući pozu iz djetinjstva. O najstarijoj sestri Ani najmanje se zna, tek da je bila balerina i da je profesorica baleta u New Yorku. Pohađala je ondje najbolje škole: Frank Sinatra School of the Arts, New York Baroque Dance Company te studij na Sveučilištu Columbia. Ovih se dana ne oglašava javno, ali nema dvojbe da je sa svojim sestrama, koje su se našle u središtu afere, neprekidno na liniji. Snažna je to povezanost koju ne mogu razdvojiti ni kontinenti.

>> Lenka Udovički: Moja je misija spajati umjetnike

>> Procjep muškog i ženskog principa društvo nije riješilo

Komentara 7

PR
pravakuna3
20:05 30.10.2015.

Jebite se vi skupa s ovom srbadijom.

ĆA
ćaćaća
20:33 30.10.2015.

srbadija vlada domovinom...

MX
MXLCLGTG
18:11 30.10.2015.

bas su me zainteresovale a i VL ce sa ovakvim clancima porasti prodaja gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije