Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sestre Galić smjestili u dom jer su drugi put odlutale

Djevojčice su u srijedu nestale na tri sata. Vratile su se same do kuće bake i djeda, a u ruci su imale žabe i školjke iz obližnjeg potoka
07. travnja 2012. u 09:30 23 komentara 250 prikaza
Petra i Iris Galić
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Sestre Petra (12) i dvije godine mlađa Iris Galić, koje su u ponedjeljak nestale u Zaprešiću i idućeg dana pronađene iscrpljene i gladne desetak kilometara od svoga doma, u petak je socijalna služba iz Zaprešića odvela od bake Ivanke i djeda Zvonka, gdje su bile privremeno smještene, u Dječji dom Laduč. Razlog je to što su u srijedu popodne djevojčice bez znanja staratelja odlutale od obiteljske kuće u selu Lukavec kod Velike Gorice.

Nečujno se iskrale iz kuće

– Djed im je popravio bicikle i rekle su se da će se voziti iza kuće. Ne mareći na naša upozorenja da se ne udaljuju, jednostavno su odlutale i nije ih bilo puna tri sata. Djed i ja pretražili smo svaki kutak u selu i oko njega. Kada smo vidjeli da ih ne možemo naći, pozvali smo policiju. Djevojčice su se nakon tri sata vratile kuću. Bile su gladne, mokre i uprljane jer su hvatale žabe i “školjke” na odvodnom kanalu. Vratile su se samo s jednim biciklom, a drugi su ostavile u jednoj grabi jer im se, kako rekoše, pokvario. Premrli smo od straha za njih – kaže baka Ivanka koja je od ponovnog šoka završila na hitnoj pomoći.

Poslije toga baka i djed cijelu su noć, kažu, bdjeli nad unučicama da se slučajno ne bi iskrale iz kuće i ponovno nestale. Istina, reče baka, objasnile su da su išle na kanal hvatati žabe i tražiti školjke, ali to ih ne opravdava jer su se nečujno iskrale iz dvorišta obiteljske kuće.

– Nakon ovoga bijega, više nismo bili sigurni da to neće pokušati opet. Cijeli slučaj morali smo prijaviti jer nas dvoje koji smo u godinama, oboje prešli sedamdeset godina, ne možemo stalno bdjeti nad njima. Htjeli smo im makar za ove blagdane pružiti osjećaj obiteljskog doma, ali one jednostavno imaju potrebu da odlaze od kuće – dodaje baka Ivanka.

Djevojčice se, kaže baka, nisu protivile odlasku u Dječji dom Laduč. Dapače, bile su vesele, a prilikom odlaska nisu pitale za roditelje. – Bile su vesele kada su odlazile. Izljubile su nas i sjele u automobil koji ih je odvezao – ističe baka Ivanka. Dok su djeca bila u Lukavcu kod bake i djeda, majka Sanja i otac Tomislav nisu ih posjetili, a u izjavi za Večernji list kažu da djeca nisu ponovno bježala od bake i djeda.

Tko će se brinuti o djeci?

– Privremeno su smještena u dječji dom, ali nisu bježala od kuće – kaže majka Sanja. Baka Ivanka kaže da ona i njezin suprug nisu u mogućnosti brinuti se o djeci. Baka je teško bolesna, a njih dvoje prestari su za to. Međutim, uvjerena je da se o djeci ne mogu brinuti ni majka Sanja i otac Tomislav.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • alapača:

    lol, da. dajte nam fotografije socijalki-one su glavni negativac u cijeloj priči.

  • sanjita:

    Zbilja interesantna priča. Da sam psiholog/psihijatar s guštom bi istražila njihov slučaj. :) djeca lutalice, roditelji kojih očito nije briga....

  • billynik:

    Zašto se objavljuju fotografije te maloljetne djece, gdje je tu novinarska etika?