Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMJENICI MINISTARA

Šest HDZ-ovih 'osigurača' u ministarstva koja drži Most

23.12.2015., Zagreb -  U hotelu Panorama odrzana sjednica Nacionalog vijeca HDZ. Josipa Rimac. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
20.02.2016.
u 10:08

HDZ je predložio petero zamjenika, čeka se šesti, a na Josipu Rimac Most je uložio veto. U HDZ-u drže da su njihovi zamjenici stručniji od Mostovih ministara

HDZ je predložio pet zamjenika ministara u Mostovim ministarstvima i još se čeka šesti koji ide ministru Davoru Romiću u Ministarstvo poljoprivrede. Budući da u HDZ-u ministarstva nisu htjeli dijeliti na Mostova i HDZ-ova, pa će zamjene biti iz suprotnih opcija od one iz koje je ministar, HDZ-ovi kandidati mogu se smatrati svojevrsnim osiguračima da Mostovi ministri ne bi provodili svoju politiku. Pogotovo zato što će HDZ imati zamjene u svih šest Mostovih ministarstava.

Prošla sve stube

Tako je prijedlog HDZ-a da Slavenu Dobroviću, ministru zaštite okoliša i prirode, zamjenik bude dr. sc. Mario Šiljeg, šef HDZ-ova Odbora za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo i nekadašnji ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša. Ministru Anti Šprlji zamjenica u Ministarstvu pravosuđa trebala bi biti Barica Novosel, voditeljica Građansko-upravnog odjela u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a u mandatu bivše HDZ-ove Vlade državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa. U HDZ-u kažu da je u pravosudnom sustavu prošla sve stube i da ima veliko znanje. Leo Prelec, izvršni direktor Prvog plinarskog društva a nekad direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), predložen je za zamjenika ministra gospodarstva Tomislava Panenića. Za zamjenicu ministrice uprave Dubravke Jurline Alibegović HDZ je predložio Josipu Rimac, bivšu gradonačelnicu Knina i šeficu HDZ-ove izborne kampanje koja se u stranci najviše bavila lokalnom i regionalnom samoupravom, no Most je na njezino imenovanje stavio veto. To je drugi put da Most vetom zaustavlja napredovanje Josipe Rimac koja zato nije mogla biti ni u kombinaciji za ministricu. Iako je Uskok protiv Rimčeve nedavno obustavio istragu o stjecanju nekretnine u Kninu, u Mostu očito smatraju da ne udovoljava kriterijima potrebnim za ulazak u izvršnu vlast. A i stavovi Josipe Rimac i Jurline Alibegović o lokalnoj samoupravi dijametralno su suprotni.

Rimčeva se zalaže za jačanje lokalne samouprave i protiv je “rezanja”, dok ministrica zagovara smanjenje broja županija. U HDZ-u prigovaraju da je Most u kampanji obećavao novi ustroj lokalne samouprave i reformu pravosuđa, a da su u oba ministarstva ostavili pomoćnike iz SDP-a koji je četiri godine vodio suprotnu politiku. Naši sugovornici smatraju da to nije put do najavljenih reformi.

Zagrmjeli preventivno

Iako ga HDZ formalno još nije predložio, kandidat za zamjenika ministra Vlahe Orepića u Ministarstvu unutarnjih poslova je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. U HDZ-u kažu da je Most preventivno zagrmio protiv Brkića jer pretpostavlja da bi on bio HDZ-ov izbor.

U Mostu jučer nisu htjeli komentirati izbor zamjenika ministara i stavljanje veta Josipi Rimac. No zamjenici su već trebali biti imenovani, ali na ovotjednoj sjednici Vlade njihova se imena nisu našla očito zato što Most nije suglasan s HDZ-ovim prijedlozima. Izgleda da nije samo riječ o Rimčevoj i Brkiću, kao potencijalnom kandidatu. U HDZ-u drže da se u Mostu na neki način boje njihovih prijedloga za zamjenike jer je riječ o ljudima koji su iskusni u svojim područjima rada.

– HDZ-ovi zamjenici ministara jači su od Mostovih ministara, u tome je očito problem – komentirao je naš sugovornik iz HDZ-a. Domoljubna koalicija ima ukupno 15 zamjeničkih mjesta, a Most pet.

>> Možda se nekome ne sviđa boja mojih očiju ili kose

>> Obustavljena istraga protiv Josipe Rimac i njezinog supruga

Komentara 2

MI
Milostinja
21:23 20.02.2016.

Sve je to crvena Propaganda. Rimac i Brkic su naša budućnost ;-)

JO
jozomali
17:25 20.02.2016.

Rimac je neprihvatljiv kadar! Most tu zaista ima pravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije