Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANKOMATSKI KREDITI Krađa identiteta vlasnika kartica

Serviseri otkrili skrivene kamere u bankomatima

27.03.2009.
u 20:19

Krađa identiteta korisnika kreditnih kartica, čini se, uzela je maha u Hrvatskoj. ‘Bankomatski banditi’ napali su u Zagrebu. Tijekom redovitog servisa na jednom od bankomata u Ulici grada Vukovara otkrivena je montirana kamera i zamjenski čitač kartica.

Presnime i odu
Kamere skrivene u maskama bankomata, skimmer uređaji i lažni čitači koji su napravljeni tako da se bojom i oblikom uklapaju u izgled maske bankomata, postavljanje lažnih kućišta i tipkovnica, sve su to načini kako kriminalci kradu identitet vlasnika kartica.

Doznali smo kako su ovoga puta ne meti ‘bankomatskih bandita’ bili korisnici Zagrebačke banke. Naime, upravo na bankomatu ZABE serviser K. K. (35) pronašao je “dodatnu opremu”. Čini se kako je ovaj put uspio preteći kradljivce jer u većini slučajeva oni postave svoju opremu te kad presnime zadovoljavajući broj podataka bankomat ponovno vrate u prvotno stanje. Ipak, iz banke nismo doznali jesu li imali još sličnih slučajeva i koliko je njihovih korisnika baš na tom bankomatu u Ulici grada Vukovara oštećeno.

Financijski stručnjaci procjenjuju da je šteta od prevare karticama u svijetu dosegnula čak dvije milijarde dolara godišnje. A broj korisnika kartica u Hrvatskoj se, iz godine u godinu, povećava.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, dva i pol milijuna građana Hrvatske ima ukupno osam i pol milijuna kartica, što znači da svaki od njih prosječno ima tri do četiri kartice. Samo prošle godine u Hrvatskoj je izdano 800.000 novih kartica. Posljednji slučajevi otkrivanja krađe PIN-ova ukazuju na to da se pojavila nova skupina kradljivaca identiteta, a nije isključeno da je riječ o međunarodnoj skupini kriminalaca.

Poharali Europu
U siječnju 2008. godine u akciji “Optičar” policija je zajedno s USKOK-om uhitila sedmeročlanu skupinu koja se bavila upravo krivotvorenjem platnih kartica. Glava operacije bio je Sinjanin (45), koji je koordinirao cijelom skupinom, a u akciji koja se provodila u cijeloj Hrvatskoj uz njega su uhićeni i muškarci iz Osijeka (50), Omiša (33), Vodica (38), Tuheljskih toplica (54) te dvojac iz Zagreba (41, 25).

Upravo oni kontaktirali su s osobama iz kriminalnog miljea diljem Europe koje su im prosljeđivale skimmirane podatke. Skupina je bez ikakvih problema dignula je više od 1,4 milijuna kuna.Najučinkovitiji način borbe protiv ovakvih ‘bankomatskih bandita’ je prekrivanje tipkovnice bankomata dok se upisuje PIN.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije