Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA ŠEŠELJU

Brammertz: Pozorno ćemo razmotriti sve osnove za žalbu

Serge Brammertz
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
01.04.2016.
u 10:39

Brammertz je upozorio na činjenicu kako je u Šešeljevu slučaju sudsko vijeće napravilo znatno širu analizu sukoba i njegovih aspekata

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju, koju je izreklo sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), nije posljednja riječ u tom slučaju i bit će pozorno razmotrene sve osnove za žalbu, potvrdio je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u intervjuu za današnji sarajevski "Dnevni avaz" istaknuvši kako prvostupanjska presuda ne može dovesti u pitanje čvrsto utvrđene činjenice u prijašnjim postupcima.

"Prvostupanjska presuda koju je iznio predsjedatelj sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti samo je jedan korak u pravnom procesu. Iako ova presuda predstavlja mišljenje većine članova raspravnog vijeća, ona nije posljednja riječ i na nju se može uložiti žalba", kazao je Brammertz.

Istaknuo je kako Tužiteljstvo ICTY-ja razumije razočarenje i ljutnju koju mnogi osjećaju nakon ovakve sudske odluke. Kazao je kako su i u tužiteljstvu frustrirani zbog takvog ishoda.

Najavio je kako će sada u Tužiteljstvu pozorno razmotriti način na koji je donesena ovakva odluka, uključujući tu i suprotna mišljenja, ali i zaključke sudskog vijeća "koji odstupaju od dosljedne prakse Tribunala", a nakon toga će biti donesena odluka postoje li osnove za žalbu na presudu.

Brammertz je upozorio na činjenicu da je u Šešeljevu slučaju sudsko vijeće napravilo znatno širu analizu sukoba i njegovih aspekata. U Tužiteljstvu pak drže kako to nije sukladno činjeničnoj stvarnosti te kako se već sada može slobodno kazati da u presudi Šešelju ima elemenata koji su činjenično netočni.

"Jasno je da jedna prvostupanjska presuda nema veću težinu od činjenica koje su dosljedno utvrđene u predmetima pred Tribunalom. Te istine ostaju temelj za pomirenje i odbacivanje svake ideologije mržnje i međunacionalnog sukoba", kazao je Brammertz.

Podsjetio je i na to da je ICTY objavio optužnice i raspisao uhidbeni nalog za trojicu Šešeljevih suradnika, uključujući dva člana tima njegove obrane zbog prijetnji, zastrašivanja i nuđenja mita svjedocima Tužiteljstva.

Uz sve to, Šešelj je do sada tri puta osuđen za nepoštivanje suda i otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka, za što su mu izrečene kazne od u ukupnom trajanju od četiri godine i devet mjeseci zatvora.

>> Oslobodivši Šešelja, Haag se nepovratno osramotio

>> Šešelj ne prestaje provocirati: 'Otići ću u Zagreb i prošetati se centrom grada'

Komentara 12

DO
downunder
11:31 01.04.2016.

Naravno da ćete se žaliti jer to donosi euriće. A zločinac će prije umrijeti nego mu se donese pravomoćna presuda tako da će ostati ova sramota od jučer.

DU
Dudek
11:53 01.04.2016.

Magarcu sa zlatnim tovarom vrata sva vrata su širom otvorena. Gdje je pobratmm Pupovac? Da čujemo gegov milospijev. Gori su ovi koji hodaju danas slobodno ismiju se žrtvama u lice.Silovali žene nikom ništa? Dok HRVATSKA vlada bude ispostava Beograda uvijek bude ista priča. Samo vi pustite bre milače da vlada. Prva posjeta je šešelj.

DU
Deleted user
11:34 01.04.2016.

Šešelj neće doživjeti pravomoćnu presudu,ako ga karcinom ne ubije ubiti će ga njgovi suborci,oni nikada neće dozvoliti da se sudski poništi ova žločinačka presuda,Hrvatska mora pokušati dovesti sudce pred lice pravde,szudce koji su donijeli ovu sramotnu presudu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije