Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Šešelju

Oslobodivši Šešelja, Haag se nepovratno osramotio

01.04.2016.
u 09:02

Sudsko vijeće Haaškog suda na čelu s Jean-Claudeom Antonettijem svojom odlukom zapanjilo Hrvatsku, ali i mnoge u svijetu

Kako sudsko vijeće Haaškoga suda na čelu sa sucem Jean-Claudeom Antonettijem vidi ratna zbivanja na Balkanu, najbolje ilustrira jedna sudska ocjena. Tako Šešelj u Narodnoj skupštini u Beogradu početkom travnja 1992. kaže “po istom pravu po kom je Tuđman protjerivao Srbe, mi genocidne radnje nećemo primjenjivati, jer to nama Srbima nije u krvi. Nećemo vas ubijati, razumije se, ali ćemo vas lijepo spakirati u kamione i vlakove, pa se snalazite u Zagrebu”. To za sud nije nikakav dokaz protjerivanja Hrvata, nego – iskazivanje alternativnog političkog programa koji nikad nije proveden. To što se iz Vojvodine nakon Šešeljevih huškačkih govora, zastrašivanja, otkaza, maltretiranja i ubojstava iselilo, prema procjenama, između 20 i 40 tisuća Hrvata za sudsko vijeće ništa ne znači. Cijeli niz skandaloznih ocjena suda koje je jučer Vojislava Šešelja oslobodilo svake krivnje po svih devet točaka optužnice ima za krunu ocjenu koja bi mogla imati najteže posljedice za ionako šepav proces pomirenja između nekad zaraćenih zemalja. To je ocjena da je “projekt ‘velike Srbije’ kakav zagovara Vojislav Šešelj a priori politički, a ne kriminalni cilj”. Nakon toliko godina sucima u ovom vijeću još nije poznato da je taj “politički cilj” ostvarivan zločinima, zastrašivanjem i onda protjerivanjem. K tome, sud citira Šešelja u jednom zanimljivom viđenju tko su sve Srbi u bivšoj Jugoslaviji.

“Prema Vojislavu Šešelju, samo je Srpska radikalna stranka imala za cilj stvaranje velike Srbije koja je trebala uključiti sve Srbe, bilo da su pravoslavne, katoličke ili muslimanske vjere”. Nakon ovoga, stoljetni projekt “velike Srbije”, u kojem su Srbi svi i svuda, od Jadrana do Đerdapa, dobio je, čini se, nove uvjerene poklonike u potpuno apsurdnoj presudi, pa bi možda idući korak mogao biti angažman nekih sudaca na srbijanskoj političkoj sceni. Međutim, mnogi su u Srbiji zgroženi ovom presudom, srbijanski mediji javljaju o sramotnoj presudi, među njima i komentator tjednika Vreme Dejan Anastasijević, koji piše kako je presuda “skandalozan kraj skandaloznog suđenja” na kojem je predsjednik sudskog vijeća Antonetti pokazivao ne samo naklonost nego i otvoreno divljenje optuženom Šešelju. Anastasijević ističe kako ima puno temelja da žalbeno vijeće poništi suđenje jer se u sudnici psovalo i prijetilo svjedocima, a to je vjerojatno i jedina mogućnost da Haaški sud spasi što se od njegova ugleda nakon ove presude spasiti da. Nešto ugleda spašava izdvojeno mišljenje sutkinje Flavije Lattanzi, koja se nije složila s većinom zaključaka sudskog vijeća i koja ističe kako “nije razuman zaključak da je prisilno premještanje nesrpskog stanovništva autobusima zapravo bilo operacija humanitarne pomoći”, kako je to zaključio sud. Sutkinja Lattanzi protivi se i zanimljivom viđenju sudskog vijeća prema kojem “stvaranje autonomnih srpskih oblasti u Hrvatskoj i BiH treba rasvijetliti u okviru šireg konteksta, tj. odcjepljenja Hrvatske i BiH”. Nasuprot tome, sutkinja je uvjerena da “u spisu imamo sve dokaze da bi se izvan razumne sumnje zaključilo da je u Hrvatskoj i BiH izvršen rasprostranjen ili sistematski napad, kao i da su u tom kontekstu počinjeni zločini protiv čovječnosti, između ostaloga i u Vojvodini”. No, većina u vijeću mislila je drugačije, pa je tako protumačeno i da se zlostavljanje civila u Hrtkovcima ne može smatrati sustavnim napadom na civile, nego djelima čiji je “glavni pokretač bila potreba da se osigura smještaj izbjeglicama Srbima”!

Šešelj je presudu dočekao konferencijom za novinare na kojoj je poslužena rakija, a njegovi pobornici vozili su se Novim Sadom puštajući s razglasa njegove govore!

Crnogorski premijer Milo Đukanović čestitao je Šešelju, rekavši kako mu je drago što je bilo koji čovjek slobodan. Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić kaže kako je prema presudi i prema Šešelju ravnodušan. Sonja Biserko iz srbijanskog Helsinškog odbora ističe kako je Haaški sud propustio priliku da se stvori ozračje za normalizaciju odnosa između zemalja bivše Jugoslavije. Zbog opasnosti za javni poredak MUP je jučer donio odluku kojom se Vojislavu Šešelju brani ulazak u Hrvatsku, o čemu su obaviještene sve postaje granične policije. 

>> Oslobađajuća presuda Šešelju sramotan poraz međunarodnog kaznenog prava 

>> MUP zabranio Šešelju ulazak u Hrvatsku. Orešković: Neka dođe, uhitit ćemo ga

Komentara 62

NE
Neonacionalist
09:18 01.04.2016.

Koliko god netko s pravom mrzio Šešelja pogotovo oni koji su bili žrtve njegove politike , ono što je on radio u Hagu gdje je otvoreno i na najvulgarnije načine vrijeđao suce i tužiteljstvo , kako ih je provocirao, sprdao, izrugivao te način na koji je prkosio cjelom Haškom tribunalu te na kraju oslobođen izaziva svojevrsne simpatije , u upadljivom kontrastu prema našim osuđenicima koji su sve ono fino, pokorno , časni sude ovo ono i onda im ovi zalipe kaznu samo takvu .

Avatar dras32
dras32
09:16 01.04.2016.

Ne znam samo zašto su mu zabranili ulazak u Hrvatsku, nisu trebali. Već ga lijepo dočekat na graničnom prijelazu, ponudit mu prijevoz u marici i strpat ga u bajbokanu.

OP
opančar
09:28 01.04.2016.

život ide dalje, a bojim se da eu ovom presudom daje bg palicu da vlada u budućnosti balkanom, no ne krivim zato ni šešelja ni bg, već naše političare, koji to dozvoljavaju i ne štite dovoljno hrvatske nacionalne interese.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije