Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šeparović: Već sklopljeni brakovi nisu neustavni

Hoće li Vlada preduhitriti Ustavni sud i Saboru uskoro predložiti donošenje novog zakona, jučer se u resornom ministarstvu nije moglo doznati.
13. studenoga 2018. u 08:20 3 komentara 679 prikaza
Miroslav Šeparović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ustavni sud pokrenuo je postupak ocjene ustavnosti važećeg Obiteljskog zakona, donesenog 2015., u vrijeme vlade Zorana Milanovića. Riječ je o zakonu sadržajno gotovo istovjetnom onom koji su ustavni suci zbog brojnih zahtjeva za ocjenu ustavnosti 2014. u cijelosti suspendirali, a s Ustavnog suda objašnjavaju kako su s ocjenom ustavnosti do sada čekali zbog obećanja iz Vlade da će se donijeti potpuno novi Obiteljski zakon.

Zekanović i Glasovac na N1 'zaiskrilo' Svađa u studiju zbog Obiteljskog zakona: 'Što se pjenite?'

Zadnje takvo obećanje govorilo je da će tekst biti u proceduri do kraja rujna, što se nije dogodilo. Zato su krenuli s postupkom, no donese li Sabor u međuvremenu novi zakon, postupak će se obustaviti. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pritom napominje kako građani koji su u međuvremenu sklopili ugovore po važećem zakonu, primjerice oni koji su se oženili, ne moraju strahovati da bi negativna ocjena ustavnosti u pitanje dovela njihov brak.

– Takvo što nije moguće. Odluke Ustavnog suda djeluju ubuduće od trenutka objave u Narodnim novinama, a sve što je do tada napravljeno po zakonu koji je bio na snazi je valjano – objasnio nam je Šeparović. Hoće li Vlada preduhitriti Ustavni sud i Saboru uskoro predložiti donošenje novog zakona, jučer se u resornom ministarstvu nije moglo doznati. Kada će novi zakon, nisu znali reći ni u HNS-u, stranci zbog čije je oštre reakcije u veljači ove godine iz javnog savjetovanja povučen zakon po kojemu se status obitelji ne bi priznavao onima koji nemaju svoje djece.

Nada Murganić Socijalne naknade svima Murganić: Obiteljski zakon u svibnju na javnom savjetovanju

Tako predložen zakon u HNS-u su nazvali diskriminatornim, tražeći od koalicijskih partnera da od njega odustanu pa je zakon na koncu povučen, uz najavu premijera da ni jedan dokument više neće moći u javnu raspravu dok ga prethodno ne usuglase Vladine koordinacije. Novi tekst na Vladine koordinacije još nije stigao, a u HNS-u kažu kako ne znaju u kojoj je fazi tekst za koji im je u veljači rečeno da će ga dobiti na stol za tjedan ili dva.

– Svakako ćemo se informirati vezano uz najavu Ustavnog suda i vidjeti u kojem smjeru to ide – kazao nam je Milorad Batinić. 

 

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji