Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNI SUD

Šeparović: Već sklopljeni brakovi nisu neustavni

Miroslav Šeparović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
13.11.2018.
u 08:20

Hoće li Vlada preduhitriti Ustavni sud i Saboru uskoro predložiti donošenje novog zakona, jučer se u resornom ministarstvu nije moglo doznati.

Ustavni sud pokrenuo je postupak ocjene ustavnosti važećeg Obiteljskog zakona, donesenog 2015., u vrijeme vlade Zorana Milanovića. Riječ je o zakonu sadržajno gotovo istovjetnom onom koji su ustavni suci zbog brojnih zahtjeva za ocjenu ustavnosti 2014. u cijelosti suspendirali, a s Ustavnog suda objašnjavaju kako su s ocjenom ustavnosti do sada čekali zbog obećanja iz Vlade da će se donijeti potpuno novi Obiteljski zakon.

Zadnje takvo obećanje govorilo je da će tekst biti u proceduri do kraja rujna, što se nije dogodilo. Zato su krenuli s postupkom, no donese li Sabor u međuvremenu novi zakon, postupak će se obustaviti. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pritom napominje kako građani koji su u međuvremenu sklopili ugovore po važećem zakonu, primjerice oni koji su se oženili, ne moraju strahovati da bi negativna ocjena ustavnosti u pitanje dovela njihov brak.

– Takvo što nije moguće. Odluke Ustavnog suda djeluju ubuduće od trenutka objave u Narodnim novinama, a sve što je do tada napravljeno po zakonu koji je bio na snazi je valjano – objasnio nam je Šeparović. Hoće li Vlada preduhitriti Ustavni sud i Saboru uskoro predložiti donošenje novog zakona, jučer se u resornom ministarstvu nije moglo doznati. Kada će novi zakon, nisu znali reći ni u HNS-u, stranci zbog čije je oštre reakcije u veljači ove godine iz javnog savjetovanja povučen zakon po kojemu se status obitelji ne bi priznavao onima koji nemaju svoje djece.

Tako predložen zakon u HNS-u su nazvali diskriminatornim, tražeći od koalicijskih partnera da od njega odustanu pa je zakon na koncu povučen, uz najavu premijera da ni jedan dokument više neće moći u javnu raspravu dok ga prethodno ne usuglase Vladine koordinacije. Novi tekst na Vladine koordinacije još nije stigao, a u HNS-u kažu kako ne znaju u kojoj je fazi tekst za koji im je u veljači rečeno da će ga dobiti na stol za tjedan ili dva.

– Svakako ćemo se informirati vezano uz najavu Ustavnog suda i vidjeti u kojem smjeru to ide – kazao nam je Milorad Batinić. 

 

Komentara 3

2X
2Xgeneral
09:10 13.11.2018.

ovi nas vode u propast. mentalnu, financijsku

OK
Omladinac koji to nije
09:41 13.11.2018.

Osnova obitelji su zena i muz. Osnova gradjevine je temelj. Da muz i zena nisu obitelj je najobicnija budalastina.

NO
nogogaz
08:56 13.11.2018.

Povedi nas, Milorade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije