Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Senzacionalna operacija u Beču: Pacijent već mjesec dana živi bez vlastitog srca

Operacija je trajala šest sati, a vodio ju je vrhunski austrijski i međunarodni stručnjak, sveuč. prof. dr. Daniel Zimpfer
25. kolovoza 2020. u 12:43 3 komentara 4544 prikaza
Operacijska sala
Foto: Pixabay

Austrijski mediji u utorak izvještavaju o medicinskoj senzaciji u Općoj bolnici AKH u Beču, jednoj od najvećih u Europi. Zahvaljujući eminentnom bečkom medicinsko-liječničkom timu 35-godišnji Austrijanac Sascha K. iz grada Spittal na Dravi u Koruškoj, inače prodavač po struci, živi već mjesec dana bez vlastitog srca.

Zagreb: Milan Bandić predao liste za parlamentarne izbore BANDIĆ NA KUĆNOJ NJEZI Prebolio moždani i plućnu emboliju, sad operirao glasnice

Kako je to uopće moguće pojasnio je sveuč. prof. dr. Günther Laufer, voditelj Odjela za kirurgiju srca i voditelj Centra za kardiovaskularnu medicinu u bečkoj Općoj bolnici.

„Kod mladog pacijenta razvio se je poseban oblik slabosti srca i k tome još izuzetno visoki plućni tlak. Stoga nije bila moguća ni transplantacija niti bilo koja druga djelomična potpora radu srca“, istakao je prof. dr. Laufer pojasnivši:

„Pacijentu je srce bilo već toliko oštećeno da sigurno ne bi moglo dugo kucati. Tu funkciju sada su preuzele dvije u prsnom košu implantirane centrifugalne pumpe“. Napomenuo je kako je operativnim zahvatom mladom Austrijancu prethodno izvađeno vlastito srce i zamijenjeno dvjema rotirajućim pumpama. Uz to, ugrađen mu je i senzor za mjerenje plućnog tlaka, koji ima zadaću pokazati kada će pacijentu biti moguće transplantirati srce. Dok se stanje ne normalizira pacijent, koji je trenutačno još u bolnici, moći će, kako tvrdi bečki medicinski tim, čim se dovoljno oporavi kući u Korušku i od kuće čekati kada će senzor dati „zeleno svjetlo“ za transplantaciju.

Koronavirus Koronavirus U zračnoj luci u Beču od subote PCR testiranje za trećinu jeftinije

„Pacijentovo stanje je već toliko dobro da je napustio Stanicu za intenzivnu njegu“, rekla je sveuč. prof. dr. Edda Tschernko, nova šefica Odjela za srce, pluća i anesteziju krvnih sudova Medicinskog Sveučilišta AKH u Beču.

Operacija je trajala šest sati, a vodio ju je vrhunski austrijski i međunarodni stručnjak, sveuč. prof. dr. Daniel Zimpfer, „jednom novom vrstom zahvata spašavanja života“, navode mediji. Također prenose pojašnjenje visoko profesionalnog i inovativnog medicinskog tima bečkog AKH-a kako je „mali Heartmates“ američke tvrtke Abbott toliko precizan, da može „nadomjestiti ljudsko srce mnogo godina“.

Što na kraju reći neko iskrene čestitke i fantastično! U svakom slučaju jedno veliko olakšanje i za one „male, obične ljude“, kojima vlastito srce zadaje velike probleme.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • xaron:

    Medicinska nauka je jaka u rješavanju pojedinačnih bolesti, ali se pokazala jako slaba u rješavanju kolektivnih oboljenja kao što je Korona.

  • miroslav.petkovic.7564:

    Nije to bas neko posebno cudo.Ovdje u Moskvi su pacijentu presadili srce 2019 god tj dvi god i pacijent je ziv.Naravno jos pod nadzorom ili presadivanje pluca. Ali uvjek se javi neka nova bolest.

  • romobil:

    Nauka je čudo...a ona najveća tek dolaze. Nažalost generacija sam koja je stigla na zemlju prekasno...