Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele bolji život

Selo koje se seli – U potrazi za kruhom odlaze u Irsku, Island...

Mlaka Antinska
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/3
03.11.2014.
u 19:43

Mlaka Antinska poluprazna je, a svaka je druga kuća na prodaju

Ne prođe ni cijeli mjesec, a da u Mlaki Antinskoj netko od stanovnika ne spakira kovčege i odseli se. Ide se u Veliku Britaniju i Irsku, ali i na Island, kamo se iselila i obitelj 19-godišnje Dejane Kolarević, zbog čijeg je slučaja Mlaka Antinska nedavno i dospjela u novine. Njezini su roditelji zatražili azil na Islandu, i to, kao i većina ostalih, zbog ekonomske situacije u Hrvatskoj.

No, vratili su ih. Dejana je odlučila ostati kod kuće dok ne završi školu, a majka i otac otišli su raditi u Njemačku, kamo i ona planira kada maturira. Nisu jedini iz Mlake Antinske koji su u potrazi za poslom odletjeli do Islanda, potvrđuju nam u mjestu koje se nalazi na sjecištu puteva između Vukovara, Vinkovaca i Osijeka. Nastanjeno je ondje tek 25 kuća u kojima živi samo 45 stanovnika.

Kao na Divljem zapadu

Do početka rata bilo ih je dvostruko više. Selo je poluprazno, a svaka je druga kuća na prodaju. Ondje nema ni škole ni trgovine ni kafića. Postoji samo jedna – Glavna ulica. U Mlaki Antinskoj zaustavlja se tek autobus koji mještane povezuje s ostatkom svijeta. – Ovdje je kao na Divljem zapadu. Ako se ovako nastavi, za pet godina bit će popunjeno tek nekoliko kuća – izračunao je 59-godišnji Žarko Đipalo koji zajedno sa suprugom preživljava od stočarstva. U Mlaki Antinskoj živi od rođenja. Mirovine nema, a ne planira tražiti ni socijalnu pomoć. Nekada je imao 17 krava, a sada na ispašu vodi samo njih tri.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

– Do rata se selo razvijalo, a sada samo propada. Prije nije bilo kuće koja nije držala stoku, a sada je potpuno drukčije. I ja ću se riješiti do kraja svoje. Živjet ćemo samo od vrta – kaže on vodeći stoku na ispašu po dvorištima napuštenih kuća. Tako, dodaje, čini barem uslugu sebi i drugima jer ne moraju plaćati nikome da im kosi travu, krave sve obrste. Upravo na stoci, koju su uzgajali cijeli život, njegova sumještanka Anka Vukić zajedno sa suprugom izgradila je cijelu kuću katnicu, kupili su još jednu na moru, izgradili tri staje, pokupovali zemlju... Sada u staji imaju tek 11 krava i šest steonih junica.

Zaposlenih samo pet

– Cijeli život pravili smo sir koji smo prodavali u Osijeku i Vinkovcima. I od toga smo jako lijepo živjeli, a sada ne možemo ni režije plaćati – jada se Anka, čiji su rođaci odselili na Island, a od tamo se preselili u Irsku. Kod kuće su godinama bili bez posla. – Da sam mlađa, i ja bih otišla – izjavila je tužno.

U mjestu koje je do rata bilo naseljeno većinom mještanima srpske nacionalnosti slika se promijenila. – Sada smo miješani, ali sukoba nema. Svi smo u jako dobrim odnosima i međusobno si pomažemo – objašnjava Žarko.

U Mlaki Antinskoj zaposleni se mogu nabrojiti na prste jedne ruke, ukupno ih je pet. Jedna je od “sretnica” 50-godišnja Ankina susjeda koja živi s umirovljenim suprugom i sinom koji već devet godina ima vlastiti OPG. Jovan Karapandža sada je najveći proizvođač mlijeka s ukupno 80 grla stoke. – Volim te životinje i ne odustajem od njih, iako mlijeko razvozim po selima, a sir koji proizvedemo nemamo kome prodati. Mlijeko predajemo mljekari, ali sada su u njemu pronašli aflatoksine, pa ga dijelimo prijateljima samo da ga ne prolijevamo. Vidjet ćemo kako će se sve okončati – zaključuje ovaj 27-godišnjak, jedan od najmlađih stanovnika Mlake Antinske.

>>Rekli su: Posao čeka. Za tri dana bila sam tamo!

>>Nastavi li se iseljavanje, Vukovar će za samo 20-ak godina biti veće selo

Komentara 49

Avatar navijač
navijač
19:52 03.11.2014.

Niste napisali da je u tom selu aktualni predsjednik Srbije 1991. počinio ratni zločin kao četnički vojvoda i da ga do sad nitko nizašto nije optužio , možda bi "Documenta" kako kaže Josipović - naša savjest - imala nešto reći o tome ?

US
USA
19:50 03.11.2014.

Malo ste iz tog sela ispalili granata po Vinkovcima i Osijeku, pa me stvarno cudi sto ne kupuju od vas sir i mlijeko. Napraviti kucu, kupiti drugu na moru, staje etc. od prodaje sira i mlijeka te uzgoja junica, moguce je samo u jugoslaviji.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
20:14 03.11.2014.

Kako god bilo i tko god tamo stanovao, cijela nam je Hrvatska sve više tužna i pusta. Što se učinilo od domovine za vrijeme velikog pravednog predsjednika Josipovića i njegove crvene vlade... Do kada ćemo gledati ovo uništavanje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije