Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poticaji

Seljaci: Nije ni važno što prijavimo u zahtjevu, oni nam daju koliko hoće

poljoprivreda
06.03.2014.
u 13:59

U Agenciji za plaćanje u Vukovaru gdje zahtjeve dostavljaju poljoprivrednici iz cijele Vukovarsko-srijemske županije, kažu kako su u ovih pet-šest dana zaprimili ne više od 100 zahtjeva

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, 1. ožujka je započela zaprimati zahtjeve poljoprivrednika za izravna plaćanja ili poticaje, kako ih poljoprivrednici nazivaju, za ovu godinu. Zahtjev se popunjava elektronski, a podnosi se "papirnato", osobno ili poštom u regionalne urede Agencije za plaćanja u 21 županiji, a ako nisu u mogućnosti samostalno popuniti zahtjev, poljoprivrednicima će pomoći djelatnici regionalnih ureda Agencije za plaćanja, Savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije, na više od 60 lokacija u zemlji.

U Agenciji za plaćanje u Vukovaru gdje zahtjeve dostavljaju poljoprivrednici iz cijele Vukovarsko-srijemske županije, kažu kako su u ovih pet-šest dana zaprimili ne više od 100 zahtjeva, ali se očekuje velika navala sredinom svibnja kada i istječe rok jer običaj je poljoprivrednika zahtjeve donijeti zadnjih dana.

- Sljedeći tjedan ću podnijeti zahtjev iako još ne znam koliko ću čega posijati. U Agenciji kompjutorski odrede temeljem mojih podataka, koliko imam pravo čega posijati i toga se pridržavam. Još nije poznato koliko ćemo novca dobiti po hektaru za pojedinu kulturu, ali to nije ni važno jer ionako daju koliko hoće. Lani su nam dali samo 40-tak posto od onoga što smo trebali dobiti - kaže Stjepan Filić iz Ilače koji obrađuje 30 hektara zemlje i najviše će posijati soju jer nije previše zahtjevna kultura. Josip Knežević iz Gradišta obrađuje 50 hektara i još nije podnio zahtjev za poticaj jer čeka da obavi sjetvu. - Još ne znam koliko ću posijati pojedine kulture jer imam nešto dogovoreno i za pokuse, a kada to obavim, donosim prijavu. Planiram zasijati 20 hektara pšenicom, i po 10 hektara kukuruzom, sojom i repom - kaže Knežević.

- Zahtjev ću podnijeti nakon sjetve, sredinom travnja jer tada ću znati što sijem jer ako ranije prijavim za poticaj, mogu se dogoditi promjene pa je to dodatnog posla za promjenu plana. Obrađujem manje nego ranijih godina, 80 hektara i najviše ću posijati standardno pšenicu, soju, suncokret, a malo i lucerne za goveda. Lani je poticaj smanjen pa se ne bi začudio da tako bude i ove godine jer oni daju koliko hoće bez obzira što ministar ili naša vlada obeća - pomalo je razočaran Đuka Cvitić iz Donjeg Novog Sela.

>> Jakovina: Otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj nije niska

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije