Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ultimatum ministru

Seljaci traže 1,20 kuna za pšenicu ili će na traktorima rušiti i Vladu

pokrovac
Foto: Krunoslav Petrić/Pixsell
1/3
20.07.2010.
u 11:28

Otkupljivači se s proizvođačima pšence igraju kao s malom djecom, tvrde seljaci koji su spremni i na blokadu cesta - sve dok ne odstupi cijela Vlada. Mlinari se pitaju gdje je Olgica Spevec i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Ne dogovori li s otkupljivačima cijenu pšenice od 1,20 kuna, seljaci će za tjedan dana opet u traktorsku blokadu cesta i neće se povući dok svi iz Vlade ne podnesu ostavku, novi je ultimatum seljaka ministru Petru Čobankoviću, koji obećava još jedno vruće ljeto. Koordinacija seljačkih udruga pet slavonskih županija danas je na sastanku u Vinkovcima ustvrdila kako im je dosta da se otkupljivači, koji trenutačno za pšenicu nude najviše kunu, sa seljacima igraju kao s malom djecom i ne poštuju snižene standarde kvalitete po novom pravilniku Ministarstva poljoprivrede, po kojemu će se i pšenica koja je ranije završavala u stočnoj ishrani tretirati kao krušarica.

- Jedne godine važan im je hektolitar, druge gluten, treće neki drugi segment u pšenici prema kojem se formira otkupna cijena. Osim što izigravaju nas, izigravaju i državu jer ne poštuju standarde kvalitete koje je utvrdila Vlada. Gdje je tu pravna država? Ona, izgleda, postoji samo za nas seljake kada se nas treba proganjati zbog neplaćenih poreza, sudjelovanja na prosvjedima i slično. Dosta nam je svega i ako otkupna cijena pšenice ne bude 1,20 kuna, što je bio naš minimum prije poplava i zbog njih pričinjenih šteta, blokirat ćemo ceste dok ne odstupi i kompletna Vlada - upozorio je predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Pokrovac, zaboravljajući da su baš seljaci prije nekoliko godina inzistirali na tržišnim cijenama krušarice.

Kao da je i on zaboravio na zakone tržišta, Čobanković je danas kazao da dijeli njihovo nezadovoljstvo i obećao ispitati “maćehinski” odnos mlinara prema proizvođačima. Iz Žitozajednice pak poručuju kako ministar hladne glave treba mijenjati regulativu, koju propisuje i EU, a ne zbog kupovanja socijalnog mira. Tvrde kako je takvo ponašanje i ucjenjivanje seljaka sigurno izvan svakog zakona.

- Iznenađuje kako jedan ministar može štititi samo jedan segment svoga resora. Vi ste i naš ministar - poručuju i pitaju gdje su Olgica Spevec i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja jamči pravednu tržišnu ekonomiju u Hrvatskoj. Nitko, tvrde, ne tjera seljake da sada prodaju svoju pšenicu. Nitko im ne brani da je uskladište i čekaju višu cijenu, ali sada je ona - najviše kunu za kilogram.

Komentara 66

JM
Juraj_MALI
20:18 20.07.2010.

Ništa im ne dajte, samo žive na našoj grbači. Svima nogu u stražnjicu potjerati ih u polje da rade.

PI
Pippo9
14:11 21.07.2010.

Vlada će ispuniti obećano al seljaci ne smiju tražiti nerealne stvari a i rješenje je u pregovorima i dogovoru a ne u prosvjedima i neeredima

GO
goran71
17:54 20.07.2010.

Tako je kad drzava nauci seljake da sade psenicu i kukuruz malo rade pa nerade i onda traze novac koji nisu zaradili.Vrijeme je seljacima da promjene plocu i sade ono sto trziste trazi kao na primjer ljekovite biljke ali tu treba zapeti raditi. Seljaci samo mi rusite vladu bit ce te vi zeljni kruha pojest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije