Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED

Seljaci na cestama zbog sprege Vlade i krupnog kapitala?!

posvjed
Foto: Dragutin Šantoši
1/3
26.02.2012.
u 11:31

Naša zarada prelijeva se u džepove krupnog kapitala, a poljoprivredna proizvodnja i sela propadaju, kaže Marijan Moslavac

Seljaci Virovitičko-podravske županije danas su na dva prosvjednička punkta, u Suhopolju, na državnoj cesti D2, te  Terezinom Polju, na državnoj cesti D5 blizu međudržavnog graničnog prijelaza s Republikom Mađarskom, mirnim prosvjedima i usporavanjem prometa svojim traktorima, dali punu potporu zahtjevima mljekara županije koji će, ostane li stara cijena mlijeka, ove godine izgubiti više od 20 milijuna kuna.

Traže reprograme dugova, europske poreze…

Zahtijevaju da se cijena mlijeka formira na osnovi realnih troškova proizvodnje, da Hrvatska promijeni poreznu politiku prema poljoprivredi na 6 do 8 posto, isplatu poticaja u punom iznosu do kraja ožujka, te da se o modalitetu poticaja što prije održe pregovori s nadležnim ministarstvom. Seljaci traže reprogram dospjelih dugova OPG-a prema bankama i državi, prodaju poljoprivrednog zemljišta te da lokalna samouprava i dalje raspolaže s državnim poljoprivrednim zemljištem. Suhopoljski seljaci smatraju da treba javno objaviti sve korisnike državnog proračuna,  a ne samo poljoprivrednika. Zbog nesposobnosti rješavanja nastalih problema te politizacije udruga koje traže svoju egzistenciju u legalnim prosvjedima seljaci traže smjenu ministra Tihomira Jakovine.

Uz mljekare na cesti ratari i duhanci

- Danas ćemo mirno prosvjedovati i povremeno, kretanjem traktora u koloni, usporavati promet državnom cestom D2, a hoćemo li u ponedjeljak u potpunosti blokirati promet ovisit će o tijeku pregovora. Na cesti su proizvođači ratarskih kultura, duhanci i svi ostali koji žive od zemlje koje očekuju slični neriješeni problemi s državom -  potvrdio je Miroslav Šimić, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača Općine Suhopolje.

Marijan Moslavac: Hrvatsko selo i poljoprivreda ubrzo će propasti  

Zahtjeve mljekara podupire i Hrvatski seljački savez Virovitičko-podravske županije.

- Ovo nije samo potpora mljekarima već i upozorenje Vladi RH da ćemo reagirati i na ostale još uvijek neriješene probleme seljaka. Zemlju smo zasijali, ali ni danas ne znamo koliko će biti cijene naših uljarica i ratarskih kultura. Umjesto da su novcem poreznih obveznika štitili i poticali isplativu proizvodnju hrane na selu, te osposobili hrvatske poljoprivrednike za konkurenciju na tržištu, sve hrvatske vlade bile su u sprezi s krupnim kapitalom koji je našu zaradu prelijevao u svoje džepove. Nastavi li se tako hrvatsko selo i poljoprivreda će vrlo brzo propasti - kaže predsjednik Marijan Moslavac.  

Komentara 6

SN
snjezni
11:52 26.02.2012.

Dolje vlada koja drži stranu stranom kapitalu. Kako ova tako i prijašnja.

BO
bobostar
13:10 26.02.2012.

Ajmo sada svi na ceste; pa ugostitelji (recimo da tanjurima blokiramo prometnice), pa trgovci (može vrećice) pa građevinari (bagerima, to je već bolje), pa odvjetnici (aktovkama), pa čistačiće (kantama), pa, pa .... i evo nama Grčke. Svi bi se bunili, a nitko ne bi radio. A još davno je rečeno; kakav narod takva vlast.

SU
suncobran
13:50 26.02.2012.

u ovim zahtijevima ima jako puno sukoba interesa kao prvo reprogram kredita ja sam do sada imao tri kredita i uredno plačam iako se bavim samo poljoprivredom i nisam umirovljenik tko vas tjerao na dugovanja ako ste mislili da to netko drugi otplačuje,u tom slućaju onda i poduzetnici imaju pravo tražit reprogram jer im blokirate ceste i ne dozvoljavate privređivati,smanjenje kamata na uvoz gnojiva nije za seljaka već se borite na ove velike koji imaju registrirano uvoz-izvoz a ionako ti uvoze i stoku a ne kupuju domaću telad i odojke za tov jedino što bi realno da se poticaji isplate pa makar u dva dijela pola do 15,03,2012 a pola do 31,04,2012 kako bi poboljšalo poslovanje jer ako ste ozbiljan proizvođać znate i sami da možete dogovorit odgodu plaćanja ćak i do 60 dana sve ostalo su ludosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije