Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Seljaci: Ili ćemo s Milanovićem za stol ili ćemo 9. 2. blokirati ceste

Optužbe – Vlada je našla 300 milijuna kuna za božićnice, ali ne i 200 milijuna za gnojivo za sjetvu.
31. siječnja 2012. u 19:14 47 komentara 5 prikaza
'23.07.2011,Osijek - Deveto natjecanje traktorista oraca Osjecko baranjske zupanije na poljima kod poljoprivrednog instituta. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'

Ili će do 8. veljače s premijerom Zoranom Milanovićem sjesti za stol i dogovoriti se, ili će dan kasnije u podne u masovne prosvjede i blokade prometnica, prijete seljaci koji su zbog najavljenog rezanja čak 900 milijuna kuna subvencija iz proračuna u utorak iskazali nepovjerenje novom ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini i osnovali Stožer za obranu poljoprivrede.

Poruka zločestima

Tvrde da Vlada poljoprivrednicima nema pravo rezati ni lipu. Samo su mljekari sa 60.000 farmi u 2000. pali na 14.000 u 2012., objašnjavaju, a da su doista spremni na sve, govori i činjenica da je najava ministra Linića o uštedama na seljacima ovoga puta ujedinila ratare, duhance, svinjogojce, mljekare, povrćare... – većinu seljačkih udruga bez obzira na stranačku i nestranačku pripadnost – koje osim sastanka s premijerom uvjetuju i poštovanje zakona o državnoj potpori poljoprivredi te isplatu poticaja u punom iznosu do kraja veljače.

Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), tvrdi kako seljaci ništa ne traže od poreznih obveznika jer poljoprivreda puni državni proračun s više od 7 milijardi kuna, a poreznim obveznicima ostavlja više od 3 mlrd. Svim “zločestima, koji misle kako je previše poticaja ulupano u poljoprivredu, a da ona nije uznapredovala, Grivičić poručuje da pitaju uvozne lobije, Ministarstvo gospodarstva te one koji daju dozvole za uvoz. Antun Laslo, predsjednik Zajednice seljačkih udruga Slavonije i Baranje, tvrdi kako su spremni i odreći se poticaja u određenom postotku, ali samo ako se toliko od plaća ili mirovina odreknu i predsjednik države, premijer, ministri, sabornici te svi ostali u državnom i javnom sektoru.

‘Mi ne prepakiravamo’

– Nama stežu remen, a trčali su kršiti zakone kako bi sebi osigurali povlaštene mirovine – kaže Laslo.

– Mi ne uvozimo i ne prepakiravamo u halama oko Zagreba. Ne vrati li nam Vlada milijardu, Bog neka nam oprosti, a njoj neka pomogne – poručio je Mato Mlinarić, šef Nezavisnih hrvatskih seljaka, dok neki poljoprivrednici, poput Stanka Zdravčevića, najveći problem vide u velikim tvrtkama poput Agrokora i Žita, koje odnose najviše novca iz proračuna.

Stjepan Horvat, dopredsjednik Zajednice hrvatskih povrćara, optužuje Ivicu Todorića da je najveći grobar hrvatske poljoprivrede jer je u Makedoniji otvorio i otkupnu stanicu za povrće koje će potom uvoziti u RH. Tvrdi i kako su ministarstva puna njegovih ljudi, koje kasnije zapošljava u svojim tvrtkama, dok je Vlada koncem 2011. našla čak 300 milijuna kuna za isplatu božićnica državnim i javnim službama, ali ne i 200 milijuna kuna za gnojivo za sjetvu.

Iz Agrokora su jučer poručili kako pojedine interesne skupine imaju različite stavove koje ne bi komentirali, no jučerašnji sastanak u HPK, na kojemu su bili i njihovi predstavnici, nisu doživjeli kao napad, niti zaključci sa sastanka imaju veze s Agrokorom. “Agrokor je najveći ulagač u hrvatsku poljoprivredu i radi upravo na podršci i organizaciji domaće proizvodnje”, priopćili su. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nije imao komentara.

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • yocko:

  Ne kužim šta će vam Milanović bar sad imate novog predsjednika HSSa Hrga izabrali ste si ga pa vam valjda može on dati novac za sve, kad se promovira da je on sve izgradio po Križevcima onda ima novaca i ... prikaži još! za vas,on sa svojima simpatizerima iz bliže okolice.

 • Toni50:

  Prijetnje seljaka ili seljačka posla sa ucijenama : Seljaci: Ili ćemo s Milanovićem za stol ili ćemo 9. 2. blokirati ceste...

 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  Gerilska demokracija na djelu - ili nam dajte što tražimo ili svi ostali građani ove države neće moći slobodno prometovati, ići na posao i putovati jer mi nismo dobili one novce što želimo. Ni u jednoj državi Europe seljaci ne ... prikaži još! provode takav teror nad običnim građanima kao u Hrvatskoj.