Naslovnica Vijesti Svijet

‘Seksualni napasnik i pivopija ne smije ući u Vrhovni sud”

Američki Senat danas će odlučiti hoće li osoba koju je nekoliko žena optužilo za pokušaj silovanja ući u najviše pravosudno tijelo.
06. listopada 2018. u 10:17 11 komentara 459 prikaza
prosvjed
Foto: REUTERS/Brian Snyder

Situacija oko Trumpova kandidata za suca Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha eskalirala je jučer kada je na demonstracijama na Capitolu uhićeno 300 prosvjednika među kojima su bili i komičarka Amy Schumer te starleta Emily Ratajkowski.

Brett Kavanaugh TIJESNA POBJEDA Nakon mjesec dana teških optužbi Trumpov čovjek ipak ušao u zadnji krug

To, međutim, nije pokolebalo simpatizere kandidata Donalda Trumpa u Senatu te je jučer počelo glasanja o potvrđivanju Bretta Kavanaugha za suca američkog Vrhovnog suda. Sve je, podsjetimo, počelo optužbama za seksualno nasilje što je i potaknulo dio američke javnost da javno zatraži povlačenje Kavanaughove kandidature. Zbog toga je pokrenuta i FBI-jeva istraga, nakon koje je tražena i ponovna provjera koja nije donijela nikakve nove dokaze.

“Soroseve plaćenice”

Bilo je to dovoljno da dvoje uglednih republikanskih senatora, Susan Collins i Jeff Flake napokon daju zeleno svjetlo za Kavanughovo imenovanje gurajući ga još korak bliže Vrhovnom sudu nakon prolaza na senatskom odboru za pravosuđe gdje Flake sjedi.

Nakon Flakeove odluke, dvije su prosvjednice, inače žrtve seksualnih nasrtaja, uspjele doći do lifta u Senatu gdje su ga dočekale pitajući ga zašto je na kraju dao podršku sucu kojega je američki predsjednik kandidirao za člana Vrhovnog suda. Na to se oglasio najpoznatiji svjetski tviteraš - predsjednik Trump, očito potaknut nastavkom demonstracija protiv svojeg kandidata.

Emily Ratajkowski PROSVJED U WASHINGTONU Uhićena Emily Ratajkowski!

– Vrlo nekulturne deračice iz lifta plaćene su profesionalke kojima je jedini zadatak da ocrne senatore. Nemojte na to nasjesti! Također, uočite profesionalno uvježbane identične geste. Platio ih je Soros i ostali – napisao je jučer Donald Trump. Naime, kada je Trump došao na vlast jedno je mjesto bilo upražnjeno, a tri su suca čekala mirovinu. Kako je tek četvoricu sudaca imenovao neki demokratski predsjednik, Clinton ili Obama, jasno je zašto je oko svega ispala cijela frka.

Sam Kavanaugh, međutim, nije sebi pomogao svjedočenjem pred senatskim odborom gdje je morao objasniti što se točno dogodilo s dr. Christine Blasey Ford, danas sveučilišnom profesoricom, koja ga je javno optužila kako ju je pijan htio napastovati na jednoj zabavi kada su bili tinejdžeri. Vidno iživciran, Brett je Kavanaugh za javnu sablazan optužio je nikoga drugoga nego Clintonove koji koriste svaku priliku da se osvete Trumpu. I to je, naravno, povuklo sumnje može li Kavanugh s takvim sentimentima doista biti nepristran.

Popravio je to tekstom koji je objavio u The Wall Street Journalu u kojem se ispričao zbog načina na koji je svjedočio. Jučer su se prosvjednici hvatali još jednog detalja iz Kavanughova svjedočenja, a to je sumnjivo često ponavljanje riječi “pivo”. I tako su se okupili ispred kuće lidera senatske većine, republikanca Mitcha McConnella izvikujući različite parole vezane uz popularni napitak.

Brett Kavanaugh Adriana Prlić Zašto se slučaj suca Kavanaugha tiče i nas u Hrvatskoj

Novac duboke države

Za Kavanughov izbor dovoljna je obična senatska većina. Prošao je preliminarno glasanje pa se više neće debatirati. Očekivano 51-49, nešto manje očekivano - jedan republikanac protiv, a jedan demokrat za. Danas slijedi glasovanje o tome hoće li ili neće biti sudac Vrhovnog suda U trenutku pisanja ovog teksta već je počelo žarenje, predsjednik odbora za pravosuđe Chuck Grassley rekao je kako je Kavanaugh imao savršenu reputaciju dok ga nije napala ljevica.

– Sve nas je posramilo ponašanje ljevice, novac duboke države u našem senatskom odboru – rekao je Grassley upirući prstom prema za njega logičnim krivcima - demokratima.

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • morejeslano:

    Ovakav sramotni naslov 'Seksualni napasnik i pivopija ne smije ući u Vrhovni sud" nije dostojan nikakvih novina. Gdje je novinarska neutralnost, bez ikakvih dokaza sugerira da je sudac kriv. Sramota Večernji!

  • Zapadnjak:

    persumpcija nevinosti ovom nasilnom sljamu ne znaci apsolutno nista ako se covjek ne slaze s njima kriv je od pocetka - jednako tako ih nije briga ni za nasilje ili rasizam grupa kao sto su antifa ili BLM jer se ... prikaži još! isti slazu s njima, trenutna ljevica u SAD-u je nista drugo doli totalitaristicko divljanje i promoviranje nasilja, ljudi koji vode demokratsku stranku su uvreda za pojam demokracije...

  • golub Vaso:

    šoroševci na nogama, ali uzalud