Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diskriminacija

Europski sud za ljudska prava: Seks je bitan i starijim ženama

Seks u 80-ima
Foto: shutterstock
26.07.2017.
u 09:35

Suci iz Portugala odlučili su kako 50-godišnjoj ženi seks više nije toliko važan pa se ona žalila Europskom sudu za ljudska prava

Liječnici iz Portugala proglašeni su krivima za seksualnu diskriminaciju zbog slučaja u kojem su odlučili kako se važnost seksa smanjuje sa ženinim godinama, odlučio je to Europski sud za ljudska prava

Naime, 50-godišnja Maria Morais iz Portugala, majka dvoje djece, tužila je liječnike zbog ginekološke operacije koju je imala 1995. godine, a nakon koje više nije mogla imati normalne spolne odnose. Prva presuda bila je u njezinu korist i trebala je dobiti odštetu za tjelesnu i duševnu bol, ali bolnica je tada uložila žalbu i naknada štete smanjena je za jednu trećinu. 

Suci iz Portugala tada su presudili kako seks ženi nije važan zbog njezinih godina, a ta odluka izazvala je lavinu reakcija u Portugalu. 

Europski sud za ljudska prava sada je odlučio kako su portugalski suci krivi za predrasude te da su povrijedili pravo žene na privatni i obiteljski život. Zbog toga je određeno kako Portugal mora platiti Mariji Morais odštetu od 3.250 eura i još 2.460 eura za troškove. 

– Odluka lisabonskog suda temeljila se na pretpostavci kako seksualnost nije važna za ženu od 50 godina i majku dvoje djece kao što je važna mlađim ženama. Ta odluka pokazala je predrasude koje prevladavaju u portugalskom pravosuđu – stoji u izjavi Europskog suda za ljudska prava. 

Komentara 5

DU
Deleted user
10:25 26.07.2017.

Tja, kaj se more. Od 1995. prošle su 22 godine i ta tužiteljica sad ima više od 70 godina. Nagradno pitanje: koliko joj je u toj dobi seks prijeko potreban? U Hrvatskoj na to pitanje mogli bi odgovoriti jedino "ljafkouč"" i "ljubavolog" Šimleša Brunek i "seksualni sociolog" Štulhofer dr. Aco. S velikim zanimanjem i rado čuli bismo njihovu "ekspertizu". Stručnjaci opće prakse poput Puhovski dr. Žareta ili Lalić dr. Draška ovaj put su isključeni iz rasprave.

CE
centirion
16:09 26.07.2017.

Uvijek sam imao bolji sex sa ženama pedesetih! Mladi o životu pojma nemaju!

CE
centirion
16:07 26.07.2017.

Da,ali svi ti u Lisabonskom sudu su bili daleko mlađi od 50 godina! Pa odkud oni znaju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije