Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon rasprave

Šeks Pupovcu: Iznosite teške insinuacije i bezočne klevete

odbor za ustav (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
02.10.2013.
u 12:54

Izmjene je podržao HNS i SDSS, protiv je bio HDZ, a Hrvatski laburisti bili su suzdržani

Odbor za Ustav podržao je inicijativu Ustavnih promjena kojima bi se trebala ukinuti zastara za teška ubojstva, čime je odrađen prvi korak u proceduri promjene Ustava. Protiv odluke glasao je HDZ-ov Vladimir Šeks, suzdržan je bio laburist Dragutin Lesar, a osim SDP-ovaca podržali su je HNS-ov Goran Beus Richembergh i SDSS-ov Milorad Pupovac. Glasanju je prethodila dvoipolsatna rasprava koja je na trenutke bila na rubu incidenta, uz optužbe prema vladajućima da izmjenama Ustava žele zaštititi bivšeg udbaša Josipa Perkovića od izručenja Njemačkoj, te optužbi vladajućih da HDZ provodi ideološki juriš kada kritizira prijedlog izmjena. Prvo je zaiskrilo između Pupovca i Šeksa, nakon što je SDSS-ovac pohvalio odluku vladajućih da odustanu od ukidanja zastare samo za politički motivirana ubojstva već je namjeravaju ukinuti za sva teška ubojstva.

- Sva sreća da se odustalo od formulacije političkog ubojstva jer bi se moglo doći u opasnost da se ubojstvo makedonskog vojnika JNA 1990. u Splitu karakterizira kao političko ubojstvo koje je organizirao pokret u nastajanju - rekao je Pupovac i dodao da, ako će se kloniti formulacije o političkim ubojstvima da će SDSS podržati izmjene Ustava.

Šeks burno reagirao

Na usporedbu s makedonskim vojnikom JNA burno je reagirao Šeks, koji je vidno uznemiren objasnio o čemu je bila riječ.

- Ovo je teška insinuacija, vi ste insinuirali da je HDZ izvršitelj ubojstva. To je ubojstvo tada bilo sankcionirano, Hrvatska se ispričala Makedoniji. Bio sam osobno na sprovodu tom mladiću i osudili smo jasno to što se dogodilo. Insinuirati da je to zločin koji je organizirao HDZ je bezočna kleveta - rekao je Šeks.

Pupovac mu je odgovorio da je samo htio poentirati kako se otvara mogućnost da se bilo koje ubojstvo može smjestiti u sferu političkog.

Šeks je u kasnijoj raspravi naveo nekoliko nedostataka i nelogičnosti u predloženoj izmjeni, pa je tako rekao da se izmjenama Ustava prvi puta pristupa bez šire stručne rasprave, a rekao je i da nije utvrđeno vremensko razdoblje za koje će se primjenjivati ukidanje zastare. Upitao je i zašto se zastara ne bi ukinula i za druga teška kaznena djela poput silovanja, nečovječnog postupanja, teških tjelesnih ozljeda te je iznio sumnju da se Ustav mijenja kao refleks Zakona o pravosudnoj suradnji, tzv. "lex Perković". SDP-ov Marin Jurjević žestoko mu je uzvratio.

- HDZ je napravio sve da se ne razgovara sa stručnih nego s ideoloških stajališta. Dugo sam zastupnik, a i vi, i svašta sam vidio ali ovakve harange i ideološkog juriša nisam vidio. Osnovni cilj je ideološki diskvalificirati vladajuću stranku - govorio je Jurjević.

Nenad Stazić rekao je da se sadašnja vlast ne bi ni trebala baviti ukidanjem zastare da je to učinila HDZ-ova s donošenjem Ustava 1990., ali da ona to tada nije napravila jer je od početka surađivala s onima iz bivšeg režima koje je trebalo progoniti. Tada nije postojala volja, rekao je Stazić, a sada postoji.

Vanjski članovi odbora Dragan Zelić (GONG), te ustavni stručnjaci Branko Smerdel i Sanja Barić, upozoravali su zastupnike da se izmjenama Ustava ne bi trebalo pristupati olako i iz dnevnopolitičkih razloga kako to vladajući rade. Zelić smatra da nije najjasnije čemu promjena Ustava te da sve izgleda kampanjski, a i on je zamjerio što je stručna javnost isključena iz rasprave.

'Čak je i HDZ okupio civilne udruge'

- Trebat će puno da nas uvjerite da je ovo potrebno i da nije samo igrokaz. Čak je i HDZ okupio civilne udruge kad je mijenjao Ustav - poručio je Zelić vladajućima pitajući zašto se nije išlo u širi paket izmjena te rekavši da je zabrinjavajuće što se odugovlači s referendumom građanske inicijative o braku.

Branko Smerdel naglasio je da je u Hrvatskoj postala uobičajena fraza kad nešto ne valja "to ćemo riješiti novim zakonom" a zastupnicima je zamjerio da je ubrzano loptanje spinovima samo pogoršalo stvar oko izmjena Ustava.

- Nakon svih rasprava ne mogu se oteti dojmu da Ustavne izmjene imaju izvorište u jednom slučaju. Nije riječ o tome da netko ne želi ukinuti zastaru nego je riječ o odnosu prema Ustavu. Ustav treba shvatiti ozbiljno - rekla je Sanja Barić.

Nakon više od dva sata rasprave HNS-ovac Beus upozorio je da se rasprava odužila a da zastupnici imaju i druge obaveze na plenarnoj sjednici ili na drugim odborima, nakon čega je rasprava privedena kraju te se pristupilo glasanju.

>> Perkovića se može izručiti Njemačkoj i bez promjene Ustava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije