Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNE PROMJENE

Šeks odgovara Milanoviću: SDP blokira put u EU, a optužuje HDZ!

milanović
Patrik Macek
14.04.2010.
u 16:13

Milanović je komentirajući razvoj pregovora s Europskom unijom istaknuo da pregovori traju predugo i da je za to kriva "Hrvatska, neke okolnosti i neki susjedi".

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović pozvao je premijerku i predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor na dogovor o ustavnim promjenama jer to je prilika za konsenzus, a ne truli kompromis.

- Ponašanje HDZ-a ugrožava pregovore s Europskom unijom - kaže Milanović i optužuje HDZ za kupovanje vremena kojim se cijela javnost dovodi pred gotov čin. Tvrdi da s SDP-ove strane postoji volja za dogovor, a HDZ bi trebao osluhnuti javnost u Hrvatskoj.

Razlaz između SDP-a i HDZ-a na pregovorima o ustavnim promjenama dogodio se na pitanju glasovanja dijaspore. SDP se zalaže da hrvatski državljani u BiH mogu glasovati samo na pet mjesta, u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, a HDZ inzistira na većem broju glasačkih mjesta. Na novinarsko pitanje je li SDP spreman podržati kompromisni prijedlog predsjednika Republike Ive Josipovića po kojemu bi se u BiH moglo glasovati na 20 ili 30 mjesta, Milanović je odgovorio da o takvim detaljima još nisu razgovarali.

- Prijedlog da se glasuje na četiri ili pet mjesta u BiH odstupanje je od naših ranijih stavova - kazao je Milanović.

Komentirajući razvoj pregovora s Europskom unijom, istaknuo je da pregovori traju predugo te da je za to kriva "Hrvatska, neke okolnosti i neki susjedi". No Hrvatska treba iskoristiti priliku i do kraja 2010. završiti pregovore, a o naporima i uvjerljivosti naše Vlade ovisit će hoćemo li u tome uspjeti - zaključio je Milanović.

Potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks, izazvan izjavama Zorana Milanovića o promjenama Ustava, izjavio je da HDZ neće nasjesti na blef SDP-ova čelnika i, ako ta stranka ustraje na svojim stajalištima, HDZ će s koalicijskim partnerima uputiti Saboru prijedlog ustavnih promjena i to u dijelu koji se odnosi na približavanje EU, preambule Ustava o uvođenju svih nacionalnih manjina te o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala.

Očekuje da bi se ustavne promjene mogle donijeti do ljeta.

- Plan njegova veličanstva Zorana Milanovića blokiranje je ustavnih promjena i puta Hrvatske prema EU, a za to će optužiti HDZ, koalicijske partnere i Vladu. To opstruira i pregovore - tvrdi Šeks.

Osobno mu je, kaže, Milanović rekao da će SDP glasovati protiv i da će za to upregnuti partnere IDS i HNS te da je spreman na taj rizik i da nema ništa od završetka pregovora sa EU.

- Nevjerojatno je da Milanović optužuje vodeće ljude HDZ-a da ugrožavaju pregovore Hrvatske s EU jer upravo on to radi i to ugrožavanjem postizanja dogovora o ustavnim promjenama - nastavlja Šeks.

- Milanović postavlja ultimatum i prijeti da neće glasovati za ustavne promjene, koje omogućavaju nastavak i završetak pregovora s EU, ako HDZ ne prihvati zahtjeve SDP-a da hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj mogu glasovati isključivo u Hrvatskoj ili konzularno-diplomatskim predstavništvima.

Šeks tvrdi da je 95 posto promjena Ustava dogovoreno, a da je praktički jedina sporna točka način glasovanja dijaspore. Naime, SDP predlaže da se može glasovati samo u konzularno-diplomatskim predstavništvima, a u BIH to bi bilo u veleposlanstvu u Sarajevu te u tri konzularna predstavništva.

Šeks je nastavio da Milanović beskompromisno odbija i HDZ-ov prijedlog da se uvede dopunsko pravo glasa, kao i prijedlog Vesne Pusić (HNS) da se uvedu fiksne kvote, ali i samog predsjednika Josipovića da se uvede između 30 i 50 biračkih mjesta za BiH.

- Teško mi je objasnit njegove motive, ali Milanović se mogao informirati koliko točno ima konzulata u BiH i da postoje tri, a ne četiri ili pet kako je kazao.

Na Milanovićev poziv da se još jednom sastane s premijerkom Jadrankom Kosor, s kojom bi pokušao naći dogovor, Šeks je rekao da nema ništa protiv, ali da na tom sastanku mogu samo utvrditi da su njihova međusobna polazišna stajališta nepromjenjiva. Objasnio je kako je radna skupina za izmjene Ustava odradila svoje, a da je Milanović od trenutka najave ustavnih promjena radio opstrukciju.

Komentara 21

OB
-obrisani-
22:36 14.04.2010.

14.04.2010. u 19:41h houston, tx je napisao/la: Niti jedna stranka radi za dobrobit Hrvatskog naroda i Hrvatske Drzava. Sve sami izdajnici i veleizdajnici, koji vode hrvatsku Drzavu i Narod u propast. Jos kada Velike sile Evropske Unije, Njemacka, Engleska, Nizozemska i Francuska stave na papir sto i kako podijeliti od Hrvatske izmedju sebe a sto rasprodati ili zatvoriti da ne konkurira njihovim gospodarstvima i radnicima, Hrvati budu robovi i sluge na svom. Mozda se varam, ali sve vodi tim smjerom ============#############============== Nažalost ne varaš se, samo treba točno dijagnosticirati da nam se to dogodilo 2000. godine, jer bez tih pokornih izdajničkih slugana na vlasti, nam se nikada ne bi događalo sve što nam se događa i što nam se dogodilo i već bi godinama bili članica EU !

Avatar ludi kekec
ludi kekec
00:14 15.04.2010.

Pijandura Šeki opet ima nastup ludila... sa bijelim miševima...

OB
-obrisani-
01:32 15.04.2010.

Da je SDP bila sposobna stranka,mi bi bili u Evropi vec odavno ali nismo. Treba li za sve zahvaliti \"ocu partije\" Racanu ili okolnostima u kojima smo se tada nalazili(marginalizirani i odbaceni)ili mozda i jednome i drugome? Danas opozicija zeli kapitalizirati na onome sto je vladajuca stranka radila godinama i dobiti nekakav kredit za ulazak u EU. Milanovic( spavac) se probudio iz sna i otkrio da je Hrvatska na pragu ulaza u EU ane u Balkansku Uniju i to ga je navelo da \"pukne\" bas kao Kerum. Jedno se mora priznati Milanovicu a to je da je najaci kada je u opozociji. Nazdravlje!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije