Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
građevinarka Mirjana Čagalj

Šefica nam miriše! Tako 
je kad žena vodi gradilište

08.06.2015.
u 19:09

Nema problema s autoritetom jer je dečki na gradilištu respektiraju

Iako je emancipacija žena daleko iza nas i trebalo bi biti prihvatljivo da žene, kao i muškarci, u gotovo svim poslovima jednako sudjeluju i da nisu “čuđenje u svijetu”, ipak su pojedina zanimanja i dalje dominantno muška ili dominatno ženska.

Muška konkurencija

Zato kada nagrada za izuzetna dostignuća u građevinarstvu pripadne ženi, onda je to tim veća vijest. Ovogodišnja dobitnica nagrade Kolos, koju dodjeljuje Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Splićanka je Mirjana Čagalj, inženjerka građevine.

Dobila ju je za vrlo zahtjevnu rekonstrukciju hotela Park u Splitu. U polušali kaže da je ove godine vrlo popularna jer su popularni i fondovi EU iz kojih je za obnovu tog splitskog hotela tvrtka Potestas povukla četiri milijuna eura. M. Čagalj, izvršna direktorica tvrtke Metroholding, nagradu je dobila u kategoriji organizacija i stručni nadzor gradnje, kao projekt-menadžerica i glavna nadzorna inženjerka hotela Park.

Ne samo što je nagradu osvojila u muškoj konkurenciji, nego je i na gradilištu šefica isključivo – muškarcima. Tek nakon završetka projekta, kada treba sve uglancati i očistiti, na gradilište, kaže, kroče čistačice, jedine žene osim nje.

Šefica nam miriše – to su glavni komentari muške radne snage kada M. Čagalj dođe na gradilište. Kaže da nema nikakvih problema s autoritetom jer je dečki respektiraju.

Dan joj započinje u šest ujutro, a završava tek u 22 sata. Čak dvije godine prikupljana je dokumentacija za rekonstrukciju hotela Park, a svečano otvorenje obnovljenog hotela bit će 30. lipnja. M. Čagalj članica je i Saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, ali i istoimenog HDZ-ova odbora.

Hita u Knin

U segmentu prostornog planiranja i graditeljstva, sudjelovala je i u izradi HDZ-ova gospodarskog programa koji je napravljen u suradnji s njemačkim IFO institutom.

I dok se čeka datum izbora i da HDZ predstavi svoj program, Mirjana Čagalj kad završi hotel Park, hita u Knin gdje će pomoći u završetku gradnje Pastoralnog centra Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Ta je nova kninska crkva, koja bi trebala biti gotova do proslave Oluje 5. kolovoza, podigla puno bure u javnosti jer pojedini kritičari interijer smatraju prekičastim.

– Bilo je polemika, ali sasvim je uobičajeno da arhitekt napravi vanjski izgled, a da dizajner uredi interijer. Ante Vrban je dobro obavio svoj posao. Na slikama izgleda da to možda malo previše blješti, ali kad crkva bude gotova vidjet će se da to nije tako – rekla nam je splitska građevinarka.

Nagrada Kolos bit će joj uručena 11. lipnja u Opatiji, a u svom se dvadesetogodišnjem radnom vijeku, rekla je, posebno ponosi adaptacijom Zračne luke Split te preuređenjem starog hotela Split u Radisson Blu...

>> Rajski interijer kninske crkve za tisuću ljudi

Komentara 8

HE
hellen3353
20:09 08.06.2015.

Samo naprijed! Zene su bolji organizatori i bolje rade sa materijom. Muskarci su povrsni .

DU
Deleted user
21:34 08.06.2015.

U nas je sve čudno, sve nas iznenađuje... Na nekim inozemnim gradilištima žene su mi bile vodeći projektanti ili nadzor, na Stadionu žena glavni inženjer, samo je nama to vijest. A što se tiče znoja, davno su pitali Cigu Vasojevića,a, zašto trenira žene (yu košarka, op.p.)? Ciga: Zato jer, muškarci kad se oznoje, oni smrde! A žene, kad se oznoje, one i dalje mirišu!

DU
Deleted user
19:47 08.06.2015.

Da radi smrdila bi po znoju kao i ostali radnici,jasno i malom Ivici,pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije